Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Φθηνότερο ρεύμα με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο προβλέπει απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Από τη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα καλούνται να καταβάλλουν υψηλότατα ποσά για την αποπληρωμή των «φουσκωμένων» λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση αφορά:

-τους ανέργους για μικρό χρονικό διάστημα

- όσους έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών. Αυτοί οι πολίτες θα επανασυνδέονται ατελώς και θα χρεώνονται με ειδικές, χαμηλές τιμές.

Με το ισχύον καθεστώς, στο ΚΟΤ εντάσσονται άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Αντιθέτως, με τη νέα απόφαση προβλέπεται ότι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι συμπληρώνουν τρεις μήνες συνεχούς ανεργίας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ αν ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Στο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπ' όψιν αυτό που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια δήλωσή του και αφορά στο διάστημα που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του.

Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση αφορά και στους δύο ανέργους.

Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για την κατηγορία αυτή θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Δεδομένου ότι ο έλεγχος θα διενεργείται έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η αναδρομική απένταξη από το Κοινωνικό Τιμολόγιο, η επιστροφή της διαφοράς εντόκως και η επιβολή κυρώσεων για ψευδή δήλωση στοιχείων.

-Το όριο της συνολικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σε ετήσια κυλιόμενη βάση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 1.500 kWh (δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η κατανάλωση βάσει νυκτερινού τιμολογίου).

Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ και στους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στα ΚΕΠ από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των ευπαθών καταναλωτών στους οποίους έχει γίνει διακοπή ρεύματος λόγω χρεών, ώστε να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο. Δικαιούχοι είναι οι καταναλωτές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από την 1η Νοεμβρίου 2013 στα συσσίτια των ΟΤΑ, των Περιφερειών, της Εκκλησίας, των γνωστών θρησκειών και δογμάτων και οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους.

Η ένταξη στη συγκεκριμένη κατηγορία θα γίνεται από επιτροπές που θα συσταθούν στους δήμους όλης της χώρας και θα ισχύει για ένα τετράμηνο. Μετά το πέρας του εν λόγω διαστήματος, ο καταναλωτής απεντάσσεται. Εφόσον ήταν ήδη ενταγμένος σε κατηγορία δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παραμένει στην κατηγορία όπου ήταν δικαιούχος προ της ένταξής του σε αυτήν την ειδική κατηγορία.

Η απόφαση προβλέπει μηδενικές χρεώσεις για το τετράμηνο εφόσον η κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες, ενώ από 801 έως 1.700 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,04101 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλύπτεται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι ακόμη άτομα με χαμηλό εισόδημα, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία και όσοι χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής