Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Προσοχή στις παγίδες των αποδείξεων

Από τον Μανώλη Ν. Κώστα
 Οικονομολόγο - φοροτεχνικό

Οι φορολογούμενοι που κατά  το περασμένο έτος (2013 ) απέκτησαν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και αγρότες έχουν την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου ατομικού – πραγματικού ή προσδιοριζόμενου βάσει τεκμηρίων - εισοδήματος του έτους 2013, εφόσον το ποσό του εισοδήματος αυτού δεν υπερβαίνει τις 42.000 €.
Εάν δεν καλύψουν το ποσοστό αυτό κινδυνεύουν με επιπλέον φόρους.
Ο επί πλέον αυτός φόρος θα είναι 22% επί του ακάλυπτου ποσού.
Π.χ  Μισθωτός με 20000.00 € εισόδημα χρειάζεται 5000.00 € αποδείξεις.
Εάν αντί των 5000.00 καλύψει τις 3000.00 θα πληρώσει επί πλέον φόρο 440.00 € 2000.00 χ 22% ).

Ποιες όμως αποδείξεις μετράνε στη φετινή δήλωση και ποιες δαπάνες εκπίπτουν από την εφορία;
Όλες οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, που πραγματοποίησε το 2013. Εκτός των παρακάτω που δεν αναγνωρίζει η εφορία και θα τις απορρίψει ήτοι τις :
•    Τις δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.).
•    Τις δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες γενικά.
•    Τις δαπάνες για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και κοινόχρηστα!
•    Τις δαπάνες για διόδια και για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο.
•    Όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις (δαπάνες για ασφαλιστικές εισφορές, ιατρική περίθαλψη, νοσήλια, δωρεές, διατροφή κ.λπ.).
•    Ενοίκια, ασφάλιστρα παντός είδους (ζωής, πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων).
•    Δαπάνες για αμοιβές δικηγόρων που αφορούν δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
•    Οι εισφορές για την ΔΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση.

* Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.
Προσοχή  στην παγίδα επιπλέον φορολόγησης και λόγω τεκμηρίων.
Η νομοθεσία ορίζει ότι το 25% υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, εάν ένας φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 15.000 € από μισθούς ή από γεωργική δραστηριότητα, αλλά το εισόδημα που προσδιορίζεται γι' αυτόν με βάση τα τεκμήρια είναι 20.000 €, τότε η αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχει μαζέψει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν αντιστοιχεί στο 25% των 15.000 €, αλλά στο 25% των 20.000 €.
Για περισσότερες πληροφορίες  είμαι  πάντα στην διάθεσή σας και στα τηλ. 2410 – 255298 ** 6977017111.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής