Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

- Πως ψήφισε η Ιτέα (αναλυτικά)

Αποτελέσματα εκλογών Ιουνίου 2012
Δείτε αναλυτικά πως ψήφισε το χωριό μας στις τελευταίες εκλογές!!!




  


Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγένθυση...

                                                      Τμήμα  243

                                                      Τμήμα  244

                                                      Τμήμα  245

                               Συγκεντρωτικά απο τα 3 τμήματα

                                  Συγκεντρωτικά Δήμου Παλαμά

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς στο χωριό σας λεφτά υπάρχουν πάρα πολλά και δε καταλαβαίνετε από κρίση.Μπράβο σας.

Σπύρος Κ. Σπυρόπουλος είπε...

Οι άνθρωποι του διαρκούς και επίπονου μόχθου δεν υπάκουσαν σε όσους τους καλούσαν να γίνουν οι Φιλιππινέζες της δραχμής.
Μπράβο τους.
Όταν βγάζεις το ψωμί με αίμα τουλάχιστον δεν επιτρέπεις σε κανέναν αγύρτη να έρθει και να σου κλέψει το βιός, γιατί ακριβώς λεφτά περίσσια δεν υπάρχουν.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Την άλλη εκδοχή οτι δέν τους "ακούμπησε" καθόλου το μνημόνιο Σπυράκο την ξεχνάς; Τα ίδια βιώνει ένας εργάτης στην μεγαλούπολη που δεν έχει να φάει; που του κόψαν στη μέση το μισθό; Οταν έρθει και η σειρά των αγροτών τότε να δούμε την αντιστασή τους και αν θα υπακούσουν στις φιλιππινέζες...ίδωμεν!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι πάντα το πρόβλημα, οι αγρότες.Το ότι είναι ο μόνος κλάδος ακόμα που έχει τη δύναμη να παράγει και να βοηθάει την τοπική αγορά δεν το σκέφτεται κανείς.Εκείνο που μας νοιάζει είναι να μην έχουν οι άλλοι κάτι παραπάνω από μας.Κι αφού τους αγρότες ακόμα δεν τους "ακούμπησε" όπως λες ας τους τουφεκίσουμε κι αυτούς για να γίνουν σαν τους δημοσίους υπαλλήλους.Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν πως και πως τη φορολογία των αγροτών για να χαιρεκακίσουν και δεν θα είναι η πρώτη φορά."Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".Αυτό θέλατε πάντα. Έναν Έλληνα αγρότη ο οποίος να είναι κατώτερος από τους άλλους όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά και μορφωτικά κτλ κτλ. Να μην έχει το δικαίωμα να πάρει BMW ή AUDI παρά να είναι με το παλιοαγροτικό μια ζωή για να είναι πάντα υπό. "Ελα μωρέ τι κάνουν;όλο το χρόνο πίνουν τσίπουρα και καφέδες, τρείς μήνες δουλεύουν".Για να φτάσει ο αγρότης να δουλεύει 8 μήνες (κι όχι 3 που λέτε εσείς, οι ανίδεοι) ξόδεψε και συνεχίζει να ξοδεύει χιλιάδες ευρώ πάνω στη δουλειά του για να αλλάξει κι αυτός το επίπεδο της ζωής του.Επενδύει όλο του το βιός στη δουλειά του και στην επέκτασή της (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι εξαιρέσεις) κι όχι σε τροχόσπιτα και φανταχτερές διακοπές όπως κάναν τόσα χρόνια όλοι αυτοί που στην δουλειά τους δεν αγοράζαν ούτε το στυλό!
Βέβαια δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω τους δημοσίους υπαλλήλους απλά το λέω για να διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι να μπούμε όλοι μας σε αυτό το "τρυπάκι" κατηγορώντας ο ένας τον άλλο.......
Θα μπορούσα να γράφω ώρες για τα θέματα των αγροτών αλλά βαριέμαι και νομίζω πως εδώ μέσα(στο μπλόγκ) δεν έχει κανένα νόημα αφού έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι που το διαβάζουν δεν έχουν ιδέα από αγροτιά και πως έχει διαμορφωθεί σήμερα το επάγγελμα.
Κι αφού η αγροτιά ήταν, είναι και θα είναι όπως το λέτε εσείς το εύκολο και απυρόβλητο φορολογικά επάγγελμα γιατί επιλέξατε κάποιοι να γίνετε υπάλληλοι κι όχι αγρότες τρίμηνης υπηρεσίας;

Υ.Γ Δεν πιάνετε και τους δασκάλους τώρα; κι αυτοί κάθονται και πληρώνονται........

Βίκτωρ Βαρδάνης είπε...

Έτσι είναι δυστυχώς στη περιφέρεια κ.Παύλο δε καταλαβαίνουν από κρίση προς το παρόν.Τον Οκτώβριο που θα εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης καθώς και όταν θα πουλάνε τα προιόντα τους και δε θα τους πληρώνουν οι έμποροι θα δούμε.Άλλωστε οι αγρότες δε ψηφίζουν για ευρώ ή δραχμή αλλά νομίζοντας ότι θα παραμείνουν τα πράγματα για αυτούς ως έχουν.ΛΑΘΟΣ και θα το δουν 2013-14

Βιργινία Παππά είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον
Παύλο!!Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ..και μάλλον μερικά μυαλά!

Χρήστος Λύτρας είπε...

Ρωτήστε τις αγροτικές οικογένειες πως περνάνε...!Πως γίνεται πάντα οι αγρότες να είναι μια χαρά;Μόνο ένα έχουν και είναι κ ήταν πάντα σε καλύτερη μοίρα από πολλούς άλλους. Ότι παράγουν πολλά πράγματα μόνοι τους που τα χρειάζονται κάθε μέρα. Δηλαδή έχουν τον κήπο τους τα ζώα τους μερικοί λίγα μελίσσια κ έτσι απαλάσονται απο μερικά έξοδα που δυστυχώς σε πόλης είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι ο αγρότης δεν έχει καμία σκεπή πάνω απο τις καλλιέργιες του κ πολλές φορές γίνεται μάρτυρας στην καταστροφή του χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα! και τότε τι γίνεται? πως βγαίνουν τα έξοδα της χρονιάς? κ. Παύλο είστε σίγουρος ότι με το μνημόνιο δεν έχουν γίνει τροποποιήσεις κ αλλαγές στον αγροτικό τομέα? Η φορολόγηση είναι η ίδια? Τους έχει ακουμπήσει κ πολύ καλά μάλιστα... Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο αγροτικός τομέας την στιρίζει πολύ (θυμηθήτε έσοδα απο καπνό, βαμβάκι, εσπεριδοειδη, κ τόσα άλλα). κ όταν βγει στη σύνταξη ο αγρότης να μην πω τι θα πάρει! Και όχι σαν άλλους απο τα 45-50...

Χρήστος Λύτρας είπε...

Και να μην ξεχάσω. Σκεφτείτε τι ποσοστό άνω των 65-70 ψηφίζουν στα χωριά που δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη όπως κ παντού άλλωστε! Γιατί από το τί ψήφισαν ξεκίνησε το θέμα από ότι βλέπω...

Παύλος Σαμαράς είπε...

Εντάξει παιδιά...όλα καλά αυτά που λέτε για τους αγρότες συμφωνώ κι επαυξάνω αλλά...σ΄αυτή τη κατάσταση που μας έχουν φέρει οι πρώτοι,(και εδώ θα πρέπει να συμφωνήσετε και σεις μαζί μου)που την πλήρωσαν χωρίς έλεος είναι οι μισθωτοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Μακάρι να μην φτάσει και στα χωριά μας αλλά αυτή είναι η αλήθεια...!!!

Σπύρος Κ. Σπυρόπουλος είπε...

Απ΄όσο γνωρίζω η κρίση έχει χτυπήσει και την αγροτιά. Δεν έχει μείνει αλώβητη. Οι αλλαγές του 2013-14 είναι δρομολογημένες να γίνουν εδώ και αρκετά χρόνια και δεν έρχονται ως συνέπεια του μνημονίου. Αυτό δε σημαίνει οτι το μνημόνιο δεν έχει δυσχεράνει τα πράγματα. Άλλωστε είναι γνωστά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Η δυσκολία στην καλλιέργεια λόγω καιρού και τι γίνεται με τις αποζημιώσεις, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων, η εκμετάλλευση από τους μεγαλεμπόρους, οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών (σπόρος, λίπασμα, φυτοφάρμακο κλπ) που με ευθύνη των εταιρειών που ελέγχουν τη διάθεση και τη διανομή τους, κρατούν τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το κόστος παραγωγής, αλλά και τα κέρδη των εταιρειών κλπ. Αν δεν κάνω λάθος, το 80% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ. Τι περισσότερο να τους τύχει τους αγρότες; Άντε και η εξίσωση του πετρελαίου σε λίγους μήνες το πολύ πολύ. Θα αντέξουν; Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αυτό που μπορεί να τους κρατήσει όρθιους, ώστε να περάσουν αυτή τη στενωπό, είναι να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν. Ο αγρότης το μόνο που ξέρει και κάνει καλά είναι να παράγει. Αυτό το προϊόν λοιπόν πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός, ώστε να μπορεί να το διαθέτει. Εκεί πρέπει να γίνουν πολλά. Εκεί πρέπει να στραφούν όλοι, αγρότες και Πολιτεία.

Σπύρος Κ. Σπυρόπουλος είπε...

Επίσης δεν καταλαβαίνω την "αντιμνημονιακή επανάσταση" όπως την ορίζουν κάποιοι. Στηλιτεύεται το αποτέλεσμα της τοπικής κάλπης, και αποδίδεται στην δήθεν "καλή" κατάσταση ακόμα των αγροτών. Θα κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Με καταγγελία του μνημονίου (όπως την εννοούν) και άμεση έξοδο, τώρα, από την Ευρωζώνη (φυσική συνέπεια), ποια θα ήταν η τύχη του αγροτικού κόσμου; Διαγραφή χρεών; ανακατανομή γης; Πού θα πήγαινε η αγροτική παραγωγή; Αφού οι αγρότες είναι "επαναπαυμένοι" με τα όποια οφέλη της ΚΑΠ, την επόμενη κιόλας μέρα τι θα γινόταν; Αν μέσα στην Ευρώπη έχουμε μη ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα, τότε έξω απ' αυτήν; Ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί ένα χιλιοκουτσουρεμένο, αλλά υπαρκτό σημερινό εισόδημα; Τι θα απογινόταν οι μικροκαλλιεργητές; Θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τη γη με τα καύσιμα για παράδειγμα να έχουν φτάσει στον ουρανό; Μήπως θα εμφανιζόταν ως φυσική συνέπεια της άμεσης και οικειοθελούς χρεοκοπίας της χώρας ο θεσμός των κολίγων και των τσιφλικάδων, είτε ως φυσικών προσώπων, είτε ως μεγάλων πολυεθνικών αγροτικών εταιρειών; Ποια θα ήταν η υπόσταση του καλλιεργητή των 50 στρ, σε μια επισήμως χρεοκοπημένη χώρα; Ποιος θα ευνοούνταν από μια τέτοια εξέλιξη; Μπορεί να κάνω λάθος σε όλες τις παραπάνω υποθέσεις. Ας μου δείξει κάποιος την άλλη όψη. Να το δούμε.
Αδέρφια μακάρι τα διλήμματα να ήταν πάντα άσπρο ή μαύρο, ηρωικός θάνατος σε νοερές ή αληθινές Θερμοπύλες ή υποταγή κι ατίμωση.
Η πατρίδα πρέπει να μείνει στο στίβο, να μην διακινδυνεύσουμε, να βρεθεί απόβλητη της Ευρώπης.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, να αντέξει, να κερδίσει χρόνο.
Γιατί, αδέρφια, οι Θερμοπύλες είναι καλές, αλλά οι Πλαταιές είναι ακόμη καλύτερες...

Χρήστος Λύτρας είπε...

Δεν συμφωνώ ότι την πληρώνουυν μονο αυτοί. Όλοι την πληρώνουν κ πρέπει να πάψει πλέον όλο αυτό για τους αγρότες! Σπύρο έτσι είναι όπως τα λες. Κρίμα να ακούγονται όλα αυτά!

Παύλος Σαμαράς είπε...

Ισχυρό σοκ θα υποστούν φέτος περίπου 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα οποία θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι που υπέστησαν απώλειες έως και 40% στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του 2011 (λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών που τους επέβαλαν η
κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα) θα κληθούν να πληρώσουν έως και 6 φορές υψηλότερα ποσά φόρων από αυτά που πλήρωσαν πέρυσι! Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους τα εισοδήματα του 2011 είναι στα ίδια επίπεδα με τα εισοδήματα του 2010.
Τα επίπεδα στην εργασία είναι στο απροχώρητο και οι άνεργοι εχουν φτάσει στο 1.200.000 χωρίς να υπολογισθούν και αυτοί που δουλεύουν σε part-time...!!!

Χρήστος Λύτρας είπε...

Συμφωνώ. Στην ίδια μοίρα είναι κ οι αγρότες πληρώνοντας πολλές χιλιάδες ευρώ με το νέο σύστημα φορολόγησης. Όσο για τους άνεργους δεν νομίζω ότι υπάρχει σπίτι που να μην έχει και ένα μέλος με κάρτα ανεργίας...

Βίκτωρ Βαρδάνης είπε...

Ακούω ανακρίβειες για το αγροτικό όπως ότι επηρεάστηκε θετικά με την είσοδο στη οικον.ευρωπ.ένωση.Πώς με τισ επιδοτήσεις του τύπου όλα τα κιλά όλα τα λεφτά?Ή τισ επιδοτήσεις τύπου Χατζηγάκη και Καραμανλή για επανασπορές?αυτές οι πολιτικές της επιδοτούμενης γεωργίας(αυτού του τύπου βέβαια)θα δείτε ότι θα επιφέρουν την χρεωκοπία του μέσου-μικρού αγρότη.Βέβαια το αγροτικό δε λύνεται με επιδοτήσεις αλλά με αύξηση παραγωγικότητας από τους αγρότες ζώνες καλλιέργειας και φυσικά αυστηρό ποιοτικό έλεγχο των παραγώμενων προιόντων.Οι μικροκαλιεργητές δεν επηρεάζονται από τη φτώχευση άμεσα αφού έτσι και αλλιώς παράγοντας τα παραδισιακά προιόντα του τόπου σας είναι καταδικασμένοι αλλά μπορεί και να αντέξουν παραπάνω από υπαλλήλους(κυρίως δημοσίου)αφού θα παράξουν προιόντα για ιδία κατανάλωση.Αυτή η αγροτική πολιτική που ακολουθούμε οδηγεί σε αφανισμό των μικρών και μεσαίων αγροτών και οδηγεί σαφώς σε παλαιές εποχές τσιφλικιών.Εύχομαι να κάνω λάθος αλλά πρέπει οι αληθινοί αγρότες που θέλουν να παράξουν να ξεσηκωθούν ώστε να οι αγρότες των πόλεων και των καφενείων να σβήσουν(Εννοείται ειρηνικά και όχι βίαια).

Χρήστος Λύτρας είπε...

Ούτε η είσοδος στην Οικ. Ευρ. Ενωση αλλά ούτε κ οι επιδοτήσεις επηρέασαν θετικά την γεωργία. Κ αυτό είναι ένα θέμα που δεν αναλύεται εδώ. Όποιοι αγρότες αξιοποίησαν σωστά τα επιπλέον χρήματα από τις επιδοτήσεις κ τις σχετικές ενισχύσεις παλαιότερων ετών σήμερα είναι σε πολύ καλή μοίρα έναντι των υπολοίπων. Αν συγκρίνουμε τώρα τους αγρότες με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι επιδοτήσεις είναι το αντίστοιχο "εφάπαξ" των αγροτών. Τώρα γι αυτό που λέτε για την παραγωγή ποιοτικών - πιστοποιημένων κ γενικά ισχυρών ανταγωνιστικών προϊόντων καταλαβαίνεται ότι οι αγρότες από μόνοι τους χωρίς την υποστήριξη κ την άμεση βοήθεια του Κρατικού μηχανισμού είναι αδύνατο. Ευτύχημα για μένα σαν παιδί αγροτικής οικογένειας κ γεωπόνο είναι ότι νέοι άνθρωποι στην ηλικία μου στρέφονται σε νέες καλλιέργειες ψάχνοντας αρκετά κ ετοιμάζονται για μεγάλα βήματα. Λογικό είναι χωρίς στήριξη και ενημέρωση από αρμόδιους φορείς, που πληρώνονται από τους αγρότες για αυτή ακριβώς την δουλειά, να μην είναι η πλοιοψηφία. Και αυτό που λέτε για τον αφανισμό των μικρό-μεσαίου αγρότη υπάρχουν καλλιέργειες που δεν χρειάζονται πάνω από 20-40 στρ. για να ζήσει αξιοπρεπώς μια οικογένεια... Τώρα για το τελευταίο που λέτε, για τους ψευτό-αγρότες ναι πρέπει να φύγουν από τη μέση γιατί αν δεν θέλουν να ασχοληθούν πραγματικά μόνο ζημιά κάνουν. στην ουσία αυτοί είναι που καρπώνονται τις επιδοτήσεις δλδ έτοιμο χρήμα χωρίς να κάνουν τίποτα. Και πάλι εδώ από το κράτος ξεκινά αυτό γιατί δεν νομίζω ότι δεν ξέρει τι γίνεται εδώ...

Βίκτωρ Βερδάνης είπε...

1oν συνάδελφε δε συγκρίνουμε αγρότες (άκρως παραγωγική τάξη )με δημ.υπαλλήλους που απλώς πρέπει να διαχειρίζονται τα προιόντα των παραγωγικών τάξεων προς ώφελος όλου του κοινωνικού συνόλου και όχι των ιδίων(θεωρητικά).Αυτό ήταν που ξεγέλασε την αγροτιά τα (τζάμπα)χρήματα επιδοτούμενων καλλιεργειών με αποτέλεσμα σε τυχόν επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση καλλιεργειών να μην γνωρίζουν τι να κάνουν.Σαφώς και η κρατική ευθύνη για όλα που λες είναι δεδομένη.Όμως το ότι νέοι άνθρωποι στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες πλην ελαχ'ιστων γνωστικών δε φαίνεται προς το παρόν στη περιοχή σου πλην ελαχίστων φωτεινών όμως εξαιρέσεων.Εδώ δε νομίζω ότι διαφωνείς.Τώρα για τους ψευτοαγρότες σαφώς και πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις(ΚΟΨΙΜΟ επιδοτήσεων)από το κράτος.Όταν όμως το κλείσιμο των δρόμων γίνονταν μόνο για επιπλέον χρήματα και ΟΧΙ κυρίως για αιτήματα τύπου ΜΗΤΡΩΟΥ αγροτών ποιός φταίει το κράτος ή πρώτιστα οι ίδιοι οι αγρότες?

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

‎"Επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση καλλιεργειών";; τι έχουμε χούντα;; Αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν μπορούν να επιβάλλουν στους αγρότες αλλά ούτε κι αγρότες απο μόνοι τους μπορούν να αλλάξουν καλλιέργειες. 1ον: 'Οπως θα ξέρεις κι απο τη δουλειά σου οι αγρότες για να αλλάξουν καλλιέργεια πρέπει αμέσως αμέσως να αλλάξουν κι έναν στόλο απο παλιοσίδερα τα οποία κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ και στις μέρες μας το θεωρώ αυτό απο αδύνατο έως όνειρο απατηλό. 2ον: Για να γίνει αναδιάρθρωση πρέπει να οριστεί και να οργανωθεί απο την πολιτεία λόγω του ότι μιλάμε για εξαγωγικά προιόντα, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, κι οχι να πουλάμε το δικό μας σιτάρι τζάμπα και να εισάγουμε τα ξένα(αυτό ως παράδειγμα). Τώρα για το σύνθημα "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" θυμίζω οτι ήταν του "Μπούτα" γι αυτό και πήγε σπίτι του στις πρόσφατες εκλογές. Οι πραγματικοί αγρότες ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια Μητρώο Αγροτών και ήταν πάντα μέσα στις διεκδικήσεις μας αλλά βλέπεις αυτό δεν έβγαινε και πολύ στην επιφάνεια γιατί αν γινόταν αυτό κάποιοι θα χάνανε τις επιδοτήσεις π.χ Σουφλιάς, κάτι μεγαλοδικηγόροι με χιλιάδες στρέμματα, βουλευτές, Γιατροί, δάσκαλοι κτλ κτλ τα ξέρεις φαντάζομαι. Άρα λοιπόν τίποτα δεν είναι τυχαίο....

Βίκτωρ Βερδάνης είπε...

Όταν μιλάω για επιβαλλόμενη αναδιαρθωση καλλιεργειώνεννοώ ότι λόγω δυσαναλογίας κόστους και κέρδους θα αναγκαστούν να αλλάξουν καλλιέργεια.Άλλωστε αυτό έγινε και πριν πολλά χρόνια και στο χωριό σας .Η αναδιάρθωση δεν επιβάλλεται από κανέναν μόνο από τις ανάγκες.Τώρα για το ξένο σιτάρι που εισάγουμε ελεύθερη αγορά έχουμε Αχιλλέα και μάλιστα αυτό πρεσβεύουν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα .Τι θες να γυρίσουμε πίσω και να επιβάλλουμε σαν κράτος δασμούς στα εισαγώμενα?Καλά κάνει το κράτος και αφήνει ελεύθερες τισ εισαγωγές απλώς πρέπει να είναι αυστηρό στους ποιοτικούς ελέγχους ντόπιων και εισαγώμενων προιόντων.Όποιο δε πληρή την απαιτούμενη ποιότητα να πωλείται σε πολύ μειωμένη τιμή ή να απαγορεύεται αναλόγως.

Σπ. Κ. Σπυρόπουλος είπε...

Το να υποστηρίζεται από επαγγελματίες του κλάδου οτι το μόνο θετικό που επήλθε στον αγροτικό τομέα από την είσοδό μας στην Ε.Ο.Κ, ήταν μόνο οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις για επανασπορές κλπ είναι ανακριβές. Ο Χρήστος αναφέρει "Όποιοι αγρότες αξιοποίησαν σωστά τα επιπλέον χρήματα από τις επιδοτήσεις κ τις σχετικές ενισχύσεις παλαιότερων ετών σήμερα είναι σε πολύ καλή μοίρα έναντι των υπολοίπων." Αυτό είναι σωστό και αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας. Η περαιτέρω εκμηχάνιση της γεωργίας, η ευκολότερη απόκτηση μέσων, η εφαρμογή νέων μεθόδων καλλιέργειας, η εκμετάλλευση των οικονομικών συγκυριών τη δεκαετία του '80 και έως τα μέσα του '90 επέφεραν σημαντική αύξηση του εισοδήματος.

Κατά την ίδια περίοδο, παράλληλα με την οικονομική άνθιση, η στρεβλή διάρθρωση του αγροτικού κλάδου πχ με τους αμαρτωλούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, κύτταρα κομματικών και οικονομικών ανομιών, που πληρώνονται μέχρι και σήμερα (και μετά απορούμε πώς φτάσαμε ως εδώ!), ο αγροτικός κόσμος βρέθηκε σε αδιέξοδο, έπεσε σε τέλμα. Σ' αυτά τα πρώτα χρόνια της συμμετοχής μας στην Ε.Ο.Κ. είδαμε πώς οι φορείς της κοινωνικής "Αλλαγής", εφάρμοσαν το δικό τους μοντέλο ανάπτυξης και στον αγροτικό τομέα. Κόπηκαν τα φτερά της παραγωγικότητας. Αποτέλεσμα των τότε πολιτικών είναι να λοιδορούμε την σημερινή Κ.Α.Π., που ούτως ή άλλως αυτά τα χαρακτηριστικά θα είχε. Βρεθήκαμε απροετοίμαστοι. Αλλά το Κράτος φρόντισε σαν άλλος πρεζέμπορας, να κάνει τους αγρότες να ψάχνουν την "δόση" των επιδοτήσεων, γιατί έτσι ακριβώς τους εκπαίδευσε. Και μη θέλουμε να ξεχνάμε οτι στην πλάτη των "εξαρτημένων", απομυζούσαν τα golden boys της αγροτιάς.

Η "Αλλαγή" λοιπόν, ήρθε, αλλά με οδυνηρό τρόπο για μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου. Λεφτά υπάρχουν; Ναι, αλλά όχι με τον τρόπο που ερχόταν. Οι αγρότες το ξέρουν και γι' αυτό αποστρέφονται οτιδήποτε θα τους οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Ελπίζουν οτι και πάλι οτι θα μπορέσουν να παράξουν. Ελπίζουν να τους δοθεί και πάλι η ευκαιρία να ξαναπάρουν τα χωράφια τους πίσω και όχι να κολεκτιβοποιηθούν υπό την ομπρέλα του Κράτους ή των Αγροτικών Πολυεθνικών.

Ας σοβαρευτούμε όλοι σ' αυτή τη Χώρα και να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε, ανά κλάδο και επαγγελματική ομάδα, ώστε να φύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το σάπιο παρελθόν και όχι να παίζουμε το επικίνδυνο και ύπουλο παιχνίδι της διχόνοιας μεταξύ των εργαζομένων.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής