Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Βραβεύθηκαν με μετάλλιο και έπαινο το Γυμνάσιο & Λύκειο Ιτέας

Ακριβώς όπως ο γαλλικός πολιτισμός έχει τραφεί από την αρχαία Ελλάδα, η Γαλλία υπήρξε με τη σειρά της πηγή έμπνευσης για τον κόσμο του πολιτισμού και του πνεύματος στη νεότερη Ελλάδα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, διοργανώνουν εναν διαγωνισμό ανοικτό προς όλα τα σχολικά Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά ) και τους Έλληνες φοιτητές.

Κάθε χρόνο τον Μάρτιο η Γαλλοφωνία γιορτάζεται στις πέντε ηπείρους.
Το 2014, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα προτείνουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για να γιορτάσουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που «μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».

Το σύνθημα της γιορτής, «Εμπρός παιδιά της Μεσογείου!», έδωσε ήδη ο εθνικός διαγωνισμός  Γαλλοφωνίας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγκεντρώνει περισσότερους από 6500 μαθητές απ΄όλη την Ελλάδα, γύρω από θέματα ευαισθητοποίησης για την προστασία της Μεσογείου.

Αυτή τη χρονιά λοιπόν,έπρεπε να εργαστούμε γύρω από το μπλέ και πιο συγκεκριμμένα γύρω από την Μεσόγειο…

Για το Γυμνάσιο, το θέμα του Διαγωνισμού ήταν "Η ΤΡΕΛΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ"
Εμπνεόμενοι από την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έπρεπε να συντάξουμε την «Τρελή διακήρυξη των δικαιωμάτων της θάλασσας», χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 3 από 10 προτεινόμενες λέξεις «dis-moi 10 mots à la folie».
Η δημιουργία ήταν συλλογική και περιλάμβανε τουλάχιστον τρείς από τις10 λέξεις της γαλλοφωνίας.
Για το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο το θέμα του διαγωνισμού ήταν: "ΕΜΠΡΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ…
"Θα έπρεπε να δημιουργήσουμε μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης με αποδέκτες τα παιδιά της Μεσογείου. Το ύφος, το βλέμμα και οι συμβουλές μας είχαν σχέση με τη Μεσόγειο ,αειφόρος ανάπτυξη, ανθρώπινο περιβάλλον, πλαίσιο ζωής, τα οποία ήταν προσαρμοσμένα σε ένα νεανικό κοινό ηλικίας 8-12 ετών. Το περιεχόμενο παρουσιάστηκε σε μορφή σημειώματος Α4 μπρός-πίσω και ψηφιακού αρχείου διαθέσιμου από το διαδίκτυο.


Το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις Ιτέας Καρδίτσας, και συγκεκριμένα η γ’ γυμνασίου και η δευτέρα λυκείου, συμμετείχαν στο Διαγωνισμό, διακρίθηκαν, βραβεύθηκαν με μετάλλιο και έπαινο και τίμησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις16 Μαΐου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Στην εκδήλωση, την οποία προλόγισαν ο Γάλλος πρόξενος κ. Roland Fischer, η παιδαγωγική σύμβουλος εκπαιδευτικών Γαλλικής κ. Νίκου Δώρα, και ο υμνητής της Ελλάδας, γάλλος ποιητής κ. Pierre Goldin παρουσιάστηκαν οι συμμετοχές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας. 

Η δημιουργία των μαθητών στηρίχτηκε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ιδρύματος La Maud Fontenoy Fondation, και περιλάμβανε μια τρελλή διακήρυξη των δικαιωμάτων της θάλασσας υπό μορφή ποιήματος με τίτλο “un poème timbré” υπό τη μουσική υπόκρουση της σύνθεσης «Le Nouvel Océan» του Bruno Coulais,διάσημου γάλλου συνθέτη μουσικών του κόσμου,soundtracks, που έχει καταφέρει να επηρεάσει βαθιά τη σύνθεση για τηλεοπτικές σειρές, κινηματογράφο και ντοκιμαντέρ.

Το σχολείο συμμετείχε επίσης στη γιορτή της Γαλλοφωνίας με το τραγούδι «Vois sur ton chemin” του ιδίου συνθέτη , από την ταινία "Les Choristes" την οποία είδαν και μελέτησαν στο σχολείο,και το οποίο ερμήνευσαν oι μαθήτριες Ντινοπούλου Γεωργία και Νικολέττα.

Επίσης από τη Δευτέρα λυκείου, οι μαθήτριες Σταμοπούλου Αθηνά, στη γαλλική γλώσσα και η Καραγιώτα Ευφροσύνη και Μπαλαντίνα Γεωργία, στην ελληνική μετάφραση απέδωσαν ποίηση της Μεσογείου.

Την εκδήλωση τίμησε απαγγέλλοντας το ποίημα του με τίτλο «Γαλήνη» ο εκπαιδευτικός / συγγραφέας του σχολείου μας Ντελής Ευάγγελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής