Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

"...ήρθι Λάζαρις ήρθαν τα βάϊα..."

"...ήρθι Λάζαρις ήρθαν τα βάϊα..." στην Ιτέα, με το τελείωμα των τραγουδιών αργά το μεσημέρι οι Λαζαρίνες κατευθύνονταν στο γεφύρι του Ενιπέα όπου εκεί ξεστόλιζαν το καλάθι πετώντας στα νερά του ποταμού τα λουλούδια για να μην τα πατήσει ανθρώπινο πόδι κατά τους παππούδες.

Λέγεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια όπου οι γυναίκες εκεί πετούσαν λουλούδια της άνοιξης στα νερά του ποταμού για να εξευμενίσουν τους Θεούς και να έχουν καλό καλοκαίρι και καλές σοδειές.

Το συγκεκριμένο έθιμο, συνεχίζει να αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ιτέα από ομάδες κοριτσιών μικρής κυρίως ηλικίας, τις λαζαρίνες όπως λέγονται, δυο-τρεις μαζί σε κάθε ομάδα, που κρατούν τα περίτεχνα λαζαρόξυλα και το πλούσια στολισμένο καλάθι με αγριολούλουδα και άνθη της εποχής, το οποίο έφτιαχναν από την προηγούμενη ημέρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής