Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Επόμενα Βήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο νόμος περί συνεταιρισμών 4015/2011 ορίζει ότι οι ΕΑΣ που μετατρέπονται πλέον σε Αγροτικό Συνεταιρισμό αυτόματα διατηρούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και όλες τις βιομηχανικές τους δραστηριότητες. Διεργασίες γίνονται σε 119 συνεταιρισμούς.
Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ από τους 60 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της ΕΑΣ Καρδίτσας που έχουν εγγραφεί στο μητρώο ΣΑΟ κάποιοι είναι βιώσιμοι κάποιοι απλώς ενεργοί και οι υπόλοιποι απλές σφραγίδες, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν το νέο εγχείρημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρδιτσιωτών Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» και να μην ρισκάρουν σε μικρά αυτόνομα σχήματα που δεν τους εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών έτσι ώστε να είναι βιώσιμοι.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΟΔΗΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

Αυτές τις μέρες στα χωριά πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσω των γενικών συνελεύσεων στους Α’βάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς προκειμένου οι αγρότες – κτηνοτρόφοι να αποφασίσουν μέχρι τέλος Απριλίου τα εξής:
 1. την συγχώνευση τους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρδιτσιωτών Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» με καθαρή θέση αυτών.
 2. την αυτόνομη λειτουργία του Α’βάθμιου Συνεταιρισμού τους.
 3. να προχωρήσουν στην διάλυση εκκαθάριση του Α’βάθμιου συνεταιρισμού.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, υποχρεωτικά οι συνεταιρισμοί πρέπει να κάνουν απογραφή-εκτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων από ορκωτό λογιστή ή από προτεινόμενο μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου γιατί είναι το «διαβατήριο» αναγνώρισης εισόδου στον μεγάλο συνεταιρισμό ή στην αυτόνομη λειτουργία τους με καθαρή θέση.
Οι αυτόνομοι συνεταιρισμοί επίσης πρέπει να κάνουν τα εξής:
- νέα καταστατική ίδρυση
- να εκλέξουν νέο Δ.Σ. και Εποπτικό Συμβούλιο
- νέα μερίδα
- να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών
- να δημιουργήσουν νέο κεφάλαιο
- να υπολογίσουν και τα λειτουργικά έξοδα (λογιστήριο, γεωπονική υποστήριξη, κλπ).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρδιτσιωτών Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» κατά την μετατροπή του αποφάσισε η μερίδα των μελών του να είναι στα 150€. Εάν τα μέλη των συνεταιρισμών που θα ενταχθούν έχουν ήδη καταβάλει την μερίδα τους αυτόματα αναγνωρίζονται στην καινούργια γενική συνέλευση. Όσα μέλη από τους συνεταιρισμούς και τα φυσικά πρόσωπα δεν την έχουν καταβάλει υποχρεούνται να την καταβάλουν για να αναγνωρισθούν απο την νέα γενική συνέλευση.
Στην μελέτη εξυγίανσης της ΕΑΣ η οποία έγινε απο την ICAP προς την Αγροτική Τράπεζα περιλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ και σε καμιά περίπτωση στοιχεία των Α’βάθμιων συνεταιρισμών δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο εξυγίανσης.
Βάσει του νέου νόμου τα περιουσιακά στοιχεία των Α’βάθμιων συνεταιρισμών μετά την απογραφή-εκτίμηση τους απλώς καταγράφονται στο Ε9 της ΑΣΟ για λόγους απογραφής και προστασίας της συνεταιριστικής περιουσίας. Τα περιουσιακά στοιχεία-δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν σε τωρινό συνεταιρισμό θα παραμείνουν στον ίδιο άξονα του συνεταιρισμού.
Ο νομοθέτης απαγορεύει ρητά τον μερικό τεμαχισμό, την διαίρεση ή την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ»

Τον Απρίλιο του 2013, 30 ιδρυτικά μέλη και μετά από την παρότρυνση 14 ήδη υπαρχόντων συνεταιρισμών – μελών της ΕΑΣ Καρδίτσας, προχώρησαν στην ίδρυση του Α.Σ. «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ». Στη συνέχεια, οι 14 αυτοί οικονομικά υγιέστεροι συνεταιρισμοί, αξιολογώντας τα οφέλη που θα προέκυπταν από αυτή την προσπάθεια, αποφάσισαν μέσω των Γενικών Συνελεύσεών τους να συγχωνευθούν και να απορροφηθούν από το νέο σχήμα που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα να το ισχυροποιήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
    Nέα διοικητική δομή (9μελές Δ.Σ. & 3μελες Εποπτικό Συμβούλιο)
    Tην κεντρική υπηρεσία (λογιστήριο, γεωπονική υποστήριξη, λοιπές υπηρεσίες)
    Tην δημιουργία 6 κλαδικών Ομάδων παραγωγών
o    Ομάδα Παραγωγών Βαμβακιού και Βιομηχανικών Φυτών
o    Ομάδα Παραγωγών Δημητριακών – Αραβοσίτου και χονδροειδών ζωοτροφών
o    Ομάδα Παραγωγών Αμπέλου – Οίνου και Αποστάγματος
o    Ομάδα Παραγωγών Γαλακτοκτηνοτροφίας και κρέατος
o    Ομάδα Παραγωγών Οπωροκηπευτικών
o    Ομάδα Παραγωγών Καπνού

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρδιτσιωτών Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» κατά την εγγραφή τους και βάση της δήλωσης καλλιέργειας – Ο.Σ.Δ.Ε. θα εντάσσονται αυτόματα στις αντίστοιχες κλαδικές ομάδες παραγωγών. Τα μέλη της κάθε ομάδας παραγωγών και μόνο αυτά θα εκλέγουν την 5μελή ή 3μελή διαχειριστική τους επιτροπή, θα έχουν την αυτοδιαχείριση τους και ένα μέλος αυτής θα μπορεί να είναι μέλος της κεντρικής διοίκησης. Δηλαδή το 9μελές Δ.Σ. γίνεται 15μελές μαζί με τους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών.
 

Στην καταστατική ίδρυση ορίστηκε το ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής ανά προϊόν του μέλους της οργάνωσης. Π.χ. κεντρική απόφαση της οργάνωσης, συμμετοχή 30% ανά προϊόν. Η ομάδα όμως μπορεί να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στην δικιά της γενική συνέλευση. Όλες οι ομάδες θα συμμετέχουν με ποσοστό επί του τζίρου τους προς την κεντρική υπηρεσία, θα έχει υποχρέωση να τους παρέχει τεχνική και λογιστική υποστήριξη.
 

Αποφασίστηκε επίσης, ότι για κάθε συνεταιρισμό που θα ενταχθεί αφού δεν υπάρχει πλέον ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, η οργάνωση προβλέπει τον ορισμό 3μελούς ή 5μελους διαχειριστικής επιτροπής ή ενός διαχειριστή – εκπροσώπου από τα μέλη του συνεταιρισμού.
Για κάθε συνεταιρισμό που εντάσσεται και έχει κάνει πλέον απογραφή-εκτίμηση της περιουσιακής του κατάστασης θα οριστεί μοναδικός οικονομικός κωδικός βάσει του οποίου θα καταχωρούνται όλες οι οικονομικές πράξεις έτσι ώστε να είναι ανταποδοτικές. Π.χ. ένας συνεταιρισμός που έχει πλάστιγγα, αποθήκες, μηχανές συλλογής, κλπ τα έσοδα που θα προκύπτουν από όλα αυτά θα καταχωρούνται στον μοναδικό του κωδικό για να είναι καταγεγραμμένα και ανταποδοτικά για επισκευές και συντηρήσεις αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
 

Για να γίνουμε αξιόπιστοι, η καινούργια οργάνωση έθεσε κανόνες, υποχρεώσεις, όρισε δικαιώματα και ποινές στους αγρότες – κτηνοτρόφους, στους εργαζόμενους και στην κεντρική διοίκηση, όπως προβλέπει ο νέος νόμος 4015/2011: (επαναφορά του εποπτικού συμβουλίου, εποπτική αρχή από το ΥΠΑΑΤ και επίτροπο).
 

Ο τελικός σχεδιασμός για να δώσουμε προοπτική και υπεραξία στα προϊόντα που θα διαχειριστούμε είναι να πετύχουμε την πλήρη καθετοποίηση όπου πρέπει να φτάσουμε στο σημείο οι ομάδες παραγωγών να διαχειρίζονται και τις βιομηχανικές δραστηριότητες της νέας ΑΣΟ.
 

Βασίλης Γιαννάκος
 
Εκτύπωσε αυτή την ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής