Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

- Επιβεβαιώνεται το «όχι» της Κομισιόν για τα ΠΣΕΑ στο πράσινο σκουλήκι

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες με σκοπό τη λήψη αποφάσεων υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων ως προς την υλοποίηση του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2010.

Το πρόγραμμα αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν τόσο από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό) όσο και από ασθένειες (πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2010.

Στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρος Σαρρής παρουσίασε την οριστική απάντηση που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα για το πράσινο σκουλήκι δεν μπορεί να εγκριθεί ως Κρατική Ενίσχυση, βάσει του Άρθρου 11. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με την Επιτροπή, το πράσινο σκουλήκι, όπως προκύπτει από την υποβληθείσα μελέτη, προϋπήρχε της βροχόπτωσης και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του ποσοστού της ζημιάς από πράσινο σκουλήκι πριν τη βροχόπτωση και μετά.  Κατόπιν τούτων και δεδομένων των συμπερασμάτων των δύο προηγούμενων συναντήσεων εργασίας στον ΕΛΓΑ αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να αποσταλεί άμεσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία αιτούμεθα την έγκριση του ανωτέρω προγράμματος χωρίς όμως τη συμπερίληψη του τμήματος που αφορά στο πράσινο σκουλήκι.

2. Να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κατάθεση πρότασης κανονιστικού πλαισίου για την παροχή ενισχύσεων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του πράσινου σκουληκιού, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού 1857/2006 περί Κρατικών Ενισχύσεων.

Με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο ΕΛΓΑ μετά από την επικοινωνία που είχε με την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία καλλιέργησε φρούδες προσδοκίες στους βαμβακοπαραγωγούς σχετικά με τη χορήγηση ενισχύσεων μέσω ΠΣΕΑ για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι το 2010.
Το ζητούμενο πλέον, αφού δεν ωφελεί «να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα», είναι να δούμε τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αφ’ ενός να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον κι αφ’ ετέρου το Ελληνικό Δημόσιο να στηρίζει αποτελεσματικά και έμπρακτα τους παραγωγούς, πολύ περισσότερο όταν η παραγωγή τους πλήττεται.
Προς την κατεύθυνση αυτή ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
-Έχουμε ήδη δεσμευθεί – και το έχουμε αποδείξει στο διάστημα της θητείας μας – ότι ούτε κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί ούτε αφήνουμε τις ‘καυτές πατάτες’ για τους επόμενους. Πάνω απ’ όλα, μιλούμε καθημερινά τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας με τους αγρότες.
-Για το συγκεκριμένο θέμα ενεργοποιούμε το Άρθρο 10 του Κανονισμού των Κρατικών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Για τον ΕΛΓΑ γενικότερα, έναν οργανισμό ο οποίος πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα εποχή που περνά η ελληνική γεωργία, έχουμε ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο αναζητώντας τους βέλτιστους τρόπους και κάθε διαθέσιμο εργαλείο ώστε να γίνει ακόμη αποτελεσματικότερος για τους παραγωγούς – πραγματικά μια ομπρέλα ασφάλειας και προστασίας στους δύσκολους από κάθε άποψη καιρούς που διάγουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής