Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πώς να αποφύγουμε την φορολόγηση με βάσει τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης

Πώς μπορούν να αμφισβητηθούν τα τεκμήρια.
του Μανώλη Κώστα
Οικονομολόγου - Φοροτεχνικού 

Πάρα πολλοί φορολογούμενοι θα φορολογηθούν και φέτος όχι με το πραγματικό δηλωθέν από αυτούς εισόδημα ,αλλά με το εισόδημα που προκύπτει από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από την κύρια, από τις δευτερεύουσες κατοικίες και από τις λοιπές αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης είναι η αιτία για περισσότερο φόρο για πολλούς φορολογούμενους.

Πως όμως θα μπορέσουμε να αμυνθούμε σ’αυτήν την άδικη φορολόγηση;
Υπάρχουν τρόποι....Όχι όμως για όλους τους φορολογούμενους.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι :
•    Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
•    Είναι φυλακισμένοι.
•    Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
•    Είναι άνεργοι και για το χρονικό διάστημα που δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
•    Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
•    Είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
•    Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Έχουν υποχρέωση να υποβάλουν μαζί με τη δήλωσή τους και τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Οι φορολογούμενοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποδείξουν ότι δεν πραγματοποίησαν ή πραγματοποίησαν μειωμένη δαπάνη, θέμα πραγματικό το οποίο ανάγεται στην εξελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ.

Άλλοι τρόποι κάλυψης των τεκμηρίων που μπορείτε να επικαλεστείτε είναι : 

•    Δάνεια, γονικές παροχές ή δωρεές. 
Τα ποσά που προέρχονται από δάνεια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων. Προσοχή όμως γιατί το δάνειο θα πρέπει να έχει συναφθεί πριν γίνει η συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ η δήλωση για τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. 
•    Διάθεση περιουσιακών στοιχείων. 
Τα ποσά που εισπράχθηκαν από πωλήσεις αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή των τεκμηρίων. Από τα ποσά αυτά ωστόσο θα πρέπει να αφαιρεθούν οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων. 
•    Ανάλωση αποταμιευμάτων (ανάλωση κεφαλαίου). 
Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών είναι ένας από του τρόπους για να αντιμετωπισθούν τα τεκμήρια. Μπορείτε να ανατρέξετε στις προηγούμενες δηλώσεις και να συγκεντρώσετε τα ποσά που σας περισσεύουν. 
•    Κέρδη από τυχερά παιχνίδια. 
Τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και λαχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων εφόσον επισυναφθεί σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΑΠ ή τη Διεύθυνση Λαχείων. Η εφορία δεν αναγνωρίζει τα κέρδη από καζίνο.

Ελπίζω να βοήθησα έστω και κατά το ελάχιστο τους φορολογούμενους που ανήκουν
σ’ αυτούς που θα φορολογηθούν με βάσει τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες  στον λογιστή σας ή στα τηλέφωνα
2444031112 * 2410255298 ** 6977018111 χωρίς καμία υποχρέωσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής