Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

- Επιτέλους η γεωργία και οι γεωργοί στη θέση που τους ανήκει...

Η γεωργία ως μέρος της λύσης στην κρίση της Παρασκευής (Βούλας) Καλπία, υποψήφιας με τους Οικολόγους Πράσινους

Με αφορμή τις ερωτήσεις του Αντιπρόεδρου ΕΑΣ Καρδίτσας κ. Βασίλειο Γιαννάκο οι οποίες αντανακλούν την αγωνία όλου του αγροτικού κόσμου για το μέλλον μας δίνεται η ευκαιρία να τονίσουμε ορισμένα πράγματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πως η γεωργία θα πρέπει να αποτελέσει βασική απάντηση στην κρίση, βάζοντας την γεωργία και τους γεωργούς στην θέση που τους ανήκει.

- Προωθούμε τη στήριξη του αγρότη και σύγχρονη γεωργική ασφάλιση, 
- Υποστηρίζουμε την απεξάρτηση από το μεγάλο κόστος των εισροών και τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, 
- Θέλουμε μια γεωργία φιλλοπεριβαλλοντική που θα στοχεύει στην καλή κατάσταση των φυσικών πόρων που θα διασφαλίζει το γεωργικό επάγγελμα και την αγροτική παραγωγή
- Απαιτούμε την σύνδεση παραγωγού καταναλωτή, νέες μορφές συνεργασίας και απεξάρτηση από τους μεσάζοντες
- Μαχόμαστε για μια γεωργία βιώσιμη που δεν θα εξαρτάται από την απαγορευτική τιμή του πετρελαίου
- Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη πολιτική συμβουλετικής και γεωργικών εφαρμογών από τις υπηρεσίες και το κράτος,
Το μέλλον ανήκει σε μια γεωργία που θα παράγει ασφαλή τρόφιμα για όλους

Από την αρχή του 21ου αιώνα, έχουμε γίνει μάρτυρες πολλαπλών κρίσεων, είτε αυτές είναι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή ιδεολογικές. Η βάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η επισιτιστική ανασφάλεια και η πίεση στην χρήση των φυσικών πόρων είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα που αποκαλύπτουν τις δομικές ατέλειες του σημερινού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου. Ως οικολόγοι πράσινοι θεωρούμε πως η γεωργία μπορεί να αποτελέσει μια συνολική απάντηση  στην κρίση η οποία είναι κυρίως κρίση παραγωγικού μοντέλου και να αναδειχεί σε κυρίαρχο τομέα της οικονομίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιωκουμε μια γεωργία η οποία θα αποτελεί τον κοινό τόπο παραγωγών και καταναλωτών, θα βασίζεται στην αγροδιατροφική προσέγγιση και στην προώθηση του μεσογειακού διατροφικού μοντέλου αναγνωρίζοντας πως γεωργία και περιβάλλον είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το μέλλον της γεωργίας εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον και του περιβάλλοντος από τους γεωργούς

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων στο http://ecogreens-gr.org και ειδικότερα για την γεωργία στο http://ecogreens-gr.org/agriculture 

Οικολόγοι Πράσινοι, Πολιτική Κίνηση Καρδίτσας
Παρασκευή Καλπία

2 σχόλια:

Το καφενείο του χωριού είπε...

Ως υποψήφια με τους Οικολόγους Πράσινους θέλω να μου απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:

1 Κατά πόσο πιστεύετε οτι υπάρχει στην Ελλάδα Εθνική Σλαβομακεδινική Μειονότητα;

2 Κατά πόσο πιστεύετε οτι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι Τουρκική;

Παρασκευή Καλπία είπε...

Για την οικολογική αντίληψη, οι άμεσοι γείτονες είναι αναγκαίοι συνεργάτες και όχι υποψήφιοι εχθροί, καθώς το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα. Η συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αντίστοιχη προοπτική των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, μπορούν να συμβάλουν θετικά σ' αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλουμε την Ελλάδα σε ρόλο «ακραίου προπυργίου» σε μια «Ευρώπη-Φρούριο».

Καταδικάζουμε τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό από όπου κι αν προέρχεται. Η επιστροφή σε εθνοκεντρικές λογικές δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αλλά δημιουργεί πρώτα από όλα πρόβλημα στις χώρες που την καλλιεργούν. Η ανοικτή κοινωνία που προωθούμε συνδέεται άρρηκτα με το σεβασμό κα ι τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων.

Αντιτασσόμαστε στη λογική της στρατιωτικής ισχύος και των μηχανισμών της. Επιδιώκουμε δραστική μείωση των εξοπλισμών και εμμένουμε στο στόχο για διάλυση του ΝΑΤΟ. Καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στρατιωτικών δαπανών, δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην ανάγκη ακόμη και μονομερώς.

Τα θέματα μειονοτήτων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι διακρατικών σχέσεων .Ζητάμε από τη χώρα μας να κυρώσει άμεσα την ευρωπαϊκή σύμβαση - πλαίσιο για τις μειονότητες και την αντίστοιχη σύμβαση για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραδοσιακές διαφορές θα πρέπει να εξεταστούν στο φως των νέων δεδομένων.

Για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, προτείνουμε οριοθέτηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δίνουμε προτεραιότητα σε προκαταρκτική συμφωνία για αμοιβαίο αποκλεισμό κάθε υποθαλάσσιας έρευνας για πετρέλαιο.

Για τη διαφορά με το όνομα της ΠΓΔΜ, αναγνωρίζουμε ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και κανείς δεν είναι «πιο Μακεδόνας» από τις υπόλοιπους.
Αν και κάθε χώρα αλλά και κάθε περιφέρεια, έχει λόγο η ίδια για το όνομά της, όμως όπου δύο κοινωνίες αυτό-προσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης.
Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης δέσμης μέτρων για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Για το Κυπριακό, εμμένουμε στην προοπτική συναινετικής λύσης βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τα σημεία που είχαν δεχθεί οι δυο πλευρές για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διζωνικής ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων.
Ενισχύουμε τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και την κατάρρευση του "μύθου" ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν πλέον μαζί.

Για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας στο ευρωκοινοβούλιο, μπορείτε να δείτε:

Για τις εκθέσεις προόδου Τουρκίας και ΠΓΔΜ. http://goo.gl/3yzoH http://goo.gl/ADJa5

Για τις αντίστοιχες εκθέσεις. http://goo.gl/RFxvm http://goo.gl/2pTJy

Για τη φετεινή έκθεση προόδου ΠΓΔΜ. http://goo.gl/aEp74

Για τη φετινή γραπτή δήλωση για Αμμόχωστο. http://goo.gl/QuDlp

Περσινό άρθρο περί των επιθέσεων κατά Τρεμόπουλου. http://www.eklogika.gr/articles/536

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής