Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

- Τσεκ 36,41 ευρώ το στρέμμα μετά το 2014 όριο τα 60 στρέμματα για ακαλλιέργητο 7%

Στα 36,41 ευρώ το στρέμμα υπολογίζει τον μέσο όρο ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Μανουέλ Καπόουλας Σάντος μετά το 2013. Με βάση το πιο μετριοπαθές μοντέλο εναρμόνισης που προτείνει στην έκθεσή του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξήγησε ότι η ενίσχυση αυτή είναι πολύ πιο υψηλή από τον κοινοτικό μέσο όρο (227 ευρώ το στρέμμα) και οριακά χαμηλότερη από τα χρήματα που παίρνουν τώρα οι Έλληνες γεωργοί (37,23 ευρώ το στρέμμα).
Ο ευρωβουλευτής Μανουέλ Καπόουλας Σάντος είπε ότι η ενίσχυση είναι οριακά χαμηλότερη από τα χρήματα που παίρνουν τώρα οι Έλληνες αγρότες.
Καθησυχαστικές είναι και οι υπόλοιπες προτάσεις των ευρωβουλευτών, που αναμένεται να περάσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν το ακαλλιέργητο περιθώριο 7%.
Σύμφωνα με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών δεν θα επηρεαστεί από αυτό το μέτρο που προτείνει η Κομισιόν, γιατί θα αφορά μόνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με εκτάσεις 600 στρεμμάτων και άνω. Εξάλλου, οι σπάνιες μεγάλες ιδιοκτησίες αγροτεμαχίων στην Ελλάδα συνήθως «σπάνε» και κατανέμονται στα διάφορα μέλη της οικογένειας.
Αυτό προκύπτει από τις δεκάδες τροπολογίες που έχουν καταθέσει οι ευρωβουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο των 400 στρεμμάτων που προτείνει η Κομισιόν, αφενός δημιουργεί πρόσθετο κόστος στον καλλιεργητή και αφετέρου στερεί εκτάσεις από την παραγωγή τροφίμων για τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών. Πάντως, όλο και μεγαλύτερη είναι η πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά και των Υπουργών Γεωργίας που συμφωνούν ότι οι περισσότερες υποχρεώσεις είναι αναγκαίες, για να δικαιολογηθούν τα χρήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οι τροπολογίες, που κατέθεσαν, δεν ακυρώνουν τις προτάσεις της Κομισιόν σε αυτό τον τομέα, απλά κινούνται περισσότερο στο πνεύμα της απλοποίησης των ελέγχων και στην ελάφρυνση του γραφειοκρατικού βάρους από τις πλάτες των αγροτών.
Όσον αφορά το μέλλον του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, ειπώθηκε πως είτε μιλάμε για πάγωμα των κονδυλίων της ΚΑΠ είτε για μείωση, μετά από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου που θα αποφασίσει για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, το αποτέλεσμα σε πραγματικές τιμές είναι μείωση, περίπου κατά 12%, εάν ληφθεί υπόψη ο μέσος πληθωρισμός στην Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια του ενημερωτικού σεμιναρίου για δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε την 1η και 2 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου δεν έκρυψαν το γεγονός ότι η επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική επιφυλάσσει για τους αγρότες περισσότερες υποχρεώσεις με λιγότερα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής