Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

- Δημήτρης Χιονάς - Ενας βιρτουόζος του μπουζουκιού πάντα στην πρώτη γραμμή

Απο μια συνεντευξη του Θανάση Συλιβού στον (Μετρονόμο)
Πριν από ένα χρόνο περίπου, πήγα στη Θεσσαλονίκη με ένα φίλο, τον κιθαρίστα Δημήτρη Μαρινόπουλο. Ένα βράδυ, βρεθήκαμε στο μαγαζί που τραγουδούσαν η Πόλυ Πάνου, η Μαίρη Λίντα, ο Σταμάτης Κόκκοτας, ο Γιάννης Καλατζής και ο Μιχάλης Μενιδιάτης.
Εκεί μου γνώρισε το Δημήτρη Χιονά, που μαζί με το νεαρό και ταλαντούχο Θανάση Βασιλά,  ήταν τα μπουζούκια της ορχήστρας.

Το μόνο που ήξερα μέχρι τότε για το Χιονά, ήταν, ότι με το παίξιμό του, είχε σφραγίσει πολλά από τα πιο γνωστά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας.
Από την πρώτη κουβέντα φάνηκε φιλικός και οικείος.
Περισσότερα πράγματα για το οδοιπορικό του στη δισκογραφία και στο ελληνικό τραγούδι, έμαθα, όταν ξαναβρεθήκαμε και μιλήσαμε στο σπίτι του, στο Ελληνικό.

Ο Δημήτρης Χιονάς γεννήθηκε στα Παλιά Σφαγεία, στο Κουκάκι, τον Ιούλιο του 1945.
H καταγωγή του είναι από τα Καμπιά Χίου, απ’ όπου ήρθαν οι γονείς του στην Αθήνα, το 1922.
Από μικρή ηλικία  ήρθε σε επαφή με τη μουσική, αφού ο πατέρας του ήταν ερασιτέχνης ουτίστας και τραγουδιστής και από τα τρία αδέλφια του ο μεγαλύτερος, ο Στέλιος, έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε.

Στη οικογένεια ανήκε και ο Βασίλης Χειλάς που είχε το γνωστό, τότε, κέντρο Τριάνα.
Οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας, τον ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο στην έκτη δημοτικού, και να αρχίσει να δουλεύει ως ταπετσέρης επίπλων.
Όταν σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών ο Χιονάς  έπιασε για πρώτη φορά μπουζούκι στα χέρια του, με την παρότρυνση του ξαδέλφου του, Χρήστου Ψαρρού, δεν φανταζόταν ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους πολυγραφότερους μπουζουξήδες της ελληνικής δισκογραφίας.
Μαζί με το Χρήστο Ψαρρό, αποτέλεσαν ένα από καλύτερα ντουέτα της Ελλάδας - μέχρι το 1978 που χώρισαν - μετά από αυτό των Κώστα Παπαδόπουλου και Λάκη Καρνέζη.
Μέχρι σήμερα έχει παίξει σε περίπου 15.000 τραγούδια.
Ανάμεσά τους και τα:
Θα ρίξω μες τις φλόγες την αγάπη σου (το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ο Γιώργος Νταλάρας), Που’ναι τα χρόνια, Ο ουρανός φεύγει βαρύς, Ας παν στην ευχή τα παλιά, Αλλοτινές μου εποχές, Πάρε τα χνάρια, Πού’σε Θανάση, Μάλιστα κύριε, Τι γλυκό να σ’ αγαπούν, Όταν παίρνω φόρα  κ.ά. και δίσκοι όπως οι Θαλλασογραφίες του Μάνου Λοίζου, το Νυν και αεί του Σταύρου Ξαρχάκου, Ο δρόμος για τα Κύθηρα του Γιώργου Κατσαρού, Τελευταία νύχτα με το Σταμάτη Κόκοτα, και στο άλμπουμ, Γελα Κυρία μου του Κώστα Καφάση κ.ά.

Μόλις απολύεται από φαντάρος, το 1967, τον παίρνει μαζί του ο ξάδελφός του, στα παλιά Δειλινά. Στο σχήμα ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (με μπουζούκι τον Κώστα Παπαδόπουλο), ο Σταμάτης Κόκοτας, η Βίκυ Μοσχολιού και άλλοι. Τον ίδιο χρόνο  παίρνει το βάπτισμα του πυρός, στο στούντιο της Columbia, ηχογραφώντας, για την Odeon, το Χαδιάρα μου του Θόδωρου Δερβενιώτη, που τραγουδούσε ο Βαγγέλης Περπινιάδης.
Αιτία ήταν η ξαφνική απουσία του Θύμιου Στουραίτη από την ηχογράφηση και έτσι ο Ψαρρός, φώναξε το Χιονά στη θέση του.
Δεύτερη ηχογράφηση ήταν το Ρολόι κομπολόι του Άκη Πάνου με το Δημήτρη Ευσταθίου, πάλι για την Odeon, παρουσία του νεαρού τότε, Μάκη Μάτσα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και ο Μάτσας δίνει εντολή να προτιμάται ο Χιονάς στις ηχογραφήσεις. Από τότε σχεδόν μέρα παρά μέρα, βρισκόταν στα στούντιο.
Εμφανίστηκε επίσης, παίζοντας μπουζούκι και εφτά κινηματογραφικές ταινίες.
Πιο γνωστή ήταν ο Σατράπης με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το Σταύρο Ξενίδη κ.ά., που γυρίστηκε στου Περιβόλα, στη Νίκαια (1967).
Εκεί, ο Δημήτρης Χιονάς, συνόδευε τον Μάνο Παπαδάκη στο Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου και το Δημήτρη Ευσταθίου στο Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα.
Το 1977 κάνει τα πρώτα συνθετικά του βήματα, με το τραγούδι
Ο βοριάς και ο χιονιάς δε με τρομάζουν (στίχοι Δ. Τσιτομενέα ), που ερμήνευσε ο Μάκης Μιχαλόπουλος, γιός του γνωστού Πάνου Μιχαλόπουλου. Άλλα τραγούδια του κατά καιρούς,  έχουν τραγουδήσει η Δούκισσα, ο Βασίλης Καρράς, ο Φίλιππος Νικολάου, Ο Βασίλης Παιτέρης κ.ά.
Από το 1967 μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε όλες σχεδόν τις “μεγάλες πίστες ” δίπλα στους Μπιθικώτση, Κόκκοτα, Μοσχολιού, Δούκισσα (είναι μαζί της από το ΄72 μέχρι σήμερα ), Χριστάκη, Ζαμπέτα, Καλατζή, Πάριο, Καφάση και πολλούς άλλους.

Πάντα χαμηλών τόνων ο Δημήτρης Χιονάς, διακρίνεται για την τεχνική του στο παίξιμο αλλά και την τιμιότητά του στο χώρο.
Το 1996 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Πρώτη παρουσία", που  περιλαμβάνει δώδεκα οργανικές συνθέσεις.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στούντιο, ηχογραφώντας την καινούργια του δουλειά.
Το 2001 τα "Οργανικά", το 2004 το άλμπουμ "Roads" και μετά το 2010 τις "Μαγικές Διαδρομές"




Είπαν για τον Δημήτρη Χιονά:
Παναγιώτης Στεργίου
Δημήτρης Χιονάς, ενα όνομα που το έχω ταυτίσει με το μπουζούκι.
Μουσικά ανεξάντλητος και πάντα με χιούμορ.
Η αύρα του γεμίζει το τοπίο με χρώματα.
Είναι τιμή μου που τον έχω φίλο.
Δημήτρη σ΄αγαπάω.

Χρήστος Νικολόπουλος
Πάντα δυσκολευόμουν όταν επρόκειτο να μιλήσω ή να γράψω κρίνοντας κάτι.
Έμαθα να γράφω και να μιλάω μέσα απο την μουσική, και τα τραγούδια μου.
Η αξία του φίλου μου Δημήτρη Χιονά και η προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι είναι γνωστή σε όλους. Αυτές οι λίγες λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν όλα μου τα συναισθήματα για την πλούσια διαδρομή του Δημήτρη.
Φίλε μου σ΄ευχαριστώ για την τιμή να μιλήσω για σένα.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα δουλειά σου.
Από καρδιάς ο φίλος σου Χρήστος.

Αφιερωμένο στον Δημήτρη και τον ευχαριστώ για την φιλία του
Παύλος Σαμαράς






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής