Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ενιππέας ποταμός, μνημείο της φύσης...

 











  
  '' Τότε είδα πρώτη την Τυρώ την αρχοντοθρεμμένη
       που μου’λεγε πατέρα της το Σαλμωνιό πως είχε
       κι ήταν γυναίκα του Κρηθιά, λεβέντη γιου του Αιόλου.
      Τον Ενιππέα αγάπησε , το θεϊκό ποτάμι, 
      απ’ όλα τ’ομορφότερο που βρέθηκαν στον κόσμο.''

Το όνομα Ενιππέας προέρχεται , κατά την μυθολογία , από τον ωραιότερο των ποτάμιων θεών που λατρευόταν στη Θεσσαλία κατά τον Απολλόδωρο και στην Ήλιδα κατά το Στράβωνα . Το όνομά του συνδέεται με το μύθο για τη γέννηση των «θείων διδύμων» Πηλέα και Νηλέα . Αυτόν αγάπησε η κόρη του Σαλμονέως Τυρώ , πολλοί δε μύθοι πλάστηκαν για τον έρωτα του θεού τούτου και της θνητής νεανίδος . Σύμφωνα μ’ένα μύθο , ο Ποσειδώνας για να κατακτήσει τη νέα και να ενωθεί μαζί της πήρε τη μορφή του Ενιππέα, που ήταν ο αγαπημένος της και απέκτησε απ’αυτή τους δίδυμους Πηλέα και Νηλέα . Αυτοί , όταν έγιναν άνδρες , ελευθέρωσαν την μητέρα τους , την οποία είχε καταδικάσει ο πατέρας της σε κάθειρξη για το παράπτωμά της.
Ο Όμηρος αναφέρει το σχετικό μύθο για τον Ενιππέα στη λ΄ ραψωδία της Οδύσσειας στ. 238 – 261 και μάλιστα λέει ότι ήταν το ομορφότερο ποτάμι απ’ όλα....





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής