Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

- Φύλλο Καρδίτσας:...πρακτικά συνάντησης με τον δήμαρχο Παλαμά για το νερό

Αποστέλλουμε την επισυναπτόμενη επιστολή  η οποία περιέχει τα πρακτικά της χθεσινής μας συνάντησης με τον Δήμαρχο Παλαμά κ Πατσιαλή, στον κ. Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη καθώς και στους βουλευτές του Νομού μας, και παρακαλούμε για τα άμεσα σχόλια τους, καθώς υπήρξαν κάποιες αντικρουόμενες απόψεις στα χθεσινά λεγόμενα του Δημάρχου και στα δικά τους είτε στις καθ' ιδίαν συναντήσεις μας, είτε στις δηλώσεις τους στα Μέσα.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε λοιπόν τι ισχύει και τι όχι, ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε.

Κοινοποιούμε επίσης αυτή την επιστολή και στα Μέσα, με σκοπό την ενημέρωση όσων δε μπόρεσαν να παραβρεθούν στη χτεσινή πολυαναμενόμενη συνάντηση (περιμέναμε 5 μήνες να έρθει το Δημοτικό Συμβούλιο στο χωριό μας).

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 23/9/13

Tη Δευτέρα, 23/9/13, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής μαζί με σύσσωμο το Δημοτικό του Συμβούλιο ήρθε στο χωριό μας, μετά από 5 μήνες δικής μας αναμονής και διαρκών προσκλήσεων, για να μας ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες του όσον αφορά το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια με τον αγωγό νερού.
Δυστυχώς όμως, αν και ήρθε σε πλήρη απαρτία, απουσίαζαν δύο βασικοί αρμόδιοι: o κύριος Πέτρου, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και ο κύριος Καραμαλίγκας, μηχανικός του Δήμου και υπεύθυνος για την μελέτη κατασκευής του νέου αγωγού.

Και ενώ το χωριό περίμενε ότι η επίσκεψή του θα εξασφάλιζε κάποιες δεσμεύσεις και απαντήσεις, με λύπη μας συνειδητοποιήσαμε ότι ο κύριος Δήμαρχος ήρθε «αδιάβαστος», καθώς δεν μπόρεσε να απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματά μας.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτησή μας για την πορεία της περιβόητης μελέτης (την οποία ζητάμε από τα τέλη Ιουνίου που υποτίθεται πως έχει επικαιροποιηθεί όπως μας είχε πει ο ίδιος) και το αν έχει προωθηθεί στην Περιφέρεια (γιατί έτσι μας είχε πει αρχικά), σήμερα μας είπε πως δεν την έχει προωθήσει πουθενά γιατί…δε χρειάζεται!
Μάλιστα μας επέπληξε που απαντήσαμε θετικά στις προσκλήσεις των Βουλευτών του Νομού μας και τους επισκεφτήκαμε στα γραφεία τους, αντι να ερχόμαστε σε αποκλειστική επικοινωνία μόνο μαζί του. Και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές και η Περιφέρεια τον εκθέτουν εφόσον είναι πλήρως ενήμεροι από τον ίδιο για τις εξελίξεις.

Εμείς του ανταπαντήσαμε ότι θυμόμαστε χαρακτηριστικά παραδείγματα βουλευτών που του τηλεφωνούσαν ενώ ήταν παρόντα μέλη της ομάδας μας γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση από πλευράς του.
Τότε ο Δήμαρχος σχολίασε ότι ψεύδονται αλλά δεν το κάνει θέμα για να μην τους εκθέσει, μιας και το θεωρεί «αντισυναδελφικό». Φυσικά ακόμα περιμένουμε επίσημη απάντηση για το ποια είναι η ενδεδειγμένη πορεία της μελέτης, δηλαδή αν θα πρέπει να πάει στην περιφέρεια ή όχι, γιατί κάποιος ψεύδεται ή φαίνεται να αγνοεί τις ισχύουσες διαδικασίες.

Όταν του επισημάναμε ότι έχουμε προσπαθήσει άπειρες φορές να επικοινωνήσουμε μαζί του, είτε ηλεκτρονικά είτε με fax αλλά δεν λαμβάνουμε απαντήσεις, μας είπε ότι η επικοινωνία μας πρέπει να είναι μόνο προφορική για λόγους αμεσότητας (σε παλαιότερες δηλώσεις του στα Μέσα ήταν κάθετος πως όποιος δημότης στείλει κάποιο fax με τα αιτήματά του παίρνει άμεση απάντηση από το Δήμο και πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη μορφή επικοινωνίας).
Παρολαυτά εμείς ακόμα και αυτή την σημερινή επίσκεψή του τη μάθαμε τυχαία, από στόμα σε στόμα καθώς δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση ούτε  προφορικά ούτε γραπτά.

Σε ερώτησή μας για το τι έχει κάνει μέχρι στιγμής για το θέμα μας μας δήλωσε απερίφραστα ότι ήταν πρώτη του προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε. Ζητώντας του να μας πει συγκεκριμένες ενέργειες άρχισε να γενικολογεί και κατέληξε στο ότι η προηγούμενη μελέτη (η οποία ήταν ημιτελής και αφήνει εκτός σχεδίου 7 χιλιόμετρα) δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΘΗΣΕΑΣ επειδή χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Φυσικά ο άμεσος συνειρμός μας ήταν πως γίνεται μια ημιτελής μελέτη να πάρει 2,5 χρόνια και η ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη ολοκληρώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα όπως είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο ίδιος;
Σε αυτό το σημείο καλούμε τον κ. Καραμαλίγκα να επιβεβαιώσει αν του πήρε όντως 2,5 χρόνια να ολοκληρώσει την ημιτελή μελέτη, γιατί σε εμάς άλλα είχε δηλώσει.

Όσον αφορά τις επίμονες ερωτήσεις μας σχετικά με την εξεύρεση προσωρινής λύσης (την οποία είχε δεσμευτεί να μας παρουσιάσει μέχρι τέλη Αυγούστου) δήλωσε άγνοια τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία δε γνώριζαν καν ότι ετέθη τέτοιο θέμα (αλήθεια, πρακτικά από τις συναντήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχουν να ανατρέξουν;)

Φυσικά καμία απάντηση δεν λάβαμε σχετικά με το κονδύλι που βρήκε η Αντιπολίτευση και ζητήσαμε να διερευνηθεί από το Δήμο, αλλά ούτε και γιατί δεν γίνεται τακτικός καθαρισμός των τερματικών και του δικτύου. Κάτι που ζητάμε επίμονα, από την αρχή, είναι να οριστεί η ενδεδειγμένη περιοδικότητα που πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός και με ποιο τρόπο. Από ότι δήλωσε ο Δήμαρχος πρέπει να γίνεται μάλλον μια φορά το μήνα, και μάλιστα κάποιοι κάτοικοι το κάνουν οι ίδιοι από μόνοι τους.

Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία διευκολύνει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά θεωρούμε ότι εφόσον είναι αποκλειστική του ευθύνη δια νόμου ο σωστός καθαρισμός του δικτύου, πρέπει να μας απαντήσει υπευθύνως για την περιοδικότητα και να διασφαλίσει ότι θα γίνεται όντως ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επειδή η ώρα περνούσε και συνειδητοποιήσαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε όχι για να δώσει λύσεις αλλά για να εξαπολύσει κατηγορίες εκατέρωθεν και γενικότητες, του προτείναμε να μας απαντήσει (έστω και καθυστερημένα) στα βασικά μας αιτήματα που του έχουμε αποστείλει όλους αυτούς τους μήνες από το Μάιο πολλάκις και ποικιλοτρόπως (μέσω e-mail, fax, τηλεφωνικά και στη συνάντησης που είχαν μέλη της Ομάδας μας μαζί του).
Εκεί τότε μας ζήτησε να του ξαναστείλουμε την επιστολή μας ώστε να δει τα ερωτήματα γιατί δεν τα θυμόταν.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι για ακόμα μια φορά φάνηκε η απροθυμία του Δήμου να ασχοληθεί σοβαρά με το φλέγον ζήτημά μας. Και μετά από 5 μήνες που συστάθηκε η ομάδα μας, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος από πλευράς του Δήμου.
Έτσι ο καιρός περνάει, τα σχολεία ξανάνοιξαν, οι μαθητές συνεχίζουν να πίνουν αυτό το βρώμικο νερό από τις βρύσες του σχολείου, κάθε οικογένεια αναγκάζεται να δαπανά 100 ευρώ περίπου το μήνα για αγορά εμφιαλωμένων νερών, και  πληρώνει κανονικά τη ΔΕΥΑΠ κατά τα άλλα.

Και η εξίσωση παραμένει δυσεπίλυτη:
Φύλλο 2013, απουσία καθαρού νερού και παντελής αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, παρά τις επίμονες προσπάθειες όλων των κατοίκων με ότι μέσα διαθέτουν να ακουστεί η φωνή τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος ο οποίος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς (σχεδόν όλο το χωριό) και περίμενε με αγωνία κάποια σοβαρότητα από την πλευρά του Δήμου αλλά άκουσε πάλι γενικολογίες, εξοργίστηκε και πλέον σκεφτόμαστε μήπως χρειάζεται να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα καταγγελίας, συμβουλευόμενοι το Δικηγόρο της Ομάδας μας και το Συνήγορο του Πολίτη, οι οποίοι είναι στο πλευρό μας.

Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής