Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

- Τι "δεν" μας λέει το κοντέρ μας...

Ελάτε να εξετάσουμε τι σας λέει το κοντέρ σας, αλά και τι "δεν" σας λέει.
Και όταν λέω κοντέρ, εννοώ του αυτοκινήτου ή της μηχανής σας.

Εάν οδηγάτε στο δρόμο με 60 χιλιόμετρα την ώρα, ταξιδεύετε 60 χιλιόμετρα κάθε 60 λεπτά (μία ώρα). Απο αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε απλά, ότι ταξιδεύουμε ένα χιλιόμετρο κάθε ένα λεπτό.

Απο τη στιγμή που ένα χιλιόμετρο αποτελείται απο 1000 μέτρα και το τρέχουμε σε ένα λεπτό, διαιρώντας το δια 60, βλέπουμε πως τρέχουμε 16,6 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Το κοντέρ όμως δεν γράφει πουθενά 16,6 μέτρα το δευτερόλεπτο, οπότε το ξεχνάμε πάντοτε.

Λοιπόν;
Πόσο μεγάλη απόσταση είναι τα 16,6 μέτρα;
Κάποια ημέρα, και όταν δεν τεμπελιάζετε τόσο, κι αν έχετε και τον χρόνο φυσικά, βγείτε έξω στο αμάξι σας, και μετρήστε 16,6 μέτρα απο τον μπροστινό σας προφυλακτήρα.
Βάλτε κατόπιν μια καρέκλα στα 16,6 μέτρα, και μπείτε στο αμάξι σας, δίχως να βάλετε μπρός την μηχανή του.

Προσπαθήστε τώρα, να φανταστείτε πως οδηγάτε, και πως φτάνετε την καρέκλα.
Προσπαθήστε να κάνετε την διαδρομή ως εκεί, "βλέποντας" νοερά κάθε δευτερόλεπτο, αισθανθείτε την ταχύτητα, τον χρόνο και την απόσταση ως εκεί, και ενώ θα οδηγάτε (φανταστικά πάντα) με 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Μετά που θα πάρετε την αίσθηση της απόστασης, φανταστείτε πως δεν είναι καρέκλα εκεί απέναντι, μα ένα αυτοκίνητο, που ζυγίζει κοντά δύο τόννους, ισως και παραπάνω.
Δύο τόνους παγωμένου και σκληρού ατσαλιού.

Φανταστείτε τώρα, πως αυτό το αμάξι, το οδηγάει κάποιος που μόλις πήρε το δίπλωμά του σήμερα το πρωί, και τα πίσω φώτα του δεν λειτουργούν.
Το αυτοκίνητο αυτό, θα μπορούσε να σταματήσει για οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και δίχως απολύτως κανέναν λόγο. Μπορεί να είδε κάτι ο οδηγός του, ή κάτι να τον τρόμαξε και σταμάτησε απότομα. Είπαμε, είναι ακόμη άπειρος.
Εσείς απλά, φανταστείτε πως δεν λειτουργούν τα φώτα των φρένων του.

Ένα δευτερόλεπτο, δεν είναι πολύς χρόνος φίλοι μου, για να πάρουμε αποφάσεις κρίσεως, αποφάσεις ζωής και θανάτου, αλλά δεν παύει να αντιπροσωπεύει 16,6 μέτρα απόστασης όταν οδηγάμε με 60/ώρα.
Φαντάζεστε πόσο μικραίνει η απόσταση αν διπλασιάσουμε την ταχύτητα;
Άρα και ο χρόνος αντίδρασης;
Ενώ πολλαπλασιάζεται το βάρος και τα αποτελέσματα μιας σύγκρουσης, και όχι επι δύο, μα επι πολλές δεκάδες επιπλέον;

Την επόμενη λοιπόν που θα μπείτε στο αμάξι σας, αρχίστε να μαλώνετε το κοντέρ σας.
Κακό κοντέρ. Πολύ κακό κοντέρ..! ..Έτσι μού 'ρχεται, να σου κάτσω μιά και να γεμίσει ο τόπος ελατήρια εδώ μέσα..
Αμ δεν φταίει το κοντέρ μας, εμείς φταίμε!

Βασικά, αν σας βοηθάει, γράψτε σε ένα χαρτάκι "60 χλμ/ώρα = 16,6 μέτρα/δευτερόλεπτο", και κολήστε το δίπλα στο κοντέρ σας, δίχως να κρύβει τίποτε, και θα ήταν ακόμα καλύτερα, να το βάζατε δίπλα στον αριθμό 60.
Φυσικά θα μπορούσατε να βάλετε άλλους αριθμούς, δικής σας επιλογής, το 60 το έβαλα σαν βασικό παράδειγμα, και επειδή όλλα τα τέστ ασφαλείας, γίνονται με αυτήν την ταχύτητα.

Την επόμενη φορά που θα οδηγάτε, και θα είστε σχεδόν κολημένοι πίσω απο το προπορευόμενο αυτοκίνητο, έχοντας αφήσει ανάμεσά σας μια απόσταση ενός η δύο αυτοκινήτων μόνο (δηλαδή περίπου δέκα με δεκαπέντε μέτρα το πολύ), απλά κοιτάξτε το χαρτάκι μπροστά σας, με τα 16,6 μέτρα, και πείτε ΟΧΙ!

Πιστέψτε με, δεν πρόκειται να φτάσετε στον προορισμό σας τόσο γρήγορα όσο νομίζετε, οδηγώντας κάθε φορά τόσο κοντά στο προπορευόμενο όχημα.
Πάντα και για όλλα υπάρχει η πρώτη φορά.
Όταν όμως μιλάμε για ταχύτητα, τις περισσότερες φορές, η μία φορά, είναι και η τελευταία.
Οδηγάτε με σοφρωσύνη, οι μαγκιές και οι ακροβασίες, είναι για τους μελλοθάνατους η τους φονιάδες της ασφάλτου.
Μη γίνετε ποτέ, ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Θυμηθείτε την καρέκλα απέναντί σας στο δρόμο αν αυτό σας βοηθάει.

Τι κι αν συνεχίζετε ενώ οδηγάτε, να μιλάτε στο κινητό σας, να σκαλίζετε το ράδιο, να κοιτάζετε τον χάρτη, να αγριοκοιτάζετε τους άλλους που σας προσπερνάνε η ακόμη και να βρίζεστε με άλλους, οδηγούς ή πεζούς.
Γεγονός παραμένουν τα 16,6 μέτρα το δευτερόλεπτο.
ΝΑΙ! Είναι γεγονός.
Μην πάρετε λοιπον κάποια μέρα το γεγονός αυτό μαζί σας στο νοσοκομείο.

Το κοντέρ σας, δεν σας το λέει αυτό.
Δεν σας λέει όμως ούτε και ψέμματα..!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής