Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πλημμύρες στήν περιοχή τού Πετρίνου....


Κ. Πατσιαλής: Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή μας. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος…

Σε απομόνωση βρέθηκε χθες η κοινότητα του Πέτρινου, καθώς η μεγάλη κατεβασιά νερού, μαζί με τα φερτά υλικά (κλαδιά, διάφορα σκουπίδια αλλά και ολόκληρους κορμούς δένδρων) που έφερε ο Ενιπέας, έφραξαν τη γέφυρα που ενώνει το χωριό με την Ιτέα και τα υπόλοιπα πεδινά χωριά του δήμου Παλαμά.
Οι τοπικές αρχές, με τον δήμαρχο Παλαμά κ. Κώστα Πατσιαλή, τον αντιδήμαρχο Φύλλου κ. Λιάχανο και τους προέδρους Ιτέας κ. Σδόγγο και Πέτρινου κ. Παληγιάννη, βρέθηκαν στο σημείο, σε μια προσπάθεια να δοθεί άμεσα λύση.
Μηχανήματα του δήμου από τις πρωινές ώρες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να διώξουν τα φερτά υλικά που σκέπασαν τη γέφυρα. Παρόλα αυτά οι μεγάλες ποσότητες νερού (πιθανώς και το φράξιμο επόμενων σημείων του Ενιπέα και του Πηνειού…) δεν μπορούσαν να ρίξουν τη στάθμη του Ενιπέα -τουλάχιστον μέχρι αργά το μεσημέρι- για να απελευθερωθεί η γέφυρα από τα νερά και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ Πέτρινου και Ιτέας.
Στο μεταξύ, χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή του δήμου Παλαμά, εκεί όπου εκβάλλουν όλοι οι παραπόταμοι του Πηνειού που διασχίζουν τον κάμπο της Καρδίτσας και των Φαρσάλων. Ο Πέτρινος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση είναι τα χωριά του δήμου Παλαμά, που πάντα -σε περιπτώσεις μεγάλων βροχών- κινδυνεύουν από πλημμύρες τα αγροκτήματά τους.
Επίσης, το αγρόκτημα της Αγίας Τριάδας αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα από τα ποτάμια που το διασχίζουν, καθώς σε πολλά σημεία τους υπάρχουν προσχώσεις και άλλα φερτά υλικά, τα οποία δεν επιτρέπουν την γρήγορη ροή του νερού. Μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών των αγρών, είναι ο καθαρισμός όλων των ποταμών της περιοχής.

Δήλωση δημάρχου Παλαμά
Μετά τις χθεσινές πλημμύρες, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής δήλωσε:
«Ο δήμος Παλαμά είναι ο μοναδικός όπου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα, όπως η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι αγρότες το χρειάζονται για την άρδευση, και πλημμύρες το χειμώνα που καθίστανται καταστροφικές για τις καλλιέργειες σιτηρών. Αυτή η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μεγάλη έλλειψη βασικών έργων υποδομής στον Παλαμά. Ο δήμος μας κάνει προσπάθειες με δαπάνη χιλιάδων ευρώ για χωματουργικές εργασίες και καθαρισμούς αρδευτικών καναλιών.
Χρόνια τώρα οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να θωρακίσουν το δήμο Παλαμά. Επί χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο το αποστραγγιστικό δίκτυο να μετατρέπεται σε αρδευτικό. Σ’ αυτή την αταξία που υπάρχει, πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη. plhmmyra-petrinos-7
Παρατηρούμε πως κάθε 8-10 μέρες έχουμε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για ζημιές από πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παραγωγές με σιτηρά μέσα στο νερό… Οι αρμόδιοι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια, θα πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πιστεύουμε πως χρειάζεται να δοθεί ώθηση στον πρωτογενή τομέα, με έργα υποδομής και παροχή κάθε βοήθειας προς τους παραγωγούς. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας ως νέα δημοτική Αρχή.
Για πρώτη φορά ο δήμος Παλαμά, στο νέο προγραμματισμό έργων για το 2011, ενέταξε μια ολοκληρωμένη μελέτη άρδευσης της περιοχής μας».





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής