Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Συγχωνεύσεις Σχολείων...



(του Αχιλλέα Μπαλαντίνα)
.«Παιδαγωγική η λογική για τις συγχωνεύσεις σχολείων».Αυτό τον τίτλο φέρει το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας που εξεδόθη στις 14 Ιανουαρίου και αναφέρει τα κριτήρια με τα οποία κάποια σχολεία πρέπει να συγχωνευθούν με κάποια άλλα.
Κάποια από τα κριτήρια έχουν ως εξής: Στη διαδικασία συνενώσεων προσμετρούνται τα δημογραφικά στοιχεία κάθε περιοχής (ρυθμός μείωσης των μαθητών), και η χιλιομετρική απόσταση που καλείται να διανύσει κάθε μαθητής (όχι παραπάνω από 10 χιλιόμετρα). Δεν αναφέρονται πουθενά στοιχεία όπως, η ποιότητα της εκπαίδευσης του σχολείου που εγκαταλείπεται, η ποιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, η ποιότητα των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτό(ακόμη και με τα πόδια για τους περισσότερους μαθητές), αλλά ούτε καν και τον πληθυσμό του οποίου τις ανάγκες καλύπτει σήμερα το σχολείο που θέλουν να συγχωνεύσουν. Επίσης δεν αναφέρεται ως κριτήριο ούτε καν το ποσοστό επιτυχίας σε ανώτερες σχολές των μαθητών που φοιτούν ή φοίτησαν στο σχολείο. Στο συγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εντάσσεται και το Λύκειο της Ιτέας το οποίο πληθυσμιακά καλύπτει τις ανάγκες 4500 κατοίκων του πρώην Δήμου Φύλλου. Λειτουργεί χωρίς προβλήματα από το 1985 με ποσοστό επιτυχόντων σε ανώτερες και ανώτατες σχολές το οποίο αγγίζει τα τελευταία χρόνια το 75%. Η απόσταση η οποία διανύουν οι μαθητές των Δημοτικών Διαμερισμάτων για να φτάσουν σε αυτό δεν είναι μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων. Σήμερα ο αριθμός των μαθητών του Λυκείου Ιτέας είναι 60.Δεδομένη τη δυναμική των Δημοτικών σχολείων των οποίων ο αριθμός των μαθητών αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 150, πολύ εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται των αριθμό των μαθητών(και την αύξηση αυτών) οι οποίοι θα περάσουν τα επόμενα χρόνια από το Γυμνάσιο και Λύκειο της Ιτέας. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι το Λύκειο θα κλείσει πρέπει να εξετάσουμε και τον τρόπο μετακίνησης των μαθητών. Η μεταφορά των μαθητών δεν μπορεί να γίνει με ένα λεωφορείο γιατί πολύ απλά δεν χωράει 60 παιδιά. Αύριο που ίσως θα είναι 80 ή 90;; Ήδη ο Δήμος δηλώνει αδυναμία μεταφοράς των μαθητών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Λιάχανος και ο Πρόεδρος της Ιτέας κ. Θεόδωρος Σδόγγος η απομάκρυνση ενός σχολείου σημαίνει αυτόματα και την υποβάθμιση της περιοχής. Το κλείσιμο του σχολείου θα απομακρύνει τα φροντιστήρια, τα βιβλιοπωλεία κ.α. Ας μη γελιόμαστε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αξιολογώντας τα παραπάνω στοιχεία πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η λογική συγχώνευσης δεν είναι παιδαγωγική αλλά καθαρά οικονομική. Αυτό το σχέδιο του Υπουργείου, για εμάς, είναι η τιμωρία μας, για την επιλογή μας να ζήσουμε και να στηρίξουμε την επαρχία. Μας τιμωρούν γιατί επιλέξαμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στο χωριό, σε σπίτια με αυλές, σε γειτονιές όπου όλοι γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους και όπου τα παιδιά μπορούν να έχουν μια ποιότητα ζωής, τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωσή τους. Αυτό σημαίνει στην Ελλάδα ο όρος «επαρχία» κα Υπουργέ, ποιότητα ζωής. Εκτός εάν εσείς όταν ακούτε τον όρο «επαρχία» έρχονται εικόνες στο μυαλό σας όπως οι «φαβέλες» του Ρίο ντε Τζανέιρο ή οι παραποτάμιες παραγκουπόλεις της Ταυλάνδης. Μήπως τελικά κα Υπουργέ αυτή την εικόνα θέλετε να δημιουργήσετε και για την Ελληνική επαρχία;;
Την εικόνα της μιζέριας;;
Με εκτίμηση

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού
Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ιτέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής