Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

- Περί Έρωτος και άλλων δαιμονίων

της Κατερίνας Νοτοπούλου

Τι εστί έρως ;;
Είναι ο γιός της Αφροδίτης και του Άρη (ομορφιά και πόλεμος) αν μη τι άλλο αυτό το παιδί είναι εκρηκτικός συνδυασμός.
Ο Πλάτωνας θεωρεί ότι ο έρωτας είναι η ακανίκητη επιθυμία του ανθρώπου να συμπορευτεί με τους θεούς όντας σε παραλήρημα. Στο ''Συμπόσιο'' η Διοτίμα εξηγεί ότι ο έρωτας εκφράζει την ανάγκη και την επιθυμία μας να κατακτήσουμε την αιωνιότητα.
Έρωτας είναι η επιθυμία όσων δεν κατέχουμε.

Ο Φρόυντ λέει ότι  έρωτας είναι το βασικό ένστικτο για την διατήρηση της ζωής και την αναζήτηση ευχαρίστησης. Είναι η ικανοποίηση της σεξουαλικής επιθυμίας
Νομίζω θα συμφωνήσω με τον Πλάτωνα.
Ο έρωτας υπάρχει για να δίνει την ψευδαίσθηση στον ερωτευμένο ότι σταματάει το θάνατο.
Είναι ακραίος ναρκισσισμός γιατί ερωτεύεσαι αυτό που νιώθεις το δικό σου συναίσθημα για τον άλλο...

Ίσως να ναι και ψυχική διαταραχή ή να είναι η προβολή της επιθυμίας μας σε αυτόν που θα συναντήσουμε τυχαία..
Τον νιώθουν διαφορετικά τα δύο φύλα;
Οι άντρες ερωτεύονται πιο δυνατά λένε κάποιοι...

Ο Δάντης είπε ότι ''αγαπά πολύ λίγο όποιος μπορεί να διηγηθεί τον έρωτά του''
Ο Ασκληπιάδης είπε ''Ο έρωτας είναι ο αρχιτέκτονας του σύμπαντος''
- «Ο έρωτας μοιάζει με τον ατμό. Όσο πιέζεται, τόσο πιο δυνατός γίνεται.» (Β.Ουγκώ)
- «Ο έρωτας μοιάζει με τον αέρα. Δεν ξέρουμε ποτέ από πού μπορεί να μας έρθει.» (Ονορε ντε Μπαλζακ)
- ''Ο έρωτας έχει κάτι το τόσο χαρακτηριστικό, που δεν μπορούμε να το κρύψουμε όταν υπάρχει ούτε να τον προσποιηθούμε όταν δεν υπάρχει''.( Μαρκησία de Sable)
Μήπως τελικά είναι άλλοθι  ;;
- ''Πρέπει να έχει κανείς έναν έρωτα, ένα μεγάλο έρωτα, για να του εξασφαλίζει άλλοθι στις αδικαιολόγητες απελπισίες που κυριεύουν όλους μας'' (Αlbert Camus)
- ''Η ουσία του έρωτα είναι η αβεβαιότητα'' λέει ο O. Wilde - H βεβαιότητα οδηγεί στην πλήξη που ναι ο εχθρός του έρωτα..
Το δυνατότερο διεγερτικό του έρωτα είναι η αμφιβολία..
- ''Ο έρωτας της φαντασίας είναι πολύ καλύτερος από τον έρωτα της πραγματικότητας'' (Αντι Γουόρχολ) - και ο ανεκπλήρωτος είναι αυτός που κρατάει στο χρόνο θα προσθέσω εγώ..
Είναι μοναδικός, είναι ανυπέρβλητος, θολώνει την κρίση, μας εξυψώνει και μας συντρίβει ταυτόχρονα....είναι κάτι υπερφυσικό και τόσο φυσικό μαζί.
Εμπεριέχει την απόλυτη αντίφαση... είναι έκσταση και οδύνη, παντοδύναμος και ανυπεράσπιστος..
O έρωτας πονάει ....αναμφισβήτητα ..
- ''Ο έρωτας είναι από τη φύση του πόνος" – έγραψε ένας μυστικιστής.
Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί αποφεύγουν τον έρωτα και προτιμούν τους έρωτες ''..''Στην καταιγίδα του έρωτα, η ομπρέλα της λογικής λυγίζει'' (Τσινικοπουλος Δ.) - μήπως είναι συνώνυμο της (αυτό) καταστροφής;

Ό,τι και αν γράψω, όσο σπουδαίος και να ναι αυτός που το πε είναι τόσο μα τόσο λίγο και ανίκανο να περιγράψει τον έρωτα...
Η τέχνη, η ποίηση και η μουσική έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να μας τον περιγράψει...


να δούμε τι θα μας πει και ο Πάριος...



πηγή: http://katerinanotopoulou.blogspot.gr/

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Χιλιες ,μυριες ερμηνειες ,προσπαθησαν να αποδωσουν το στιγμα του ερωτα !!!
ψηφιζω την τελευταια !!!
... μια γλυκια φυλακη
που δε θελεις να βγεις απο 'κει...

Βάσω Αποστολοπούλου είπε...

Περί Έρωτος!
Μία μέρα συγκεντρώθηκαν σε κάποιο μέρος της γης όλα τα συναισθήματα & όλες οι αξίες του ανθρώπου. Η Τρέλα αφού συστήθηκε 3 φορές στην Ανία της πρότεινε να παίξουν κρυφτό.

Το Ενδιαφέρον σήκωσε το φρύδι & περίμενε να ακούσει ενώ η Περιέργεια χωρίς να μπορεί να κρατηθεί ρώτησε: τι είναι το κρυφτό?.
Ο Ενθουσιασμός άρχισε να χορεύει παρέα με την Ευφορία και η Χαρά άρχισε να πηδάει πάνω κάτω για να καταφέρει να πείσει το Δίλημμα και την Απάθεια την οποία δεν την ενδιέφερε ποτέ τίποτα να παίξουν κι αυτοί. Αλλά υπήρχαν πολλοί που δεν ήθελαν να παίξουν.
Η Αλήθεια δεν ήθελε να παίξει γιατί ήξερε ότι κάποια στιγμή θα την αποκάλυπταν, η Υπεροψία έβρισκε το παιχνίδι χαζό και η Δειλία δεν ήθελε να ρισκάρει.
1,2,3...άρχισε να μετράει η Τρέλα. Η πρώτη που κρύφτηκε ήταν η Τεμπελιά. Μιάς & βαριόταν κρύφτηκε στο πρώτο βράχο που συνάντησε. Η Πίστη πέταξε στους ουρανούς & η Ζήλια κρύφτηκε στη σκιά του Θριάμβου ο οποίος με τη δύναμη του κατάφερε να σκαρφαλώσει στο πιο ψηλό δέντρο.
Η Γενναιοδωρία δεν μπορούσε να κρυφτεί γιατί κάθε μέρος που έβρισκε της φαινόταν υπέροχο μέρος για να κρυφτεί άλλος φίλος της οπότε το άφηνε ελεύθερο και έτσι η ίδια κρύφτηκε σε μία ηλιαχτίδα.
Ο Εγωισμός αντιθέτως βρήκε αμέσως ένα καλά κρυμμένο & βολικό μέρος μόνο για αυτόν. Το Ψέμα πήγε & κρύφτηκε στον πάτο του ωκεανού. Το Πάθος και ο Πόθος κρύφτηκαν μέσα σε ένα ηφαίστειο.
Ο Έρωτας δεν είχε βρει ακόμα κάπου να κρυφτεί. Έβρισκε όλες τις κρυψώνες πιασμένες,ώσπου βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα & κρύφτηκε εκεί.
...999...1000!!! μέτρησε η Τρέλα & άρχισε να ψάχνει. Τη 1η που βρήκε ήταν η Τεμπελιά αφού δεν είχε κρυφτεί & πολύ μακριά. Μετά βρήκε τη Πίστη που μίλαγε στον ουρανό με τον Θεό για θεολογία. Ένιωσε το ρυθμό του Πόθου και του Πάθους στο βάθος του ηφαιστείου & αφού βρήκε τη Ζήλια δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρει και τον Θρίαμβο.
Τους βρήκε όλους εκτός ...... από τον Έρωτα. Η Τρέλα έψαχνε παντού, πίσω από κάθε δέντρο, κάτω απο κάθε πέτρα, σε κάθε κορφή βουνού μα τίποτα! Όταν ήταν σχεδόν έτοιμη να τα παρατήσει βρήκε ένα θάμνο απο τριαντάφυλλα & άρχισε να τον κουνάει νευρικά ώσπου άκουσε ένα βογκητό πόνου.
Ήταν ο Έρωτας που τα αγκάθια απο τα τριαντάφυλλα του είχαν πληγώσει τα μάτια. Η Τρέλα δεν ήξερε πως να επανορθώσει, έκλαιγε, ζήταγε συγνώμη & στο τέλος υποσχέθηκε να γίνει ο οδηγός του Έρωτα.

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΥΦΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Η ΤΡΕΛΑ!

Unknown είπε...

Bασω με το παραμυθι σου ...
μ'εντυπωσιασες !!!
Τελεια και ...
,,. μητρακος .

Ανώνυμος είπε...

Eρωτεύτηκα δύο πράσινα μάτια....το λάθος μου είναι ότι παντρεύτηκα ολόκληρο το κορίτσι...όμως, όποιος δεν έχει ερωτευτεί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ!!!.

Ανώνυμος είπε...

Ο Έρωτας είναι το ιδανικό και ο γάμος η πραγματικότητα.. Η σύγχυση μεταξύ ιδανικού και πραγματικότητας δε μένει ποτέ ατιμώρητη...
Johann-Wolfgang von GOETHE

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής