Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σπύρος Σπυρόπουλος...ένας δικός μας αθλητής με απίστευτη αντοχή

Ο Θεσσαλός αθλητής και γέννημα Ιτέας ξεκίνησε στις 24:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα από την Ακρόπολη για να φτάσει στην Σπάρτη μετά από 40 ώρες. Εκεί θα ξεκουραστεί για δύο ώρες και θα επιστρέψει πάλι στην Ακρόπολη από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Στόχος του είναι ο άθλος να μην υπερβεί συνολικά τις 4 ημέρες.
Η διαδρομή είναι ελαφρώς τροποποιημένη μετά από υπόδειξη του Τάκη Σκουλή, του πρώτου δρομέα που επιχείρησε και κατόθρωσε την ολοκλήρωση του Φειδιππίδειου άθλου, ο οποίος μελετώντας τα αντίστοιχα συγγράμματα και αναφορές κατέληξε στην κλασική διαδρομή που πρέπει να έκανε ο Φειδιππίδης.

Συγκεκριμένα η διαδρομή των 480 χλμ. που θα κάνει ο Σπύρος έχει ως εξής:
ΑΘΗΝΑ – Ακρόπολη – Ιερά Οδός – Αιγάλεω – Χαϊδάρι – Δαφνί – Σκαραμαγκάς – Ασπρόπυργος – Ελευσίνα – Ναυπηγεία – Λουτρόπυργος – Νέα Πέραμος – Μέγαρα – Κινέττα – Αγ. Θεόδωροι – Motor Oil – Ισθμός Κορίνθου – Εργοστάσιο Hellas Can – Εξαμίλλια – διασταύρωση με δρόμο προς Αργος – Σολωμός – Χιλιομόδι – Αγ. Βασίλειος – Κλεωνές – Αρχ. Νεμέα – Μαλανδρένι – Στέρνα – Λύρκεια – Καπαρέλι – ανάβαση Αρτεμισίου – Σάγκας – Νεστάνη – παράδρομος Κορίνθου Τριπόλεως – Τρίπολη – Τεγέα (Κερασίτσα Καμάρι) – δρόμος Τριπόλεως Σπάρτης – Μανθυρέα – Αλεποχώρι – Βουτιάνοι – Κλαδάς – Ευρώτας – Σπάρτη – Λεωνίδας και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
Τον Σπύρο θα υποστηρίξουν σε όλη την διάρκεια του άθλου του η σύζυγος του Μαρία, ο Τάκης Σκουλής και ο Σπαρταθλητής Θανάσης Κανελλόπουλος.

Ο Σπύρος Σπυρόπουλος αφιερώνει τη συγκεκριμένη υπερπροσπάθειά του στους Έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων και υπεραποστάσεων.

Η Ιτέα Καρδίτσας εύχεται στον αθλητή της επιτυχή και υγιή τερματισμό!
Καλή επιτυχία Σπύρο.

ΕΔΩ
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/08/blog-post_9187.html

 Ένας σύγχρονος Φειδιππίδης από την Ιτέα... στη Σπάρτη‏

Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη του Μαραθώνα οι Αθηναίοι έστειλαν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια. Ο ημεροδρόμος θα έκανε περίπου 450 χλμ. τρέχοντας με τα πόδια σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια φέρνοντας το μήνυμα της νίκης, έτσι όπως του το μετέφερε ο Πάνας καθώς κοιμόταν στο όρος Παρθένιο, παρότι οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν λόγο των πιστεύω τους να συμβάλουν.


Τον άθλο αυτό θέλησε να ζήσει και ο Σπύρος Σπυρόπουλος, ένας 39χρονος Κουτσιαριώτης, ολοκληρώνοντας αργά χθες το βράδυ, ύστερα από 100 ώρες και 40 λεπτά, τη διαδρομή Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα, καλύπτοντας τα 480 χλμ. της απόστασης τρία κιλά ελαφρύτερος, κατάκοπος αλλά και ευτυχισμένος, όπως κάθε άνθρωπος που πετυχαίνει τους στόχους του.
Ξεκίνησε στις 24:00 ακριβώς του Σαββάτου από την Ακρόπολη για να φτάσει στη Σπάρτη μετά από 43 ώρες, και ύστερα από ελάχιστες ώρες ξεκούρασης πήρε τον δρόμο της επιστροφής.


Οσο και αν φαίνεται περίεργο εμένα το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής ήταν τα πρώτα χιλιόμετρα, ίσως γιατί δεν ένοιωθα κα- λά ψυχολογικά. Από εκεί κ πέρα, είχα έναν τραυματισμό λίγο πριν φτάσουμε στην Σπάρτη, ο οποίος με αποθάρρυνε από το να πάω με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα σε αρκετά σημεία. Παρόλα αυτά όλα κύλησαν ομαλά.


Ο Σπύρος Σπυρόπουλος έγινε ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που πετυχαίνει να διασχίσει πεζός τα 480 χιλιόμετρα της απόστασης. Μετά από χιλιάδες χρόνια, ο επόμενος δρομέας που ακολούθησε το Φειδιππίδη, ήταν ο παλιός μαραθωνοδρόμος Τάκης Σκουλής το 1992. Πέρσι ο κ. Σκουλής συνόδευσε τη Μαρία Πολύζου, την πρώτη γυναίκα που επιχείρησε το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Φέτος έδωσε τα φώτα του στον Σπύρο.


Το αποφάσισε μόνος του και ήρθε και με βρήκε. Η άνεση με την οποία τερμάτισε με εντυπωσίασε πραγματικά ιδίως αν κάτσει να σκεφτεί κανείς πως ο Σπύρος δεν υπήρξε αθλητής του στίβου στα νιάτα του, τότε το κατόρθωμα του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.


Το αυτοκίνητο που τον συνόδευε -σε διακριτική απόσταση- μετέφερε τρόφιμα, παπούτσια [δύο νούμερα μεγαλύτερα από ό,τι φοράει συνήθως], ισοτονικά ποτά, και φυσικά, εκατοντάδες μπουκάλια νερό. Επίσης ένα στρώμα πάνω στο οποίο ξεκουραζόταν στο ύπαιθρο ή δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, για μια - δυο ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την καταπόνηση των ποδιών και το πέρασμα από βουνά όπως το Αρτεμίσιο, ο Σπύρος είχε να αντιμετωπίσει και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. “Δεν θέλαμε όμως να μεταθέσουμε τη διαδρομή για άλλη ημερομηνία. Αλλωστε και ο Φειδιππίδης, όσο είναι δυνατόν να ξέρουμε, περίπου τέτοια εποχή έτρεξε”.

Η διαδρομή

ΑΘΗΝΑ - Ακρόπολη - Ιερά Οδός - Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Δαφνί - Σκαραμαγκάς - Ασπρόπυργος - Ε- λευσίνα - Ναυπηγεία - Λουτρόπυργος - Νέα Πέραμος - Μέγαρα - Κινέττα - Αγ. Θεόδωροι - Motor Oil - Ισθμός Κορίνθου - Εργοστάσιο Hellas Can - Εξαμίλλια - διασταύρωση με δρόμο προς ʼρ- γος - Σολωμός - Χιλιομόδι - Αγ. Βασίλειος - Κλεωνές - Αρχ. Νεμέα - Μαλανδρένι - Στέρνα - Λύρκει- α - Καπαρέλι - ανάβαση Αρτεμισίου - Σάγκας - Νεστάνη - παράδρομος Κορίνθου Τριπόλε- ως - Τρίπολη - Τεγέα [Κερασίτσα Καμάρι] - δρόμος Τριπόλεως Σπάρτης - Μανθυρέα - Αλεποχώ- ρι - Βουτιάνοι - Κλαδάς - Ευρώτας - Σπάρτη - Λεωνίδας και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.



Σπύρος Σπυρόπουλος

Ο Σπύρος Σπυρόπουλος γεννήθηκε την 11.10.1972, παιδί του Θεσσαλικού κάμπου καθότι κατάγεται από την Ιτέα της Καρδίτσας. Κατοικεί στη Νίκαια Αττικής και ασκεί το επάγγελμα του ελασματουργού. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Μπεσίνη νοσηλεύτρια και έχουν δύο παιδιά την Μαριάνα και τον Επαμεινώνδα.

Από την Εφημερίδα "Τα Νέα"

Ετρεξα Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα σε τέσσερις μέρες, τέσσερις ώρες και 40’

Κάλυψε την απόσταση Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα, στο σύνολό της 480 χιλιόμετρα, σε 4 ημέρες και σε μία προσπάθεια να επαναλάβει τον Φειδιππίδειο Αθλο. Μοναδικός στόχος του 39χρονου ελασματουργού ήταν να διαδώσει το αθλητικό πνεύμα και να προβάλει τη συγκεκριμένη διαδρομή στη διεθνή κοινότητα. Αλλωστε, όπως επισημαίνει, «πάντα υπάρχει μια πρόκληση που εμείς οι μαραθωνοδρόμοι καλούμαστε να απαντήσουμε».
1 Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη διαδρομή;
Επέλεξα τη συγκεκριμένη διαδρομή γιατί έχει ιστορική σημασία και αξία. Τρέχοντάς την, τιμώ την ιστορία μας και τους αρχαίους προγόνους μας.
2 Σκοπός της προσπάθειάς σας;
Να διαδώσω το αθλητικό πνεύμα και να προβάλω τη συγκεκριμένη διαδρομή στη διεθνή κοινότητα.
3 Σε πόσες ώρες τρέξατε τα 480 χιλιόμετρα;
Ο αγώνας είχε διάρκεια 100 ώρες και 40 λεπτά και μεταφράζεται σε: 4 ημέρες, 4 ώρες και 40 λεπτά.
4 Ηταν ο επιθυμητός χρόνος;
Ηθελα η προσπάθειά μου να είχε μικρότερη χρονική διάρκεια και θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, αλλά σε μια τόσο μεγάλη διαδρομή μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες καταστάσεις όπως υψηλές θερμοκρασίες, τραυματισμοί κ.λπ.
5 Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση;
Ηταν η επανάληψη του άθλου που είχε κάνει ο αρχαίος δρομέας Φειδιππίδης.
6 Το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα;
Κατά παράξενο τρόπο, οι περισσότερες δυσκολίες που συνάντησα ήταν στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής - φεύγοντας από Αθήνα και πηγαίνοντας για Μέγαρα - λόγω του ότι έπρεπε να προσαρμοστώ στις συνθήκες του αγώνα.
7 Το πέρασμα από βουνά, όπως το Αρτεμίσιο, τι δυσκολίες έκρυβε;
Οι δυσκολίες οφείλονταν στο πυκνό σκοτάδι που υπήρχε όταν πήγαινα (160ό χλμ.) και όταν γύριζα (320ό χλμ.) από Σπάρτη. Δεν είχα ορατότητα για να διαβώ εύκολα το κακοτράχαλο μονοπάτι του Αρτεμισίου και έτσι χρησιμοποίησα κάποιον φακό.
8 Ποια σκέψη σάς ενθάρρυνε να συνεχίσετε;
Η επιθυμία μου να αγγίξω τα πόδια του Λεωνίδα στη Σπάρτη και να γυρίσω πίσω ακέραιος στην Ακρόπολη.
9 Τι υποστήριξη είχατε;
Είχα αυτοκίνητο που με συνόδευε κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στο οποίο επέβαιναν ο δάσκαλός μου Παναγιώτης Σκουλής, με την ιδιότητα του κριτή και του επόπτη του αγώνα, ο φίλος μου και σπαρταθλητής Θανάσης Κανελλόπουλος και η σύζυγός μου Μαίρη Μπεσίνη. Επίσης, σε ορισμένα σημεία της διαδρομής, όπως ήταν το Αργος και η Τρίπολη, φίλοι και συναθλητές της Ομοσπονδίας Δρομέων Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΜΑΥ) μας προσέφεραν νερό και τρόφιμα.
10 Πόσα ζευγάρια αθλητικά παπούτσια χρησιμοποιήσατε;
Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά και κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μου δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω περισσότερα από δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια.
11 Πώς επηρεάζει η ψυχολογία το τρέξιμο;
Το τρέξιμο ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία του αθλητή στους αγώνες και στις προπονήσεις, όπως και στην καθημερινότητά του.
12 Από ποια ηλικία ασχολείστε με τον αθλητισμό;
Σε μικρή ηλικία είχα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Αργότερα όμως και λόγω επαγγελματικών και κοινωνικών υποχρεώσεων σταμάτησα τον αθλητισμό και όταν έφτασα στην ηλικία των 33 ετών άρχισα το ερασιτεχνικό τρέξιμο.
13 Εχετε ξανατρέξει τόσο πολλά χιλιόμετρα;
Οχι. Εχω κάνει ωστόσο αρκετούς μαραθωνίους και αγώνες άνω των 100 χιλιομέτρων.
14 Προπονείστε σε καθημερινή βάση;
Κάνω καθημερινά προπονήσεις των 15-20 χιλιομέτρων. Μερικές φορές για ξεκούραση κάνω ποδήλατο ή κολύμπι.
15 Πώς έχει επηρεάσει τη ζωή σας ο αθλητισμός;
Μόνο προς το καλύτερο διότι με έχει μάθει να είμαι συνεπής, πειθαρχημένος, να τιθασεύω τον εαυτό μου στην επίπονη προσπάθεια και το κυριότερο όλων: να είμαι σωματικά και ψυχικά υγιής.
16 Υπάρχει αγώνας που να μην καταφέρατε να τερματίσετε;
Ενας και μοναδικός. Ηταν ο αγώνας Σπάρταθλον το 2009, στον οποίο συμμετείχα για πρώτη φορά και αφού είχα καλύψει τα 3/4 της απόστασης (δηλαδή 186 χλμ.), προέκυψε ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι που μου στέρησε τον τερματισμό στη Σπάρτη. Να αναφέρω ότι ο αγώνας Σπάρταθλον ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στη Σπάρτη (246 χλμ.).
17 Επόμενη διαδρομή που θα θέλατε να τρέξετε;
Λόγω της καταγωγής μου από την Ιτέα Καρδίτσας σκέφτηκα να τρέξω την απόσταση Αθήνα - Ιτέα (300 χλμ.) για κοινωφελή και φιλανθρωπικό σκοπό και ήδη έχει αρχίσει ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης προσπάθειας.
18 Πού οφείλεται το γεγονός ότι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους τα τελευταία χρόνια;
Στο γεγονός ότι υπάρχει πάντα μια πρόκληση που εμείς οι μαραθωνοδρόμοι καλούμαστε να απαντήσουμε.
19 Ονειρεύεστε ο Φειδιππίδειος Αθλος να καθιερωθεί ως κανονικός αγώνας τα επόμενα χρόνια;
Ναι, η αλήθεια είναι ότι το ονειρεύομαι και ελπίζω να αρχίσει να πραγματοποιείται ένας τέτοιος αγώνας κάθε 4 χρόνια.
20 Πού αφιερώνετε τον άθλο σας;
Στην οικογένειά μου και σε όλους τους έλληνες μαραθωνοδρόμους και υπερμαραθωνοδρόμους συναθλητές.


3 σχόλια:

Παύλος Σαμαράς είπε...

Μπράβο Σπύρο !!! έυχομαι να τερματίσεις με υγεία και να μας κάνεις και πάλι περήφανους...

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Μεγάλεεεεεεεεεεεεεεεεεεε Σπύρο, μπράβο δεν παίζεσαι, ψυχάρα!!!!!!

webmaster είπε...

Τι να πει κανείς... Χαρά στο κουράγιο του και μπράβο στο παλλικάρι.. Ακούστηκε και πάλι η Καρδίτσα στο πανελλήνιο.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής