Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

- Αστυνομική διαταγή στη Ματαράγκα το 1907 (σκέτη απόλαυση!!!)

Παρουσιάζουμε σήμερα μια ενδιαφέρουσα επιστολή, μια δισέλιδη Αστυνομική Διαταγή του 1907.
Η επιστολή αυτή μας ταξιδεύει στις αρχές του 20ου αιώνα και σε μια περίοδο, όπου οι Θεσσαλοί προσπαθούν να «σταθούν στα πόδια τους», να ξεπεράσουν τη φτώχεια, τη μιζέρια και τη σκλαβιά.
Μας δίνει πολλά στοιχεία για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της εποχής, τις ασχολίες, τα ήθη - έθιμα κλπ.
Φυσικά «όλα τα λεφτά» είναι ο περιγραφικός τρόπος του Υπονωμοτάρχη, το αυστηρό κι επιτακτικό ύφος του, τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για τη «συμμόρφωση», και η συγνώμη του για τα κάποια μικρά «συντακτικά λαθάκια»!!!
Η επιστολή είναι ακριβές αντίγραφο
Απολαύστετη!!!

1907
Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης:
Δήμαρχο, Ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωριού.

Ήρθα εις Ματαράγκαν κατόπιν διαταγής του διοικητού μου μετά ενός χωροφύλακος προς επιβολήν της τάξεως από άκρου εις άκρον του χωριού άνευ χρονοτριβής και άμεσα.
Διότι προχθές στο σιργιάνη μετά την θίαν και Ιεράν Λιτουργίαν εν τω ναό όταν έπεζαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κώστας (ας μην αναφέρω το όνομα του) χόρεβε σινέχεια μπροστά χωρίς να αφίνη και τους άλους μπροστά με κατά συνέπια παραξιγιθήκατε και πλακοθίκατε στο ξύλο με τα παλούκια και τα μαχέρια με αποτέλεσμα κατά σινέπια να τραβματιστούν πολλοί άνθροποι.
Πάραυτα να εφαρμόσετε απάσας τα εξίς διαταγάς μου.

1. Αν ξανασιμβή τιάφτη πράξης εν τω χωρίο να γνορίζετε ότι θα σας συλλάβω και άνεφ χρονοτριβής αμέσος θα σας κλείσο στη φυλακή. Όταν πέζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιάνι στο πανιγίρη και στο γάμο πρέπη να χορέβουν μπροστά άπαντες που επιθιμούν να χορέψουν και όχι μόνο ο ίδιος άνθροπος.
Αφτό είνε γαηδουριά.

2. Μου αναφέρθικε ότι ότι ο γάηδαρος του χαντζόπουλου τον Σεπτέμβριο μπίκε στο καλαμπόκ του Βάιου (ας μην αναγράφο το επίθετο) και ο Βάιος εκνεβρίστικε και κάρφοσε τον γάηδαρο με την αξάλη στο ένα καπούλι. Καταλαβένετε ο γάηδαρος δεν είναι όνος αλά ο Βάιος. Άνεφ πολόν σκέψεον καταλαβένη κανής ότι το κεφάλι δεν έχει μιαλό αλά κολοκιθόσπορο. Απαγορέβετε να ξαναγίνη εκ νέου τέτιο απαράδεκτο ή παρόμιο πράγμα.

3. Πήγα στο μαγαζή για καφέ και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγορέβετε να κατουράτε έξω στον τίχο του μαγαζιού.

4. Απαγορέβετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είνε χιμόνας και εσθάνετε τις αποροφά απάτι βρόμα. Όστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενίου.

5. Ίδα πολλές γυνέκες να πιάνουν τη σιγκούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν προς το έμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίος. Το τιούτον είναι απαράδεκτο και πρέπη άνεφ χρονοτριβίς να τις βρακόσετε άπαξ και διαπαντός.

6. Όταν λίαν προίαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γιρίζοντας πρέπη ανιπερθέτος να μαζέβετε τις βονιές των ζώον από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδη διότι δεν έχει που να πατίση όστις βαδίζη εις τας οδούς του χωριού. Και εκτός του τιούτου σας χριάζοντε αι βονιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χιμόνα με τα κρία.

7. Σε κάθε πανιγίρι αποκριές πάσχα και γάμους που βαδίζη καλοντιμένος ο κόσμος πάι στην Εκλισία και μετά χορέβη στα σιργιάνια και στους γάμους πρέπη άπαντα τα σκυλιά να είνε δεμένα δια χονδρόν αλισίδεον και σχινίον προς αποφιγίν ατιχιμάτων εκ τον σκυλοδακομάτων.

8. Να μην πίνετε πολί ινόπνεβματόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζομάρες.

9. Να τιρίσετε ένεφ αντιρίσεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθροπη σκύλη και γινέκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο.
Να με σιγχορίτε αν έκανα κάπιο σιντακτικό λάθος καθότι τελίοσα και εγώ την Τρίτη Δημοτικού σχολίου διότι δεν με έστιλε ο πατέρας μου από το χωρίον εις την Λάρισαν για να μάθο περισσότερα γράματα.
Σαν γκαραγκούνις που είμε και εγό καταλαβένετε άπαντες τας γραφάς μου τας οπίας θέλετε δεν θέλετε να τας τιρίσετε ανιπερθέτος.

Εν Ματαράγκα τη 8η Δεκεμβρίου 1907
Ο διοικητής του χωριού
Νικόλαος Παπακωνσταντίνου
Υπονοματάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής