Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

- Σύσκεψη στο δήμο Παλαμά για έκδοση αδειών χρήσης νερού άρδευσης


Όπως τονίστηκε, οι αγρότες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να δηλώσουν τα χωράφια που ποτίζουν από αρδευτικά κανάλια και γεωτρήσεις, για το δικό τους συμφέρον.

Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κ. Πατσιαλής, ευαισθητοποιημένος σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, συγκάλεσε σύσκεψη με τους επικεφαλής των αρμόδιων Υπηρεσιών που σχετίζονται με τη χρήση νερού και τις αρδεύσεις, με σκοπό το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και ΤΟΕΒ, σχετικά με την αδειοδότηση άρδευσης των καλλιεργειών.
Εκτέθηκαν οι απόψεις όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την έκδοση αδειών χρήσης νερού από τα επιφανειακά ύδατα αλλά και τις γεωτρήσεις.
Εκτός του δημάρχου κ. Πατσιαλή, των αντιδημάρχων και άλλων θεσμικών παραγόντων του δήμου Παλαμά, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Γρηγόρης Σουλιώτης διευθυντής Υδάτων Θεσσαλίας, η κ. Ειρήνη Κατσιλούλη τμηματάρχης Διεύθυνσης Υδάτων, η κ. Ευαγγελία Κουλώτσιου Αναπλ.
Διευθύντρια ΓΟΕΒ ΣΕ Θεσσαλίας, ο κ. Στέφανος Μακρής  μέλος Δ.Σ. ΓΟΕΒ ΣΕ Θεσσαλίας, ο κ. Κων/νος Πέτρου πρόεδρος ΤΟΕΒ Τιτανίου, ο κ. Γεώργιος Μπεκιάρης πρόεδρος ΤΟΕΒ Σελλάνων, ο κ. Ηρακλής Μασούρας διευθυντής ΤΟΕΒ Σελλάνων, ο κ. Χρήστος Σταμούλης από το Γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, ο κ. Θωμάς Σακελλαρίου προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καρδίτσας, η κ. Γεωργία Θέου υπάλληλος Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου Παλαμά κ.κ. Νικόλαος Αγγέλης, Κων/νος Ξένος και Ιωάννα Τζέλλα.
Αρμοδιότητες
Ο καταμερισμός των εργασιών αδειοδότησης έγινε μεταξύ του δήμου (που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο κομμάτι εργασιών) και των ΤΟΕΒ.
Έτσι, την αδειοδότηση για τα επιφανειακά ύδατα (κανάλια) θα την αναλάβει ο δήμος και επ’ αυτού προσδοκά στη βοήθεια των ίδιων των αγροτών – καλλιεργητών, που θα πρέπει να δηλώσουν άμεσα στο δήμο, τα χωράφια που αρδεύουν από το δίκτυο των καναλιών και τις δημοτικές γεωτρήσεις.
Οι ΤΟΕΒ θα αναλάβουν την αδειοδότηση των γεωτρήσεών τους.
Σχετικά με τα παραπάνω, θα αναληφθεί πρωτοβουλία ενημέρωσης των αγροτών με κάθε μέσο, ακόμα και με επιτόπιες ενημερώσεις σε κάθε χωριό ξεχωριστά από τους γεωπόνους του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου.
Όπως τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του κόσμου. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση όλων των παραγωγών που κάνουν χρήση νερού άρδευσης, οι οποίοι επιβάλλεται να κάνουν δηλώσεις.
Έκκληση στους αγρότες
Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε από το δήμαρχο κ. Πατσιαλή ότι η δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει την κατασκευή επιπλέον 200-220 παρόχθιων που θα καλύψουν και το υπόλοιπο αγρόκτημα του δήμου Παλαμά, με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής.
Ο δήμος Παλαμά καλεί τους αγρότες να συμβάλλουν στην απρόσκοπτη διαδικασία αδειοδότησης άρδευσης. Καλούνται λοιπόν να προσέλθουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2012 στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου, όπου θα δηλώσουν τα στρέμματα που αρδεύουν από τα επιφανειακά ύδατα (κανάλια) και τις δημοτικές γεωτρήσεις.
Αντίστοιχα, εάν χρησιμοποιούν γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ (Τιτανίου είτε Σελλάνων) θα πρέπει να προσέρχονται στον αρμόδιο ΤΟΕΒ για να καταθέτουν τις δηλώσεις τους.
Για όσους αγρότες δεν προσέλθουν να δηλώσουν τα στρέμματα που αρδεύουν θα υπάρξει αδυναμία του δήμου να εκδώσει βεβαιώσεις άρδευσης για χρήση σε πιθανό έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με επίπτωση στην είσπραξη των οικονομικών ενισχύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής