Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

- "Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια..."

Επειδή τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα και έχουν τεθεί αμέτρητα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία της εκκαθάρισης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, και ειδικά των ΕΑΣ, η ΠΑΣΕΓΕΣ προχώρησε στη σύνταξη μιας γνωμάτευσης, σε εφαρμογή των αναγκαστικών διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4015/2011, καθώς και θέματα εργατικού δικαίου, τα οποία εφαρμόζονται στις εκκαθαρίσεις.

Διαβάζοντας αυτή τη γνωμάτευση και κατανοώντας τη διαδικασία που επιβάλλεται να ακολουθηθεί όταν μια ΕΑΣ τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια σχετικά με τη δραστηριότητα των εκκαθαριστών της ΕΑΣ Καρδίτσας και να απευθύνω κάποια ερωτήματα:

1.    Όσον αφορά στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΑΣΚ, αμφιβάλλω αν προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια που θα έπρεπε να είναι το πρώτο τους μέλημα με την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν δημοσιεύτηκε καμία απογραφή στον Τύπο, ούτε εστάλη στο αρμόδιο Υπουργείο.
Και εδώ προκύπτει το ερώτημα:
- Εφόσον δεν πραγματοποιήσατε την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων, για ποιο λόγο προχωρήσατε στην προκήρυξη εκμίσθωσης κάποιων από αυτά (και συγκεκριμένα του Οινοποιείου και του Αποσταγματοποιείου) και μάλιστα δύο φορές;  

2.    Κατά παράβαση του ειδικού νόμου περί εκκαθαρίσεων των ΕΑΣ, οι εκκαθαριστές προβαίνουν στη λειτουργία του Οινοποιείου και του Αποσταγματοποιείου και την εμφιάλωση τσίπουρου με την επωνυμία της ΕΑΣΚ, ενώ θα έπρεπε άμεσα και μετά την απογραφή να προχωρήσουν στην ενοικίασή τους, κατά προτεραιότητα σε άλλο συνεταιρισμό που ασκεί όμοια ή ανάλογη δραστηριότητα (και όχι αποκλειστικά σε οινοποιητικό συνεταιρισμό, διότι η ίδια η ΕΑΣΚ δεν υπήρξε ποτέ μόνο οινοποιητικός συνεταιρισμός αλλά ασκούσε και αναλάμβανε όλες τις αγροτικές δραστηριότητες του νομού σύμφωνα με το Καταστατικό της), όπως ορίζει ξεκάθαρα ο νόμος.
Κύριοι, ο νόμος απαγορεύει ρητά τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων από τους ίδιους τους εκκαθαριστές. Από καμία διάταξη του ν. 2810/2000 και του ν. 4015/2011 δεν προκύπτει η πράξη σας. - Σε τι αποσκοπείτε με το άνοιγμα και τη διαχείριση του Οινοποιείου από εσάς τους ίδιους;

3.    Συνεχίζοντας με την ενοικίαση των παραγωγικών μονάδων, παρατηρείται μια αδικαιολόγητη αδράνεια εκ μέρους των εκκαθαριστών, η οποία μόνο οικονομική αλλά και ηθική ζημία μπορεί να επιφέρει. Η ανεξήγητη επιμονή τους να καθυστερούν τη μίσθωση σε άλλο συνεταιρισμό, πρώτον και κυριοτέρον, διαταράσσει τον επιχειρηματικό ιστό και τις συνεργασίες τόσων ετών που είχε αναπτύξει η ΕΑΣΚ με επιχειρηματίες του κλάδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι άνθρωποι αυτοί από μη εκτέλεση συμβολαίων από μεγάλες εταιρείες. Δεύτερον, εφόσον δεν μπαίνουν χρήματα στο ταμείο της ΕΑΣΚ, οι εκκαθαριστές δεν αναλογίζονται την οικονομική ζημία που προκαλούν στους πιστωτές της ΕΑΣ Καρδίτσας, για το συμφέρον των οποίων θα έπρεπε να μεριμνούν.
Και τέλος, η χρονοτριβή τους αυτή αφήνει άνεργους όλους όσους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στο νέο σχήμα που θα αναλάβει να λειτουργήσει τις παραγωγικές μονάδες.

4.    Τέλος, βρέθηκα προ μεγάλης έκπληξης όταν διάβασα στον τοπικό τύπο την ανακοίνωση των εκκαθαριστών που αφορά στην αναγγελία των πιστωτών της ΕΑΣΚ, σύμφωνα με την οποία όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους δανειστές της Ένωσης μπορούν να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στο λογιστικό γραφείο του ενός εκ των εκκαθαριστών, του κου Φλέγγα Χρήστου…. Άκουσον, άκουσον!!
- Από πότε, κύριε Φλέγγα, οι πιστωτές αναγγέλλονται σε κάποιο λογιστικό γραφείο και όχι σε αρμόδιο συμβολαιογραφείο, το οποίο ορίζεται από τους εκκαθαριστές;!
- Τι επιδιώκετε με αυτό;
Σας αναφέρω ένα από τα κλασικά αποφθέγματα:

"Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια..."

Σας υπενθυμίζω ότι, από τη ρητή διάταξη του άρθρου 25 του ειδικού νόμου 2810/2000 αλλά και τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5, προκύπτει ότι η εκκαθάριση οφείλει να ολοκληρωθεί εντός δύο (2) ετών, ενώ το ίδιο άρθρο απαγορεύει κάθε παράταση του χρόνου εκκαθάρισης.
Από τα ανωτέρω συνάγεται με σαφήνεια ότι οι εκκαθαριστές οφείλουν να προβούν άμεσα στην απογραφή – εκποίηση της περιουσίας και στην ικανοποίηση των πιστωτών.
Είναι προφανές ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές σας ουδεμία σχέση έχουν με όσα ορίζει ο νόμος και θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους συναδέλφους αγρότες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους επ’ αυτού.

Για το Δ.Σ. της υπό εκκαθάριση ΕΑΣΚ
Ο Πρόεδρος
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής