Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

- Β. Γιαννάκος "Το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για τη λειτουργία της ΕΑΣΚ".

GIANNAKOS.isto"Η ΕΑΣ Καρδίτσας ήταν η πρώτη Ένωση πανελλαδικά που κατέθεσε Σχέδιο εξυγίανσης στην Αγροτική Τράπεζα"
Συνέντευξη του νέου Προέδρου της ΕΑΣΚ στην «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
Το στίγμα και τις θέσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας έδωσε ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΣΚ κ. Βασίλειος Γιαννάκος σε συνέντευξή του στην «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ».
Ο κ. Γιαννάκος έτυχε της απόλυτης στήριξης των 11 μελών του Δ.Σ. στις πρόσφατες εκλογές, κατάγεται από την Ιτέα, είναι μέλος του Δ.Σ. στο ΤΟΕΒ Τιτανίου από το 2006 έως σήμερα και ασχολείται με τον αγροτοσυνδικαλισμό από το 2002 έως σήμερα.

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα και τα σχέδια της νέας Διοίκησης στην οποία είστε Πρόεδρος, για την αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ένωσης και των παρεχόμενων υπηρεσιών της προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας; 

- Κατ αρχήν θα πρέπει να σας πω ότι η σημερινή διοίκηση της Ένωσης έχει μεταβατικό στάδιο έξι μηνών.Δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου μας δίνει ο νόμος το περιθώριο να κάνουμε τις εφαρμογές και τις μετατροπές που μπορούμε να κάνουμε. Όπως γνωρίζετε ο νέος νόμος δεν είναι απόλυτα εφαρμόσιμος και περιμένουμε από τη νέα ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να ψηφίσει τις 23 τροπολογίες που είχαν ακυρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Υπάρχουν τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα για τη συγχώνευση  των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών με την Ένωση. Η συγχώνευση και η εγγραφή όμως των περιουσιακών στοιχείων στην Ένωση απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά  για τα συμβόλαια και τις μετεγγραφές. Σε αυτά τα ποσά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο η Ένωση Καρδίτσας αλλά και όλες οι Ενώσεις πανελλαδικά.
Για αυτό το λόγο υπάρχουν οι διαφορές και θα πρέπει να ψηφιστούν για να προχωρήσει η διαδικασία.
Από κει και πέρα το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία της Ένωσης.
Θα πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα ή εάν δεν μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί, θα πρέπει να βρούμε με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε στο προσκήνιο και να είμαστε σε λειτουργία. Αυτά βέβαια σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και με τις οδηγίες που θα  μας δώσει η πολιτεία.

Όσον αφορά τους αγρότες:

- Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται μόνο με το ΟΣΔΕ και με την λειτουργία του Οινοποιείου και του Τσιπουράδικου.
Ασχολούμαστε δηλαδή μόνο με ένα τμήμα της παραγωγής στο Ν. Καρδίτσας. Ο νομός μας όμως δεν παράγει μόνο σταφύλια, αλλά έχει και άλλες καλλιέργειες. Έχουμε το σιτάρι, το βαμβάκι για τα οποία η Ένωση έχει στην κατοχή της το Εκκοκκιστήριο και τα σιλό για την συγκέντρωση δημητριακών, τα οποία δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε για λόγους οικονομικούς. Άν δεν εξυγιανθεί το κομμάτι που περιμέναμε και για το οποίο έχουμε καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης (και πρέπει να επισημάνω ότι η ΕΑΣ Καρδίτσας ήταν η πρώτη Ένωση πανελλαδικά που κατέθεσε το Σχέδιο εξυγίανσης στην Αγροτική Τράπεζα, προς έγκριση ή μελέτη), άν δεν εγκριθεί, θα δούμε πως ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε την ύπαρξη της Ένωσης. Το Σχέδιο εξυγίανσης θα σημαίνει μείωση προσωπικού κατά 50 %, μείωση μισθών, μείωση των γενικών εξόδων και εποπτεία από την Τράπεζα για την διαχείριση και λειτουργία  της Ένωσης. Για να μιλάμε με τα σημερινά δεδομένα θα έχουμε Τρόικα. Δεν θα μπορεί δηλ. το ΔΣ να αποφασίζει αθρόες πληρωμές. Θα δίνει λόγο και όταν κάτι δεν πάει καλά θα κόβεται από την εποπτική αρχή. Η υπόθεση έχει κολλήσει στο Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης διότι μέχρι πριν από ένα μήνα δεν είχε  επιτροπή που θα ήταν και ο διαμεσολαβητής και ο αρμόδιος υπεύθυνος για την οριστική έγκριση του Σχεδίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως για όλα αυτά είναι να εγκριθούν οι σχετικές τροπολογίες.
Είχατε κάποια επαφή με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πως ήταν το κλίμα;

- Την Τετάρτη ήμασταν στην Αθήνα για τη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, επισκεφτήκαμε και το Υπoυργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είχαμε μια πρώτη επαφή  με τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο οποίος κατάγεται και από την Θεσσαλία. Το κλίμα ήταν θετικό, έδειξε ότι θέλει να βοηθήσει γενικότερα και μια διάθεση συνεργασίας. Μας διαβεβαίωσε δε ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή.

 Πιστεύετε πως η Ένωση Καρδίτσας θα μπορέσει να ανακάμψει στο μέλλον;

- Εμείς είμαστε εδώ με τον ίδιο σκοπό που είχαμε και το 2006, δηλαδή την διατήρηση και την επιβίωση της Ένωσης, με απώτερο σκοπό την λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων προς όφελος των αγροτών.
Όπως γνωρίζετε εδώ και δύο χρόνια έχουν φύγει από την αγορά οι Ενώσεις και οι Συνεταιρισμοί γενικότερα και το εμπόριο συρρικνώνεται σε δύο- τρία άτομα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός και ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και καλές τιμές για τους αγρότες. Ευελπιστούμε πως η Ένωση  μας θα μπορέσει κάποια στιγμή να παίξει καταλυτικό ρόλο και μέσα από τις ομάδες παραγωγών. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του νέου νόμου και αυτόν θα πρέπει να υπηρετήσουμε διότι είναι νόμος του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής