Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ...η δημοφιλέστερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης.

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1974 -1975 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα των σεζόν 1971-1972,1972-1973, 1973-1974 και 1975-1976.

Η μουσική των τίτλων της σειράς ήταν το ορχηστρικό θέμα "Χέρι-χέρι με τη νύχτα" του Άγγελου Σέμπου του 1969. Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη και δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
Προβλήθηκε από το 1973 έως το 1977 στην Κύπρο από το ΡΙΚ.
ΔΕΝ σώζεται στο Aρχείο της ΕΡΤ.
Δυστυχώς ήταν η εποχή που η καλή ΕΡΤ & ΥΕΝΕΔ τότε, έγραφε καινούρια σήριαλς επάνω στα παλιά.

Εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον Κώστα Καφάση {Ιωνάθαν} τη Μαίρη Χαλκιά {Ρέα} τον Μάκη Δεμίρη τη Σάσα Καστούρα και πολλούς άλλους διάσημους αργότερα ηθοποιούς.
Το τραγούδι της σειρας ήταν του Γιώργου Ζαμπέτα.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 1972 (ΥΕΝΕΔ)
Φινάλε: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 1977

Ιστορίες απλών ανθρώπων σε σε μια αθηναϊκή συνοικία όπου δεσπόζει το αρχοντικό σπίτι των Δελακοβία, ενώ τριγύρω στη μικρή πλατεία υπάρχουν διάφορα μαγαζιά μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν το ψιλικατζίδικο του Φανούρη και το καφενείο του Μάκη.
Κοινωνική ηθογραφία με νατουραλιστικό ύφος που αποτέλεσε πρώτυπο μίμησης για το  στήσιμο πολλών άλλων σειρών.
Είναι η δημοφιλέστερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης.
Ανάμεσα στους πολλούς τύπους και χαρακτήρες ξεχωριστή επιτυχία σημείωσαν: ο καφετζής Μάκης που αποτελούσε τον κεντρικό χαρακτήρα και συνδετικό κρίκο των παράλληλων ιστοριών και η κομμώτρια γυναίκα του Σάσα.
Η χαζούλα Ρέα και ο αγαπημένος της Ιωνάθαν "ψώνιο" με το τραγούδι, που
ελπίζει πως μια μέρα θα γίνει μεγάλη βεντέτα.

Και τέλος ο ψιλικατζής Φανούρης και η αρχόντισσα Δελακοβία με τον καπετάνιο γιό της που ήταν
ιδιοκτήτρια των ακινήτων της γειτονιάς.
Το Δεκέμβριο του 1975 έγινε ένα γερό λίφτινγκ στη σειρά με την αποχώρηση πολλών παλιών τύπων και τη προσθήκη νέων, δημοφιλέστεροι των οποίων απεδείχθησαν ο Κούλης και ο Αντωνάκης.

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, το κεντρικό σπίτι που στεγαζόταν το καφενείο δόθηκε αντιπαροχή, ο Μάκης μετακόμισε σε άλλη γειτονιά, ο Νάσος γίνεται τραγουδιστής και όλα τελειώνουν με ένα γλέντι στο κέντρο που τραγουδά, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι ήρωες της σειράς.

Σενάριο: Κώστας Πρετεντέρης
Σκηνοθεσία : Πέτρος Λεωκράτης
Παραγωγή : ΑΣΤΗΡ TV


Το σήμα της εκπομπής...

Ηθοποιοί:
Μάκης Δεμίρης (Μάκης), Σάσα Καστούρα (Σάσα), Μαρία Φωκά (Δελακοβία), Μαίρη Χαλκιά (Ρέα), Κώστας Καφάσης (Ιωναθαν), Μπάμπης Ανθόποθλος (Φανούρης), Γιάννης Αργύρης (Καπετάνιος), Ανδρέας Φιλιππίδης (Κασσανδρής), Νίκος Μπακογιάννης (Κούλης 1975-77), Βασίλης Μαλούχος (Αργύρης 1975-77), Γιάννης Βογιατζής (Αντωνάκης Σκερδεμπές 1975-77), Μαίρη Μεταξά (Θεοδώρα 1975-77), Γιώργος Ζαχαριάδης (Νάσος 1977-77), Γιώργος Βουτσίνος (Φαίδων 1975-77), Τζένη Ζαχαροπούλου (Γεωργία 1975-77), Νέλλη Γκίνη (τραγουδίστρια), Βάσος Αδριανός, Νίκος Απέργης, Δημήτρης Μπισλάνης, Δήμητρα Ζέζα, Άννα Κυριακού, Χρήστος Ζορμπάς, Σούλη Σαμπάχ, Τόνια Καζιάνη, Τίμος Περλέγκας, Νόρα Βαλσάμη.

Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του ψιλικατζή Φανούρη (Μπάμπης Ανθόπουλος), όπως και της Ρέας (Μαίρη Χαλκιά), ένα είδος θηλυκού Μικέ, του χαζούλη χαρακτήρα που έκανε επιτυχία στον κινηματογράφο ο Γιάννης Βογιατζής (του είχε προταθεί να παίξει στη σειρά και αρνήθηκε,
συστήνοντας ο ίδιος τη Χαλκιά).
Φιγούρα της σειράς ήταν ο συγχωριανός μας Ιωνάθαν του Κώστα Καφάση, ένα γκαρσόνι με καημό να γίνει φίρμα της πίστας. Ο δικός του χαρακτήρας συμπύκνωσε τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που ανέτειλε με συστατικά την αφέλεια και το όνειρο του γρήγορου σουξέ.

Είναι λυπηρό πως δεν υπάρχουν φωτογραφίες και υλικό video για τη σειρά όπως και για πολλές άλλες αφού η ΥΕΝΕΔ τότε και ΕΡΤ 2 δεν κράτησε τίποτα, ούτε καν σκηνες από τη σειρά.
Οτι υπάρχει και διασώθηκε είναι από ιδιώτες.

 

2 σχόλια:

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Αγαπητέ μου φίλε, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το κείμενο. Δεν γνωρίσαμε εκεί για πρώτη φορά ούτε τον Κώστα Καφάση ούτε τους υπόλοιπους που αναφέρονται. Τον Ντίνο τον γνωρίσαμε μέσα από τις ταινίες "Φίφης ο αχτύπητος" (Στ. Παράβας) 1966, "Η βουλευτίνα" (Ρ. Βλαχοπούλου) 1966, "καλώς ήλθε το δολάριο" (Γ. Κωνσταντίνου) 1967... ενώ όλοι οι υπόλοιποι (Δεμίρης, Καστούρα, Χαλκιά κ.λπ.) είχαν μεγάλη παρουσία στον κινηματογράφο πριν από τη συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Ευαγγελε πάντα ακριβοδίκαιος και "ψαγμένος" πως να διαφωνήσω μαζί σου πράγματι έτσι είναι απλά εμείς εδω στο χωριό οι περισσότεροι απο την ¨Γειτονιά Μας" τον γνωρίσαμε...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής