Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στόν ''αέρα'' η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής...


Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας...
αντί η λειτουργία του ΕΛΓΑ να βελτιωθεί ο Οργανισμός που, παρά τις όποιες αδυναμίες του, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια ουσιαστικό στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη, βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά υπό διάλυση.
Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι  για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.  

    Εκτιμήσεις δεν διενεργούνται από τους γεωπόνους-εκτιμητές του Οργανισμού για τις ζημιές που εκδηλώθηκαν στις καλλιέργειες το τελευταίο δίμηνο, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις εκτός έδρας μετακινήσεις και το προσωπικό δεν επαρκεί.
   Την ίδια ώρα, μπαίνει για πρώτη χρονιά σε εφαρμογή η ενιαία  δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν όλοι οι αγρότες μαζί με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών. Ταυτόχρονα, αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα  υπολογισμού και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με τους κατ΄ αποκοπή (ανά στρέμμα και ανά ζώο) συντελεστές, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΕΛΓΑ και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οδηγούν σε υπέρμετρες αυξήσεις των  καταβαλλόμενων ποσών από τους αγρότες, σε σχέση με εκείνα που κατέβαλλαν με το προηγούμενο σύστημα μέχρι πέρσι.  

   Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους αγρότες - που χαρακτήρισαν τις νέες εισφορές ως «χαράτσια» - η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε, μέσω της «υποκοστολόγησης» της προς ασφάλιση παραγωγής, στον περιορισμό κατά 20% του ύψους των «χαρατσιών», παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε 4 μηνιαίες δόσεις.  
   Όμως, η έκδοση της σχετικής απόφασης αποτελεί ουσιαστικά  δώρο-άδωρο, καθώς οδηγεί, σε περίπτωση ζημιών, σε ιδιαίτερα μειωμένες αποζημιώσεις, ενώ δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων χωραφιών.  
   Παράλληλα, στην ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει να  συμπληρώσουν οι αγρότες, υπάρχει πεδίο στο οποίο ο παραγωγός καλείται να δώσει εντολή-εξουσιοδότηση, όπως ο ΕΛΓΑ εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση (ενιαία κοινοτική ενίσχυση), τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών. Πράγμα, που κατά τα φαινόμενα, αντίκειται τόσο προς την  κοινοτική, όσο και την εθνική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής