Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

- Το Νόμπελ λογοτεχνίας στον Σεφέρη

Σαράντα εννιά χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η Σουηδική Ακαδημία τίμησε  τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».
Ο Γιώργος Σεφέρης ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το παγκοσμίως ανώτερο βραβείο πνευματικής προσφοράς. Έως σήμερα ακολούθησε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979.

2 σχόλια:

Βάσω Αποστολοπούλου είπε...

Αχ αυτός ο τόπος μας! τον κουβαλάμε μέσα μας κι όπου και να είμαστε βγαίνει μπροστά μας σαν μια μαγική εικόνα ασύγκριτη με όλες τις ομορφιές του κόσμου γιατί είναι γεμάτη συναισθήματα.

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Κατά καιρούς το google γράφει στην αρχική του σελίδα "επέτειος τάδε" "100 χρόνια από τότε" "150 χρόνια από κείνο,τ'άλλο κτλ κτλ".
Ουδέποτε μέχρι σήμερα από το 2009 που έχω ίντερνετ δεν είδα να αναγράφεται κάτι πραγματικά ουσιαστικό και παγκόσμια πομπώδες, κάτι που να έχει σχέση με τον πολιτισμό. Και δεν εννοώ κατ'ανάγκη να είναι καθαρά ελληνικό όπως για παράδειγμα τον Ελύτη ή τον Σεφέρη. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να θυμίσουν σε όλους τους χρήστες παγκόσμια για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης όπου ήρθε το τέλος ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου ή για παράδειγμα να θυμίσουν σε όλους ποιος εφεύρε το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο κτλ κτλ.
Αλλά όχι και να βλέπω συνεχώς τέτοιου είδους γελοίες υπενθυμίσεις για πράγματα που δεν πρόσφεραν τίποτα στην ανθρωπότητα. Μάλλον θέλουν να μας πείσουν ότι όλοι αυτοί ήταν σημαντικοί άνθρωποι όπως για παράδειγμα αυτός που εφεύρε το ....φυστικοβούτυρο!!!

..σημαντικός άνθρωπος

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής