Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

- Προχωρούν τα έργα για την ύδρευση της περιοχής μας από τη λίμνη Σμοκόβου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προχωρούν τα έργα για την ύδρευση της Ανατ. Πλευράς από τη λίμνη Σμοκόβου

Την εργολαβία επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος ο οποίος διαπίστωσε την πρόοδο των εργασιών.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς όπως διαπίστωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου. Ήδη ο ανάδοχος όπως ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη, έχει προχωρήσει αρκετά και είναι εντός των σχετικών προθεσμιών που προβλέπει η εργολαβία.
 

Από την πλευρά του ο. κ Τσιάκος ζήτησε από τον ανάδοχο να τηρήσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες και να ολοκληρώσει το έργο το συντομότερο δυνατόν, καθώς πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής πλευράς της Καρδίτσας. 
Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη τόνισε:
«Είναι γνωστό ότι το πόσιμο νερό σε ορισμένες από τις περιοχές που καλύπτει το έργο, δεν είναι αρίστης ποιότητας. 
Το γεγονός ότι η άρδευση γίνεται από γεωτρήσεις σε συνδυασμό με τη σχετική επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα από νιτρικά - ακόμη και όταν αυτή η επιβάρυνση είναι εντός των ορίων - δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους κατοίκους. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αντιμετωπίσουμε για τις επόμενες πολλές δεκαετίες τόσο το πρόβλημα της ποιότητας του νερού, όσο και το πρόβλημα της επάρκειας. 
Επιπλέον πρέπει να προσθέσω πως από το νέο δίκτυο που δημιουργείται, θα αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της ακαταλληλότητας του νερού που παρατηρείται στην περιοχή του τ.δ. Φύλλου, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό του δικτύου. Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας αλλά και οι υπηρεσίες της, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξή του έργου, για να ολοκληρωθεί τάχιστα. Εξάλλου όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων/νος Αγοραστός, τα έργα θα πρέπει πλέον να ολοκληρώνονται από τους αναδόχους εντός των προβλεπομένων συμβατικών προθεσμιών, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην αναπτυξιακή διαδικασία που έχουμε δρομολογήσει», κατέληξε ο κ Τσιάκος.

Ορισμένα στοιχεία για το έργο

Οι ωφελούμενοι οικισμοί είναι: Ασημοχώρι, Αχλαδιά, Γραμματικό, Λεοντάρι, Νέο Ικόνιο, Δαφνοσπηλιά, Ζαϊμιο, Καλλιφώνι, Παλιούρι, Κέδρος, Λουτρό, Αστρίτσα, Ηλίας, Ιτέα, Λεύκη, Ορφανά, Πέτρινο, Συκέα, Φύλλο, Κυψέλη, Πύργος Κιερίου, Αγ. Δημήτριος, Βλοχός, Καλυβάκια, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση, Παλαμάς, Άγιος Βησσάριος, Άμπελος, Ανώγειο, Γεφύρια, Δασοχώρι, Καπαδοκικό, Μαυραχάδες, Μελισσοχώρι, Μοσχολούρι, Πασχαλίτσα, Σοφάδες και Φίλια.
 

Ο συνολικός πληθυσμός σχεδιασμού των έργων για την 20ετία (Α’ Φάση) είναι 45.000 κάτοικοι και για την 40ετία (Β’ Φάση) 55.000 κάτοικοι».
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι υφιστάμενες συνθήκες και η σχετική τεχνική υποδομή υδροδότησης των οικισμών της περιοχής μελέτης, χαρακτηρίζονται ως πλημμελείς τόσο ως προς την ποιότητα νερού που εξασφαλίζουν όσο και ως προς τη διατιθέμενη ποσότητα νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
 

Τα κύρια προβλήματα που εμφανίζονται και που αφορούν στις συνθήκες υδροδότησης των οικισμών αυτών είναι τα εξής:
- Η ποιότητα των αντλούμενων υπόγειων νερών από τις γεωτρήσεις των πεδινών οικισμών πρέπει να χαρακτηριστεί ως επισφαλής, λόγω της ρύπανσης του υπογείου ορίζοντα από λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ. Αντίθετα, η ποιότητα των υδρομαστευόμενων πηγών των ορεινών ή ημιορεινών οικισμών φαίνεται να είναι καλύτερη.
- Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις, διαπιστώνεται απουσία και της στοιχειωδέστερης επεξεργασίας του νερού, όπως είναι η χλωρίωση. Εξαίρεση αποτελούν οι οικισμοί του Συνδέσμου Καρδίτσας για τους οποίους λειτουργεί Διυλιστήριο, το οποίο επεξεργάζεται τα νερά της λίμνης Πλαστήρα.
- Όσον αφορά την ποσότητα του παρεχόμενου νερού, διαπιστώνονται έντονα προβλήματα λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο, ιδιαίτερα στις γεωτρήσεις των πεδινών οικισμών (με εξαίρεση εκείνους που υδροδοτούνται από τη λίμνη Πλαστήρα), οι οποίες συχνά «στερεύουν» από την πτώση του υπόγειου ορίζοντα που οφείλεται στην υπεράντληση των γύρω αρδευτικών γεωτρήσεων. Έτσι αυξάνεται συνεχώς το βάθος των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα εκτός των άλλων και την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας για άντληση. Το πρόβλημα της ποσότητας εμφανίζεται λιγότερο στους οικισμούς που υδροδοτούνται από πηγές, αν και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν φαινόμενα εξάντλησης των πηγαίων αποθεμάτων το καλοκαίρι. Τα προαναφερόμενα προβλήματα λειψυδρίας φαίνεται να οξύνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να δρομολογούνται πολλές και μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος (π.χ. εκτροπή Αχελώου, επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας, κλπ).
- Η Τεχνική υποδομή των συστημάτων ύδρευσης χαρακτηρίζεται μέτρια και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπαρκής. Πολλές γεωτρήσεις και υδρομαστεύσεις πηγών είναι πεπαλαιωμένες, αρκετές δεξαμενές και υδατόπυργοι δεν έχουν υποστεί καμία συντήρηση τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και τα περισσότερα δίκτυα παρουσιάζουν σημαντικές διαρροές. Τα παλαιά δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες, χρήζουν άμεσης αντικατάστασης για λόγους υγιεινής, ενώ στα νεώτερα πλαστικά δίκτυα κρίνεται σκόπιμο να γίνουν βελτιωτικές επεμβάσεις, όπως σχηματισμός κλειστών βρόγχων, κλπ. Τέλος, η λειτουργία πιεστικών συγκροτημάτων σε πεδινούς οικισμούς αντί της κλασσικής λύσης των υδατόπυργων, κρίνεται από οικονομοτεχνικής άποψης μη ορθολογική.
 

Δεδομένων των προαναφερόμενων προβλημάτων των συστημάτων υδροδότησης των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Ν. Καρδίτσας οι βασικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός νέου εκτεταμένου συστήματος υδραγωγείων, το οποίο θα υδροδοτεί την περιοχή μελέτης με τα νερά του Ταμιευτήρα Σμοκόβου, είναι οι εξής:
- Με την υδροληψία από τον Ταμιευτήρα και την Κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας, εξασφαλίζονται απόλυτα η επάρκεια και η ποιότητα υδρευτικού νερού για όλους τους οικισμούς.
- Με την κατασκευή κεντρικής αναρρυθμιστικής λιμνοδεξαμενής, καθώς και αριθμού συλλογικών δεξαμενών εξασφαλίζεται η αυτονομία του συστήματος για ικανό χρονικό διάστημα σε περίπτωση κάποιας βλάβης καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία των επιμέρους υποσυστημάτων του.
- Με την πλήρη λειτουργία όλου του συστήματος με φυσική ροή στο μεγαλύτερο τμήμα του, αποφεύγεται κάθε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.
-Με την Κατασκευή νέων τοπικών δεξαμενών αποθήκευσης νερού στους οικισμούς και με την επισκευή των υφιστάμενων που διατηρούνται θα γίνεται απολύτως αξιόπιστα η ημερήσια αναρρύθμιση των υδρευτικών αναγκών τους.
- Με τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος υδραγωγείων, το οποίο θα το διαχειρίζεται ένας κεντρικός φορέας με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων ελέγχου και αυτοματισμών εφαρμόζοντας μια ενιαία πολιτική, θα προκύπτει σημαντική εξοικονόμηση νερού (ελαχιστοποίηση διαρροών, εύκολη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών κ.λπ.) και ενέργειας. Στην εξοικονόμηση νερού μπορεί να συμβάλλει και η σταδιακή ανανέωση των εσωτερικών δικτύων των οικισμών (σε μεταγενέστερο στάδιο), έτσι ώστε να μειωθούν και οι σημαντικής κλίμακας διαρροές που παρουσιάζονται σε αυτά.





Εκτύπωσε αυτή την ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής