Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

- Τοπικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων

Άρχισε η εκπαίδευση όλων όσων έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν, στο πλαίσιο υλοποίησης του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».
Πρόκειται για ένα Σχέδιο που αφορά 220 συνολικά άνεργους και εφαρμόζεται από τους δήμους του νομού, μεταξύ αυτών και ο δήμος Παλαμά.
Η επιμόρφωση των επιλεγέντων ανέργων από όλο τον καλλικρατικό δήμο Παλαμά γίνεται στο 1ο δημοτικό σχολείο, όπου χθες (πρώτη μέρα εκπαίδευσης) παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κων. Πατσιαλής.
Μιλώντας στους εκπαιδευόμενους, ο κ. Πατσιαλής τόνισε ότι ο δήμος Παλαμά στηρίζει κάθε προσπάθεια για την επούλωση των πληγών που επέφερε στους δημότες του Παλαμά η οικονομική κρίση, στηρίζει κάθε πρόγραμμα που φέρνει δουλειά στους άνεργους κατοίκους του δήμου. Αυτό το σκοπό έχει και η συμμετοχή του δήμου Παλαμά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Κιέριον».
Ο κ. Πατσιαλής διευκρίνισε επίσης ότι το σημαντικό για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα πάρουν από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν, αλλά η δυνατότητα που τους δίνεται αμέσως μετά να συστήσουν ανά πέντε άτομα κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να αναλάβουν εργασία σε διάφορους τομείς βοηθώντας τους εαυτούς τους αλλά και την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Σ' αυτό το στάδιο, ο δήμος Παλαμά θα βρεθεί αρωγός στους νέους συνεταιρικούς επιχειρηματίες.

Το Σχέδιο
Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο ΤΟΠΕΚΟ που υλοποιείται από την αναπτυξιακή σύμπραξη «Κιέριον» και τέσσερις δήμους του νομού μας (Παλαμά, Αργιθέας, Σοφάδων και Μουζακίου), TOPEKO -ekpaideysi- 2συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε. (Υπουργείο Εργασίας, ΕΣΠΑ 2007-2014) και υποστηρίζει 220 ωφελούμενους, οι οποίοι θα προωθηθούν στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα με την:
- Σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
- Σύσταση Νέων Επιχειρήσεων
- Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
- Πρόσληψη σε επιχειρήσεις της περιοχής


Η παρέμβαση εστιάζεται σε οικονομικούς κλάδους που θα ωφελήσουν άμεσα την τοπική οικονομία και την ευημερία της περιοχής, οι οποίοι είναι κυρίως ο πρωτογενής τομέας (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κοινών συμφερόντων, τυποποίηση και πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακά επαγγέλματα, κ.λπ.) και ο τριτογενής τομέας (τουρισμός, οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, εμπόριο, πράσινα επαγγέλματα, τεχνικά επαγγέλματα, κ.λπ.)

 Συγκεκριμένα, η παρέμβαση στοχεύει στην ανάπτυξη νέων κοινωνικών επιχειρήσεων, που αφορούν τους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
Παραγωγή αγροτικών προϊόντων
Μεταποίηση - πιστοποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων
Πράσινη ανάπτυξη και περιβάλλον
Τουρισμός και πολιτισμός
Εμπόριο και υπηρεσίες
Τεχνικά επαγγέλματα
Κοινωνική μέριμνα και φροντίδα
Συλλογή και ανακύκλωση υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής