Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τέλος το πριμ στα ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ από το 2015…και όλο το άρθρο 68

Πλησιάζει η εποχή της σποράς των σιτηρών και όλο και περισσότεροι παραγωγοί ρωτούν τι θα γίνει με την επιδότηση που έπαιρνε το σκληρό σιτάρι (8-10 ευρώ) από την εφαρμογή του άρθρου 68.

Η αλήθεια είναι πως από 1/1/2015 το άρθρο 68 (Καν 79/2009) καταργείται, όπως και όλες αυτές οι επιδοτήσεις που συνδέονται με αυτό. Αντί αυτού οι παραγωγοί θα παίρνουν μια συνδεδεμένη ενίσχυση (3-6 ευρώ) με τη διαφορά όμως, ότι όλος ο σπόρος θα πρέπει να πιστοποιημένος (16-20 κιλά/στρέμμα).
Έτσι το Μάιο του 2015 φαίνεται πως θα είναι και η τελευταία χρονιά που θα πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, στο σκληρό σιτάρι και σε όλα τα άλλα προϊόντα. Μιλάμε για νέες απώλειες στα αγροτικά εισοδήματα.

Τι αλλάζει ουσιαστικά στο σκληρό σιτάρι:

Μέχρι σήμερα:
Μέχρι σήμερα ο παραγωγός για να πάρει την ειδική ενίσχυση των 8 με 9 ευρώ (άρθρο 68) για το σκληρό σιτάρι έπρεπε να χρησιμοποιήσει 10 κιλά πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου (εκτός ειδικών περιπτώσεων όπου υπήρχε απαίτηση σποράς 16 κιλών) και να εφαρμόσει ολοκληρωμένη διαχείριση AGRO 2.1 – 2.2.

Από το 2015:
Από το 2015 και μετά (που αφορά τη σπορά που θα γίνει φέτος), ο παραγωγός θα πρέπει να σπέρνει 16-20 κιλά πιστοποιημένου σπόρου για να πληρώνεται την ειδική ενίσχυση των 3,5-6 ευρώ.

Από τα παραπάνω τελικά φαίνεται πως οι παραγωγοί σκληρού σίτου βγαίνουν χαμένοι, αφού θα εισπράξουν από το 2016 και μετά 3 έως 5 ευρώ ανά στρέμμα λιγότερα ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σπείρουν 16 κιλά τουλάχιστον πιστοποιημένου σπόρου το στρέμμα (6 κιλά παραπάνω).

Το άρθρο 68 εκτός από το σκληρό σιτάρι αφορά το Ελαιόλαδο, που όπως πληροφορούμαστε υπάρχουν αντιδράσεις για αυτή την απώλεια εισοδήματος, αφορά τα βοοειδή καθώς επίσης και τα πρόβατα και τις αίγες .

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται μόλις εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ όπου θα αναφέρει πιθανών και άλλες απαιτήσεις για να εισπραχθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής