Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Άκαρπη η συνάντηση Στουρνάρα με τους αγρότες

Την άρνηση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα να αποσύρει το νέο επαχθές φορολογικό καθεστώς για τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους εισέπραξαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του, την Πέμπτη το μεσημέρι στην Αθήνα.
Οι συναντήσεις έγιναν διαδοχικά με αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και με εκπροσώπους από τα «μπλόκα» της Πελοποννήσου και της Νίκαιας.
Ο κ. Βαγγέλης Μπούτας, ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των «μπλόκων», ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους και δεν παίρνει τίποτα πίσω. 
Προανήγγειλε δε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αναφέροντας ότι αύριο στις 5 το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα αποφασίσουν πώς ακριβώς θα αντιδράσουν.
Οι συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και αγροτών, όπως διαφαίνεται, θα διαρκέσουν ακόμη καιρό αλλά, όπως λένε οι αγρότες, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
Στο σύνολό τους οι αγρότες ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πάρει πίσω τους νέους φορολογικούς νόμους, να αναγνωρίσει το κράτος τα υψηλά κόστη της παραγωγής τους, να προχωρήσει στην επιδότηση των επιτοκίων των δανείων, τα οποία σήμερα φτάνουν στο 8%-10% για τους αγρότες και να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημα για αναστολή εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων, αλλά ότι μπορεί να συζητήσει επί μέρους ζητήματα.
«Με τον αγροτικό κόσμο αλλά και την ίδια φορολογική διοίκηση απροετοίμαστους, το νέο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγροτών.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε με το μαχαίρι στο λαιμό, δεν λέμε να μη φορολογούμαστε, ήδη φορολογούμαστε, αλλά να μπορούμε να καταλάβουμε τι μας ζητάει το κράτος», τόνισαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Βασικό αίτημα των αγροτών, που ο κύριος Στουρνάρας έδειξε να κατανοεί, είναι να αναγνωριστεί προς έκπτωση από το εισόδημά τους και η μη αμειβόμενη προσωπική εργασία των μελών της οικογενείας τους.
«Να δούμε τι μοντέλο Ανάπτυξης θέλουμε για τη Γεωργία, στην Ελλάδα, η αγροτική εκμετάλλευση είναι οικογενειακή επιχείρηση, αλλά με το νέο σύστημα δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε το κόστος απασχόλησης των μελών της οικογενείας. Πολλοί θέλουν να τα εγκαταλείψουν, τι θα βρει τότε το κράτος να φορολογήσει;», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγροτών.
Επίσης από τον υπουργό Οικονομικών οι αγρότες ζήτησαν να μειωθεί το κόστος πετρελαίου και ρεύματος, αλλά και να υπάρξει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για να δοθούν μεσοπρόθεσμα δάνεια σε αγρότες. 
Τα αιτήματα αυτά ο υπουργός έδειξε διατεθειμένος να τα συζητήσει, αλλά δεν φάνηκε και τόσο θερμός να τα αποδεχθεί!

Ειδικά όσον αφορά το νέο σύστημα φορολόγησης, οι εκπρόσωποι των αγροτών επεσήμαναν στον υπουργό τα πρόσθετα προβλήματα που τους δημιουργεί όπως:
-η φορολόγηση των επιδοτήσεων
-οι υποχρεωτικοί συμψηφισμοί που θα γίνονται πλέον μεταξύ των ποσών των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων που θα λαμβάνουν και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Εφορία
-η επιβάρυνσή τους με πρόσθετες λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις λόγω της υπαγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (ηλεκτρονική υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών ανά μήνα, επιβάρυνση με τέλος επιτηδεύματος μετά από 5 χρόνια κ.λπ.)
-η εμπλοκή τους με τον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι όσοι αγρότες υπάγονται πλέον στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θεωρούνται επιτηδευματίες και θα κληθούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του συγκεκριμένου οργανισμού, οπότε θα αναγκαστούν να πληρώνουν σημαντικά αυξημένες εισφορές
-η φορολόγησή τους με 13% από το πρώτο ευρώ του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο μάλιστα μπορεί να μην είναι το πραγματικό, το οποίο είναι πλέον πολύ χαμηλό έως μηδενικό, αλλά το τεκμαρτό, δηλαδή αυτό που θα προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν!

Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών, κατά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των αγροτών, διαπίστωσε ότι οι νέες φορολογικές διατάξεις αντιμετωπίζονται από τον αγροτικό κόσμο ως απειλή για την επιβίωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής