Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

- Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής αρχής Παλαμά για το 2011


Κυρίες και Κύριοι,
Η συγκεκριμένη έκθεση των πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής γίνεται όχι μόνο γιατί προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η διαφάνεια, η ενημέρωση και ο δημόσιος διάλογος είναι θεμελιώδεις έννοιες της δημοκρατίας.
Πριν από 21 μήνες αναλάβαμε τη Διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου Παλαμά σε μια αρκετά δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας και την τοπική αυτοδιοίκηση σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.
Είναι γνωστό ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη αύξηση των πόρων, αλλά από μείωση 60% των πόρων.
Ο Δήμος Παλαμά προέκυψε από τη συνένωση τριών Δήμων, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σελλάνων κι ο Δήμος Φύλλου, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και τα δικά τους προβλήματα.
Α. Θέσαμε ως πρώτο στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου ομοιογενή δήμου, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δώσαμε έμφαση στην άμβλυνση των διαφορών, των ανισοτήτων και των αδικιών του παρελθόντος.
Β. Προχωρήσαμε στη χωροταξική ανακατανομή των υπηρεσιών ανά δημοτική ενότητα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
apolog.2011-6Γ. Εκπονήθηκε νέος σύγχρονος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων του νέου Δήμου. Είναι ένας οργανισμός που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σύγχρονου τρόπου διοίκησης χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για τον ΟΕΥ.
Δ. Συγχωνεύτηκαν όλα τα ΝΠΔΔ σε ένα και μία Δημοτική κοινωφελή επιχείρηση .
Ε. Συστάθηκαν η Α/θμια και η Β/θμια Σχολική επιτροπή και η Δημοτική επιτροπή Παιδείας και για πρώτη φορά έγινε σωστός καταμερισμός των χρημάτων για την λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων με αξιοκρατικά κριτήρια .
Η καλή πορεία του Δήμου μας σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών στη σωστή δρομολόγηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο του Καλλικράτη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011 πραγματοποίησε 33 συνεδριάσεις και πήρε 537 αποφάσεις.
Το πρώτο εξάμηνο ο Δήμος μας λειτουργούσε υποτυπωδώς λόγω μη ύπαρξης προϋπολογισμού, αλλά και λόγω των αλλαγών που επέφερε ο Καλλικράτης και οι οποίες δεν επέτρεπαν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά κυρίως των οργάνων διοίκησης του Δήμου μας. Παρόλα αυτά δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον οικονομικό προγραμματισμό και στη διαχείριση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.
Με σωστή διαχείριση και κατανομή καταφέραμε να πληρώσουμε μέρος των παλαιών οφειλών   πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να προχωρήσουμε σε σύναψη δανείου, όπως γινόταν παλαιότερα και χωρίς να υπάρχει ανάλογη χρηματοδότηση από την πολιτεία. Ο μόνος Δήμος που ήλθε στο νέο Δήμο με πλεόνασμα ήταν ο Δήμος Φύλλου. Συγκεκριμένα από τις προηγούμενες διοικήσεις κληρονομήσαμε υποχρεώσεις οι οποίες συνολικά ανέρχονταν σε 6.430.105,65 ευρώ και στις 31-12-2011 οι υποχρεώσεις του Δήμου στα 5.800.000,00 ευρώ. Δηλαδή είχαμε ένα συμμάζεμα 630.000,00 ευρώ παρόλο που η οικονομική ενίσχυση (ΣΑΤΑ) ήταν κατά 650.000,00 ευρώ λιγότερη. Άρα είχαμε μια συνολική βελτίωση κατά 1.280.000,00 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήρθαμε αντιμέτωποι με την ζοφερή πραγματικότητα. Παραλάβαμε έναν δήμο με χρέη εκατομμυρίων και με συμβασιοποιημένα έργα πολλών χιλιάδων ευρώ, χωρίς να έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά και χωρίς στο ταμείο του Δήμου να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τα συμβασιοποιημένα έργα.
Το 2011 πληρώθηκαν 453.049,00 ευρώ οφειλές έργων προηγούμενων ετών.
  • Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων
  • Αίθουσα τελετών στο Α' Νεκροταφείο Παλαμά κ.α.

Το 2011 αλλά και το 2012 καταβάλαμε και προσπαθούμε αυτή την περίοδο ακόμη να μειώσουμε τις λειτουργικές δαπάνες στις απολύτως αναγκαίες.
Η ΣΑΤΑ το 2011 ήταν μειωμένη κατά μεγάλο ποσοστό 650 χιλιάδες ευρώ λιγότερη από το 2010 . Το 2012 η ΣΑΤΑ είναι μηδενική και οι ΚΑΠ ήταν σημαντικά μειωμένοι.

apolog.2011-3ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Είναι αλήθεια ότι ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε στα χαρτιά, εμείς καλούμαστε να τον κάνουμε πράξη που είναι το πιο δύσκολο και επίμονο, οφείλουμε λοιπόν να διαμορφώσουμε στην πράξη το δικό μας όραμα, να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο Δήμος μας.
Από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου προσπαθήσαμε να γίνει ένα σωστό νέο Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου.
Το καλοκαίρι του 2011 ξεκινήσαμε τη σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια.
Μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα του Δήμου μας που αποτελούν τους βασικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής.
  1. Η Γεωγραφική θέση του Δήμου μας (ΒΙΠΕ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ κ.λ.π.)
  2. Γεωργική έκταση και υδάτινο δυναμικό (Τρόπος άρδευσης, κλειστό κύκλωμα, αξιοποίηση του κάμπου κ.λ.π.)
  3. Αξιοποίηση λατομικής ζώνης κ.α.

apolog.2011-5ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη.
  • Καθαριότητα
Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού και η έλλειψη ατόμων με συγκεκριμένες ειδικότητες ( χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί, ηλεκτρολόγοι κ.λ.π.) δημιουργεί έντονο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία στην υπηρεσία καθαριότητας και αύξηση του λειτουργικού κόστους.
Δεν έγινε καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας παρά μόνο τακτοποίηση διαφορών, χρειάζονται αρκετά βήματα για βελτίωση της ποιότητας ζωής.
  • Γεωργία – Κτηνοτροφία
Η Γεωργία και η Κτηνοτροφία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Τοπικής κοινωνίας και τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν τα αντιμετωπίσαμε και τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαιτερότητα σοβαρότητα και με γνώμονα να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των παραγωγών και μείωση του κόστους παραγωγής.
Βελτιώσαμε και συντηρήσαμε αγροτικούς δρόμους.
Δημιουργήσαμε γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης με γεωπόνους και διοικητικούς.
Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα δύο ΤΟΕΒ (Τιτανίου και Σελλάνων) προς όφελος των παραγωγών .
  • Πρόνοια
Η παρουσία του Δήμου στο κοινωνικό τομέα ήταν και είναι ουσιαστική κυρίως στα άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Καθιερώσαμε εκδήλωση – αφιέρωμα στην Τρίτη ηλικία με την συνεργασία επιχειρηματία ιδιώτη και της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης (ΔΗΚΕΠΑ) ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.
  • Υγεία
Ο τομέας της υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα όπου μέσα από συνεργασία με το κέντρο Υγείας Παλαμά βελτιώσαμε την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες.
  • Παιδεία
apolog.2011-4Έχοντας την πεποίθηση ότι «Η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον» θέσαμε ως στόχο την αναβάθμιση της παιδείας μέσα από την στενή συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών. Φροντίσαμε να βελτιώσουμε τις υποδομές των σχολικών κτηρίων και αναπτύξαμε από κοινού δράσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Πολιτισμός και Αθλητισμός
Είναι αντικείμενα του ΔΟΠΑΠΑΠ και όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει μια πραγματική αναβάθμιση για τον Δήμο μας.
  • Έργα- Μελέτες
Η μόνη πηγή χρηματοδότησης αυτή την περίοδο είναι το ΕΣΠΑ.
Μελέτες ώριμες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε καμιά από τις προηγούμενες διοικήσεις (πλην μια ΣΧΟΑΠ Σελλάνων).
Καταφέραμε όμως με στενή συνεργασία της διοίκησης του Δήμου και της Τεχνικής υπηρεσίας (παρόλο που έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιο προγραμματισμένο έργο για την Ιτέα υπάρχει;.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής