Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

- Η Αγία σκέπη στους Εθνικούς αγώνες των Ελλήνων...

Η 28Η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια μεγάλη εθνική εορτή, στην οποία η Εκκλησία μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την ακαταμάχητη προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου στο έθνος μας. Βέβαια η καθιέρωση της της εορτής της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου έγινε πολύ παλαιότερα, με αφορμή τη θαυμαστή εμφάνιση της μέσα στο ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης, στις αρχές του 10ου αιώνα. Την εποχή εκείνη οι Χριστιανοί στο Βυζάντιο αντιμετώπιζαν τις επιβουλές των Αγαρηνών.
Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, οι ʼγιοι Ανδρέας και Επιφάνειος είδαν μια μεγαλοπρεπή γυναίκα να προχωρεί απ’ τις βασιλικές πύλες προς το θυσιαστήριο με συνοδεία αγγελικών Δυνάμεων, Προφητών, Αποστόλων και πολλών Αγίων. ʼλλοι ʼγιοι προπορευόταν με λευκές στολές και άλλοι ακολουθούσαν ψάλλοντας ιερούς ύμνους.

          Η Γυναίκα αυτή, που δεν ήταν άλλη από την Υπεραγία Θεοτόκο, όταν έφτασε κοντά στον άμβωνα, γονάτισε και με δάκρυα στα μάτια προσευχόταν για πολλή ώρα. Μετά μπήκε στο θυσιαστήριο και προσευχήθηκε για το λαό, που ήταν συγκεντρωμένος στο ναό και αγρυπνούσε. Όταν ολοκλήρωσε τη δέησή της, έβγαλε από το κεφάλι της το αστραφτερό μαφόριο-λεπτό πέπλο ή εσάρπα που κάλυπτε το κεφάλι και τους ώμους της και καθώς ήταν μεγάλο και επιβλητικό, το άπλωσε σα Σκέπη με τα πανάγια χέρια της επάνω σε όλο το εκκλησίασμα.
Αυτό το θαυμαστό γεγονός, της ζωντανής παρουσίας της Κυρίας των Αγγέλων μεταξύ των παιδιών της και η διαρκής προστασία της καθιερώθηκε να εορτάζεται από όλους τους Ορθοδόξους την 1η Οκτωβρίου. Μετά όμως από την εποποιία του 1940-41 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1952 έκρινε σκόπιμο να μεταθέσει τον εορτασμό στην 28η Οκτωβρίου. Σε όλους ήταν φανερό ότι η θαυμαστή Ελληνική νίκη του πολέμου εκείνου ήταν έργο της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας. Στα χέρια της οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν για μια ακόμα φορά τον αγώνα τους. τη μητρική της προστασία ζήτησαν για να υπερασπισθούν τα δίκαιά τους. Και ήταν τόση η πίστη τους, ώστε Την έβλεπαν να τους εμψυχώνει και να τους σκεπάζει, καθώς πολεμούσαν απεγνωσμένα στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Στο μέτωπο, σ’ όλη τη γραμμή, ο Ελληνικός στρατός έβλεπε παντού το ίδιο όραμα: μια ψηλόλιγνη γυναικεία μορφή να βαδίζει ανάλαφρη, με την καλύπτρα της ριγμένη από το κεφάλι στους ώμους. Ήταν η προστασία των Χριστιανών, η μάνα η Μεγαλόχαρη, Η Υπέρμαχος Στρατηγός των Ελλήνων.

Σπύρος Σπυρόπουλος


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πρόσεξε τη γράφης θα σε μαλώση η ΣΥΡΙΖΟΥ είπαμε απαγορέβετε η αναφορά σε θρησκεία ,πατρίδα, οικογένεια

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής