Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η τελετουργική εκείνη βόλτα τα απογεύματα της Κυριακής...

...Η τελετουργική εκείνη βόλτα του απογεύματος της Κυριακής στον κεντρικό χωμάτινο δρόμο (και έπειτα ασφαλτοστρωμένο δρόμο του χωριού μας) μέχρι το βαθύ σούρουπο.

Μια ήρεμη διαδρομή πάνω κάτω, αμέτρητες φορές από το Δημοτικό Σχολείο μέχρι την άκρη του γεφυριού.

Σύσσωμη η οικογένεια απολαμβάνει κάποιο παγωτό στο χέρι που θα αγοράσουν από το περίπτερο, ή το ζαχαροπλαστείο της Βάσως.

Φορώντας όλοι τα καλά τους ρούχα, κρατώντας ανά χείρας που και που καμιά καζιάκα ή κανένα λεπτεπίλεπτο ζιλέ οι κυρίες, έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν την ψυχρούλα που θα καταφθάσει μόλις πέσει για τα καλά το φως.

 Κυριακή με βόλτα στην Ιτέα μπροστά στο κοινοτικό γραφείο...πίσω αριστερά το μαγαζί του Τζίμα!

Εδώ παρέα αγοριών μπροστά στο μαγαζί του Φόντα...

Οι νεαρές που άρχισαν να ξεπετάγονται ξυπνούν την ερωτική διάθεση των αγοριών.
"Βρε πώς μεγάλωσε αυτή!".

Ανταλλάσσονται αλλεπάλληλοι χαιρετισμοί αβρότητας ανάμεσα στους διερχόμενους.
Μια συνήθεια πραγματικών αριστοκρατών που "ξέπεσαν" κάπως καθώς λείπουν οι ομπρέλες οι βεντάλιες, τα λευκά χειρόκτια, τα μονόκλ και το μεγαλοπρεπές μόνιππο.

Σαν πέσει το βράδυ ανάβουν τα χρωματιστά λαμπιόνια κάτω από τούς φτιλιάδες στο μαγαζί του Νίκου Μπότσικα (ψητοπωλείον, ουζερί).

Είναι οι τιμητικές βραδιές με το τζουκ μποξ στο μαγαζί του Τζίμα που με μια δραχμή παίζει δυο πλευρές σαρανταπεντάρηδων δίσκων.
Από το στου Προφήτ’ Ηλία τα σοκάκια, μέχρι το Τα τρένα που φύγαν και την Άπονη Ζωή μέχρι Σήκω χόρεψε συρτάκι ή πονεμένα του Καζαντζίδη κι ως την Ιτιά Ιτιά λουλουδιασμένη.
Κι από  Γιάνγκα χορεύει η Άννα Μαρία, γιάγκα χορεύει και ο βασιλιάς που είναι πολύ τη μόδας μέχρι το με φωνάζουνε Τζίνι το τζίνι το τζίνι.
Μεγάλο σουξέ και το πρωτότυπό του Στάσερα μι μπούτο, καθώς η τσίκνα από τα ψητά αρχίζει να περιφέρεται και να μας ξελιγώνει.

Και μόλις νυχτώνει για τα καλά, ώ του θαύματος, ξεκινά στον θερινό σινεμά του Ματσούλα η προβολή με Νίκο Ξανθόπουλο, Παντελή Ζερβό, Λαυρέντη Διανέλλο, Άντζελα Ζήλια, Μάρθα Βούρτση, Βασιλάκη Καΐλα, Νίκο Κούρκουλο, Κώστα Κακαβά αν είναι να κλαίμε.

Κι αν είναι για γέλια με Θανάση Βέγγο, Κώστα Χατζηχρήστο, Λάμπρο Κωσταντάρα, Βασίλη Λογοθετίδη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Νίκο  Ρίζο,  Γεωργία Βασιλειάδου και Σαπφώ Νοταρά.
Και πέφτω από το καφάσι, το αρπαγμένο από το μανάβικο, που μου χρησιμεύει για κάθισμα (δεν έπεφτε καρφίτσα απο κόσμο) κρατώντας την κοιλιά μου από τα γέλια.



πίσω στα παλιά

1 σχόλιο:

Βάσω Τσέτλα είπε...

Νομίζω πως αυτή η βόλτα στο χωριό μας υπήρξε μοναδική όχι μόνο για τα γύρω χωριά αλλά ίσως για ολόκληρη την περιφέρεια. Άλλωστε και οι νεαροί και νεαρές των γύρω χωριών πολλές φορές τιμούσαν τη βόλτα - νυφοπάζαρο και υπήρχαν Κυριακές που γινόταν το αδιαχώρητο. Έτσι είχαμε φλερτ- ραβασάκια-ανταλλαγές φωτογραφιών και ερωτικών επιστολών-σκουντήματα- βλέμματα με βαθιά νοήματα .... δεν έλειπαν όμως και οι τσακωμοί διεκδίκησης μεταξύ των επίδοξων νεαρών. Νάσαι καλά Pavlito που μας τα θυμίζεις.....

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής