Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πλημμύρες σε καλλιέργιες...

Σε λίμνη μετατράπηκαν πάνω από 2.000 στρέμματα
Η τελευταία βροχόπτωση τα ξημερώματα Παρασκευής είχε ως αποτέλεσμα νέες καταστροφικές πλημμύρες σε καλλιέργειες του αγροκτήματος Λεύκης, της δημοτικής ενότητας Φύλλου του Δήμου Παλαμά.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φύλλου Ηλίας Λιάχανος που επισκέφτηκε την περιοχή, από τη συνεχή ολονύχτια βροχόπτωση, πάνω από 2.000 στρέμματα με σιτηρά, κηπευτικά και βαμβάκι, μετατράπηκαν σε μια απέραντη λίμνη.

Ολόκληρες φυτείες με βαμβάκι που μόλις φύτρωσε βρίσκεται μέσα στο νερό και αναμένεται να σαπίσει, καλλιέργειες με κηπευτικά (πατάτες, κρεμμύδια, πεπόνια κ.λπ.) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ τα σιτηρά που αναμένονταν να αλωνιστούν τις επόμενες εβδομάδες έχουν «πλαγιάσει» από τη βροχή και τον άνεμο.

Δύο χωριά, ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση στον δήμο Παλαμά, πνίγηκαν τότε στην κυριολεξία από την υπερχείλιση του φράγματος, και ο φόβος της επανάληψης της καταστροφής έθεσε σε συναγερμό τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν τα νερά της λίμνης, που διοχετεύτηκαν στους ποταμούς Καλέντζη και Καράμπαλη, πλημμύρισαν περί τα 4.000 στρέμματα σιτηρών στον κάμπο της Καρδίτσας. 
Ώρες αγωνίες πέρασαν και οι κάτοικοι της κοινότητας Πέτρινου, οι οποίοι βρέθηκαν επί ώρες σε απομόνωση, καθώς τα ορμητικά νερά του Ενιπέα, που παρέσυραν κλαδιά, σκουπίδια αλλά και ολόκληρους κορμούς δέντρων, έφραξαν τη γέφυρα που ενώνει το χωριό με την Ιτέα και τα υπόλοιπα πεδινά χωριά του δήμου Παλαμά.
Μηχανήματα του δήμου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που κάλυψαν τη γέφυρα. Παρόλα αυτά, οι μεγάλες ποσότητες νερού δεν μπορούσαν να ρίξουν τη στάθμη του Ενιπέα -τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα- για να απελευθερωθεί η γέφυρα από τα νερά και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ Πέτρινου και Ιτέας.
Και μπορεί να διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Καρδίτσας Κωνσταντίνος Παπαλιός ότι το φράγμα δεν κινδυνεύει να υποστεί ρωγμές, ωστόσο ο δήμαρχος Παλαμά Κώστας Πατσιαλής ζητά να γίνουν έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Ο ίδιος σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη, με τα αντλιοστάσια να λειτουργούν απομακρύνοντας το νερό από τις καλλιέργειες. Σημείωσε όμως με νόημα: “Στον δήμο Παλαμά συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Τους καλοκαιρινούς υπάρχει έλλειψη νερού, τότε που οι αγρότες το χρειάζονται για άρδευση, και τον χειμώνα πλημμυρίζουν οι σιτοκαλλιέργειες. Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή μας. Παρατηρούμε πως κάθε 8-10 μέρες έχουμε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για ζημιές από πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παραγωγές με σιτηρά μέσα στο νερό! Οι αρμόδιοι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η περιφέρεια θα πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος”. 
Επίσης, ο κ. Πατσιαλής υπογράμμισε πως θα πρέπει να καθαριστούν οι ποταμοί που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, για να μην παρατηρηθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γράφετε:
"Δύο χωριά, ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση στον δήμο Παλαμά, πνίγηκαν τότε στην κυριολεξία από την υπερχείλιση του φράγματος..."

1.- Πότε "τότε" ρε παιδιά;
2.- Αν εννοείτε το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα, σας διαβεβαιώ ότι τα νερά της υπερχείλισής του "έτρεχαν" προς τον Αχελώο!!! Και να σπάσει το φράγμα Πλαστήρα δεν θα πλημμυρίσει ο κάμπος...

Φιλικά
Γιάννης Γκάτζικος

Παύλος Σαμαράς είπε...

Οχι Γιάννη...γιά το φράγμα του Ενιππέα μιλάμε....

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής