Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Θα καταργηθεί το αστυνομικό τμήμα Παλαμά;

Όλο και πιο συχνά συζητιέται μεταξύ των δημοτών του Δήμου μας να καταργηθεί το αστυνομικό τμήμα Παλαμά και να εξυπηρετείται αστυνομικά η περιοχή μας από το αστυνομικό τμήμα Σοφάδων ή από την αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας.

Η υπολειτουργία και συρρίκνωση του αστυνομικού τμήματος Παλαμά λόγω αριθμητικής ανεπάρκειας προσωπικού αλλά και εξοπλισμού είναι δεδομένη. 

Βεβαίως το υφιστάμενο προσωπικό του τμήματος δίνει καθημερινά τον καλύτερο του εαυτό για την αστυνόμευση της περιοχής και γι αυτό υπάρχει καθολική αναγνώριση από την τοπική κοινωνία ,αλλά δεν φτάνει αυτό.

Χρόνια μεθοδεύεται η σταδιακή μετακίνηση προσωπικού στην αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας και όχι μόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των δημοτών της περιοχής Παλαμά.

Αλλά και κατάργηση; 

Είπαμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας, να μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά όχι σε βάρος της ασφάλειας μιας ολόκληρης περιοχής .

Ακόμα και με μειωμένο προσωπικό και με πενιχρά τεχνικά μέσα αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα τρόπο και θα υπάρξει τεράστιο έλλειμμα αστυνόμευσης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο «επισκέφτηκαν» τον Παλαμά τέσσερις φόρες κοινοί διαρρήκτες ανοίγοντας αρκετές οικείες δημοτών, παρόλο που ήταν γνωστό ότι υπάρχει αστυνομικό τμήμα σε λειτουργία στην περιοχή. Για φανταστείτε πόσο θα αποθρασυνθούν όταν μάθουν ότι υπάρχει παντελής έλλειψη αστυνόμευσης.

Μια μηχανή μεγάλου κυβισμού που χρησιμοποιούν συνήθως οι διαρρήκτες σε έξι με επτά λεπτά έχει – μέσω Μεταμόρφωσης – περάσει το δρόμο Τρικάλων- Λάρισας και θα χαθεί στα Χάσια – Αντιχάσια Πίνδος. Αυτή την δίοδο χρησιμοποιούν συνήθως όσοι έχουν διαπράξει ληστείες ή διαρρήξεις σε πιστωτικά ιδρύματα ή σε σπίτια δημοτών της περιοχής Παλαμά. Αυτό το έχουν κάνει στο παρελθόν, αυτό θα κάνουν και τώρα αν χρειαστεί. 

Πότε θα προλάβουν να φτάσουν στον Παλαμά τα περιπολικά από Σοφάδες ή Καρδίτσα; 
Και όταν φτάσουν τι θα κάνουν; 
Μάλλον απλή καταγραφή του συμβάντος. «Το προλαμβάνειν εστίν βέλτιστον του θεραπεύειν» έλεγαν οι αρχαίοι. Και αυτό θα γίνει με την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος Παλαμά σε προσωπικό και τεχνικά μέσα.

Η συρρίκνωση των θεσμών μέσω του Καλλικράτη έχει κάποια όρια. 

Αν θέλουμε να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του πρέπει το κράτος να του παρέχει τουλάχιστον ένα στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας και αστυνόμευσης. Μπορεί κάποια πράγματα να γίνονται μέσω διαδικτύου αλλά η φυσική παρουσία του αστυνομικού είναι αναντικατάστατη. Ένας επιπλέον λόγος παραμονής είναι η δεδομένη σταθερή και συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας, η παράνομη μετανάστευση. Πολλοί δημότες είναι ηλικιωμένοι, ζουν μόνοι τους, άρα έχουν μειωμένη αντίσταση στους επίδοξους διαρρήκτες.

Η λειτουργία του αστυνομικού τμήματος Παλαμά χρονολογείται από πολύ παλιά ίσως ακόμη και επι τουρκοκρατίας. 

Τυχαία το ίδρυσαν και λειτουργεί μέχρι σήμερα; 
Ο Παλαμάς είναι ο μεγαλύτερος οικισμός μετά την πόλη της Καρδίτσας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή του χωρίς αστυνόμευση. Θα μου πείτε θα έρχεται περιπολικό από Σοφάδες ή Καρδίτσα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. 
Είναι σαν να αντιμετωπίζουμε βαριές ασθένειες με ασπιρίνες. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να μεταφέρουν το μήνυμα μου που είναι μήνυμα και αγωνία όλων των δημοτών προς την περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση και το υπουργείο προστασίας του πολίτη. Θέλουμε σαφείς και ακριβείς απαντήσεις στους εύλογους προβληματισμούς μας.

Εκτός εάν θέλουμε να γίνει στα μέρη μας ότι έγινε με το Βυζάντιο όταν εγκατέλειπε-λόγω παρακμής- σιγά σιγά τις επαρχίες του και κλεινόταν στα τείχη της πόλης. 

Ο τότε επίσκοπος Αθηνών (δεν ενθυμούμαι το όνομα του) σε μια επιστολή του στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου έγραφε: «ε εσείς εντός των τειχών, επιτέλους πρέπει να κοιτάξετε τις επαρχίες σας. Είναι και νιώθουν εγκαταλελειμμένες από ασφάλεια και προστασία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις αποζημάτε μόνο»
Τελικά τι έγινε; 
Κάνοντας επιδρομές οι βούλγαροι πολλοί κάτοικοι τους δέχονταν ως προστάτες και φίλους. 
Τι θα γίνει σήμερα με εμάς; 
Δηλαδή στην περιφέρεια, την ύπαιθρο; 
Με “Καλλικράτη” και πάλι “Καλλικράτη” θα εγκαταλειφτούν τελείως τα χωριά μας (ήδη συρρικνώνονται) γιατί το αίσθημα ασφάλειας είναι και θα βαίνει μειούμενο (και όχι μόνο γι’ αυτό υπάρχουν και άλλοι λόγοι οικονομικοί, απασχόλησης κλπ) και θα γίνουν εν δυνάμει γηροκομεία σε πρώτη φάση και στη συνέχεια μετανάστες θα πάρουν τη θέση μας. 
Είναι σενάριο φαντασίας;
 Όχι βέβαια.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Τσίβος Αλέξανδρος 

Δάσκαλος

Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Παλαμά με το Συνδυασμό του υποψήφιου Δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου
 

Εκτύπωσε αυτή την ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής