Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

- Καθαρό νερό στο Φύλλο Καρδίτσας: Τρίτη επιστολή προς το Δήμαρχο Παλαμά

Τρίτη επιστολή προς το Δήμαρχο Παλαμά
Από:
Την ομάδα κατοίκων και
φίλων Φύλλου Καρδίτσας

Προς:
Τον Δήμαρχο Παλαμά
κ. Κώστα Πατσιαλή
                                                                                                              
                                Φύλλο, 31/5/13

Θέμα:  Έλλειψη καθαρού νερού στο χωριό Φύλλο Καρδίτσας

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Έπειτα από τη συνεχή σιωπή σας στις επιστολές μας, και κατόπιν δηλώσεων τόσο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού όσο και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκου, σας στέλνουμε μια τρίτη επιστολή με καλή πρόθεση και αναμένουμε τουλάχιστον αυτή τη φορά την απάντησή σας.
Αρχικά σας μεταφέρουμε και εδώ τη γραπτή δήλωση του κ. Αγοραστού, η οποία εγείρει πλήθος ερωτηματικών που καλείστε να μας διευκρινίσετε:

«αγαπητά μέλη της ομάδας κατοίκων και φίλων του Φύλλου Καρδίτσας, γνωρίζω πολύ καλά το ζήτημα που παρουσιάστηκε στην περιοχή σας και κατανοώ το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, αλλά και την απόγνωση των κατοίκων. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια εντάξαμε το έργο της ύδρευσης Ανατολικής πλευράς Σμοκόβου -που ξεκινάει εντός των ημερών- και περιλαμβάνει και την υδροδότηση του Φύλλου. Το έργο αυτό πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα, όμως η ολοκλήρωσή του αναμένεται σε 3 χρόνια. Παράλληλα μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας υπήρχε παλαιότερα ανοικτή πρόσκληση για έργα ύδρευσης όπου ενδεχομένως να μπορούσε να ενταχθεί και να προχωρήσει η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Όμως ο Δήμος και συγκεκριμένα η ΔΕΥΑ Παλαμά, που έχει την αρμοδιότητα δεν κατέθεσε κάποια μελέτη, ούτε μας έγινε αίτημα χρηματοδότησης. Απο εκεί και πέρα είναι αρμοδιότητα του Δήμου να πάρει μέτρα ωστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Παρακαλώ να μεταφέρετε στους κατοίκους του Φύλλου τα παραπάνω. Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος έχει τοποθετηθεί για το θέμα αυτό. Παραμένω στη διάθεσή σας.»

Διαβάστε και τις ακριβείς δηλώσεις του κ. Τσιάκου για το θέμα:

«Η ύδρευση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Παλαμά γι αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις ως Περιφέρεια. Σαφώς μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο σε τρία χρόνια και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται από οικογένειες τέτοιο νερό γι αυτό και ο Δήμος θα έπρεπε να είχε πάρει ήδη μέτρα. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή για να συζητήσουμε τρόπους που θα λύσουν το τεράστιο πρόβλημα που σας απασχολεί.»


Αυτό που μας δήλωσαν γραπτώς λοιπόν, είναι ότι πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία, που αν την είχαν αξιοποιήσει οι Αρχές, τώρα θα είχαμε καινούριο αγωγό και πόσιμο νερό σε όλα τα σπίτια στο Φύλλο. Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντιπαραβολή με τις δικές σας (τις οποίες κάνατε στα Μέσα γιατί εμείς ακόμα απάντηση δεν έχουμε πάρει)

Τελικά τι παιχνίδι παίζεται εις βάρος μας; 
Μπορούμε να το μάθουμε και εμείς;

Επειδή άκρη δε βγάζαμε, και επειδή παρακολουθούμε τακτικά τις αναρτήσεις του δήμου στο Διαύγεια για να βλέπουμε ποια έργα εγκρίνονται και από ποιους δημοτικούς συμβούλους υπογράφονται από ενδιαφέρον προς το χωριό μας, μακριά από πολιτικές διαδικασίες και σκοπιμότητες, καταφύγαμε ακόμα μια φορά στο σύστημα της Διαυγείας και διαβάσαμε ότι για το δίκτυο ακαθάρτων του δημοτικού διαμερίσματος Παλαμά: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8.848.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α. ενώ ο συμβατικός προϋπολογισμός είναι 4.512.681,05 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 

Και η εύλογη μας απορία είναι η εξής:
Για το Δίκτυο ακαθάρτων Παλαμά 9.000.000 € . 9 Εκατομμύρια ευρώ!!
Για το Φύλλο για το Π ο σ ι μ ο τίποτα;;;

Και οι απορίες μας συνεχίζονται καθώς πληροφορούμαστε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ΠΟΤΕ στο Φύλλο δεν έχει γίνει ο εγκεκριμένος έλεγχος με μετρήσεις που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το νερό. Μετά από όλο αυτή τη δημοσιότητα αναρωτιόμαστε, πήρατε κάποια πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα; Ή σας προλάβαμε και σε αυτό;

Κύριε Δήμαρχε, κλείνοντας αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία προσωπική εμπάθεια, ούτε με εσάς ούτε με κάποιον άλλο δημοτικό σύμβουλο. Αυτό που ζητάμε επισταμένα όμως είναι να μη θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας επειδή κάποιοι από εμάς δεν έχουν ίσως τα μέσα για να ψάξουν τόσο το θέμα όσο κάποιοι άλλοι. Είμαστε αγρότες, το επιλέξαμε αυτό, όπως και επιλέξαμε να μεγαλώσουμε εμείς και τα παιδιά μας στο θεσσαλικό κάμπο. Και αυτό που ζητάμε είναι βασικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων: καθαρό νερό εν έτει 2013!

Το αίτημά μας παραμένει το ίδιο: Νέος αγωγός και όχι ημίμετρα ως μόνιμες λύσεις (για παράδειγμα γεωτρήσεις με αρδευτικό χαρακτήρα και φίλτρα ή εσπευσμένες χλωριώσεις τελευταίας στιγμής ως πανάκεια)

Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε καθαρό νερό στο χωριό μας. Είναι θέμα επιβίωσης! Θα σταθείτε δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα ή θα συνεχίσετε να μας αγνοείτε;

Περιμένοντας την απάντησή σας,
με εκτίμηση (και ανυπομονησία),

Ομάδα κατοίκων και φίλων Φύλλου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στους γείτονες Σιαμπαλιωτες.
Συνεχίστε και πιεστε για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα σας.
Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση...μην τους χαιδευετε.

(ρωτήστε τους δημοτικούς συμβούλους της Ιτέας να σας πουν πως γίνονται οι διεκδικήσεις....)

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής