Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ιδρύεται «Λαρισαϊκή Λέσχη» στη…Λάρισα με πρωτοβουλία ενός φίλου Λαρισαίου πτέραρχου Ε.Α

Επειδή είμαι και κάτοικος αυτής της πόλης θα ήθελα να αναφερθώ στην νέα πρωτοποριακή πρόταση του φίλου μου Γρηγόρη Πρεζεράκου, για την δημιουργία φορέα Λαρισαϊκής λέσχης της οποίας είμαι θα είμαι και γώ μέλος.

«Σκοπός μας ήταν η δημιουργία ενός φορέα που θα ασχολείται με πολλή αγάπη, με φαντασία και όραμα με οτιδήποτε αφορά την περιοχή της Λάρισας και παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για κάθε Λαρισαίο, αλλά και για κάθε φίλο της Λάρισας και της Λέσχης…»

Και δεν ήθελε πολύ η πρόταση, πραγματικά πρωτοποριακή, ανήκει στον φίλο μου πτέραρχο ε.α και επίτιμο Δ/κτη της Σχολής Ικάρων κ. Γρηγόρη Πρεζεράκο, που την επεξεργάστηκε, την κοινοποίησε σε φίλους και γνωστούς, αλλά και σε απλούς Λαρισαίους πολίτες και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας «Λαρισαϊκής Λέσχης», που θα είναι ανοιχτή σε όλους και θα αποτελεί ουσιαστικά ένα ελεύθερο «φόρουμ» προβληματισμού, αλλά και πράξεων.
Η Λέσχη των Λαρισαίων αναμένεται να ιδρυθεί σύντομα, και το ερέθισμα για μια συνάντηση και μίνι συνέντευξη με τον ιδρυτή της επίσης μεγάλο:

Ο πτέραρχος με μούσι και μαυρισμένος από τις αγροτικές εργασίες, καθώς εδώ και χρόνια τώρα ασχολείται με αυτές στη Νέα Λεύκη, μάλλον αξιωματικό του Ναυτικού θύμιζε παρά της Αεροπορίας, και η συζήτηση μαζί του, ζωντανή και ενδιαφέρουσα:

Η ΛΑΡΙΣΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ (http://larisaikilesxi.blogspot.gr/)
«Η κοινωνία, θα μας πει, λειτουργεί πάντοτε σύμφωνα με τις ανάγκες της, που διαμορφώνονται ανάλογα με τις θεμελιώδεις αρχές της, αλλά και με τις τρέχουσες συνθήκες.
Η οικονομική κρίση η οποία διέπει την εποχή μας δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αποκύημα μόνο οικονομικών λαθών. Η φθορά της βούλησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έλληνα, καθώς και η καταστρατήγηση βασικών αρχών της λειτουργίας της κοινωνίας, προκάλεσε και δημιούργησε την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Η ευχή των σκεπτόμενων και των συνετών θα ήταν το κακό να σταματήσει εδώ, μια και διαφαίνεται ότι η κρίση θα βαθύνει περισσότερο.
Οι δυνατοί οργανισμοί όμως ξέρουν να μαθαίνουν από τα παθήματά τους και να βγάζουν από το κακό καλό. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, να αποδείξει ότι διαθέτει αποθέματα ενέργειας και αντισώματα-αντανακλαστικά, ώστε να βγάλει ό,τι καλό είναι δυνατόν από το κακό που μας βρήκε.
Να δράσει όχι να αντιδράσει, να δημιουργήσει όχι να καταστρέψει, να αλλάξει όχι να ισοπεδώσει και το κυριότερο να δημιουργήσει τους καινούργιους χώρους δράσης, μέσα στους οποίους θα μπορεί να δώσει με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας τον αγώνα της.
Οι υπάρχοντες χώροι δράσης, δηλαδή το σύνολο της κοινωνικοπολιτικής δομής της χώρας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, έχει αδυνατίσει, σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστεί μέρος του προβλήματος και σε κάποιες άλλες το ίδιο το πρόβλημα. Οι θεσμοθετημένοι αυτοί χώροι, κατά το μάλλον ή ήττον, είναι κατειλημμένοι από τη λάθος νοοτροπία και με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται προκάλεσαν τη σημερινή τραγική κατάσταση.
Μέχρις ότου τα θεσμοθετημένα όργανα και οι φορείς λειτουργήσουν και πάλι για τον σκοπό τον οποίο υφίστανται, πρέπει να δημιουργήσουμε κι’ άλλους χώρους, που δεν θα είναι ένοχοι, χώρους όπου θα μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά οι ενεργοί αθώοι πολίτες.
Η πρότασή μας δεν είναι από μόνη της η λύση, θέλουμε όμως και θα αγωνισθούμε για να γίνει μέρος της λύσης.

Ποια είναι όμως η πρότασή μας;
Να φτιάξουμε ένα δικό μας χώρο δράσης, συγκεκριμένα να δημιουργήσουμε μία λαρισαϊκή ένωση-λέσχη, που θα είναι απόλυτα κοντά στη Λαρισαϊκή κοινωνία και θα λειτουργεί ως μία αγορά ιδεών και προβληματισμού για ό,τι αφορά τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή.
Θα έχει ως σκοπό την αλληλεγγύη, την συντροφικότητα, την δημιουργική ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, την ενημέρωση, την επιμόρφωση, την ανάπτυξη κριτικής δυνατότητας, τον προβληματισμό, την σύνταξη και υποβολή προτάσεων και κατά το δυνατόν την υλοποίηση και την υποστήριξη τους με δράση, για το κοινό καλό της περιοχής μας.

Μετά από πολύωρες συζητήσεις με τα αρχικά ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας μας, αυτή η ένωση-λέσχη θα ονομασθεί:

Λαρισαϊκή Λέσχη “ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ” 

Ως μέλη της λέσχης σε γενική αρχική τοποθέτηση, δυνατόν να είναι κάθε άτομο που ταυτίζει τα ενδιαφέροντά του με αυτά της λέσχης, σε μία κατηγοριοποίηση ανάλογα με την προσωπικότητά του, την καταγωγή του, την έδρα της κατοικίας του και την δυνατότητα προσφοράς του σε περιοδική ή μόνιμη βάση…»

Γρηγόρης Πρεζεράκος
     Πτέραρχος Ε.Α

(Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με τον Δημήτρη Βάλλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής