Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

- Πως θα γίνω αγρότης...

Τον τελευταίο καιρό, σερφάρουν στο Internet νέοι άνθρωποι, με σκοπό να ενημερωθούν για το πώς μπορεί να γίνει κάποιος αγρότης και ποιες είναι αυτές οι καλλιέργειες που μπορούν να καλλιεργηθούν σε λίγα στρέμματα και να συντηρήσουν μια οικογένεια.
Καταρχήν:
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος (κατά κύριο επάγγελμα) αγρότης είναι σχετικά απλή. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να εμφανιστεί στο αγροτικό δυναμικό για το 2012:

1. Καταρχήν πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποια αγροτεμάχια είτε ιδιόκτητα, είτε ενοικιαζόμενα τα οποία και θα καλλιεργηθούν στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2011 – 2012)
2. Πρέπει τον καιρό που θα γίνονται οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), τα αγροτεμάχια αυτά να δηλωθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Φέτος ακούγεται πως το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ίσως και μέσα στον Φεβρουάριο.
3. Αφού γίνει η δήλωση καλλιέργειας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στον ΟΓΑ.
4. Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα απαραίτητη είναι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών.
5. Τέλος στη φορολογική δήλωση που θα κάνει φέτος πρέπει να δηλώσει γεωργικό εισόδημα τουλάχιστον στο 35% του συνολικού εισοδήματος.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που κάποιος-α προχωρήσει και ενταχθεί στο αγροτικό δυναμικό, μπορεί να αιτηθεί ένταξης στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό. Χάνει όμως το δικαίωμα (κατά πάσα πιθανότητα) να ενταχθεί σε πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», αν και όποτε αυτό βγει.
Τι να καλλιεργήσει κάποιος σε λίγα στρέμματα για να ζήσει την οικογένεια του;
Η απάντηση με πολύ λίγα λόγια είναι «μάλλον κηπευτικά». Υπάρχουν και πολλές άλλες καινοτόμες καλλιέργειες που διαρκώς ακούγονται, αλλά  η απάντηση είναι πως όταν ψάχνεις κάτι για να επιβιώσεις, καλό είναι να αποφεύγεις τα πειράματα…
Βέβαια η επιλογή των καλλιεργειών «σηκώνει» πολύ κουβέντα και καλό είναι να γίνει μια έρευνα αγοράς.
Σε όσους πάντως αποφασίσουν να ενταχθούν στο αγροτικό δυναμικό… Καλή αρχή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής