Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Στα 45 λεπτά το βαμβάκι

Μεγάλη κινητικότητα και ανακατατάξεις παρατηρούνται στο χώρο του εκκοκκισμένου βάμβακος με τους μεγάλους «παίχτες» της αγοράς, Καραγιώργο, Μάρκου, Δοντά, Σκλαπάνη, να επεκτείνουν συνεχώς τις δραστηριότητές τους, αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας παλιά εκκοκκιστήρια που είχαν περιέλθει σε αχρηστία.

Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κεντρική Ελλάδα η ΕΑΣ Τρικάλων, η μοναδική εναπομείνασα ένωση συνεταιρισμών στο χώρο του βάμβακος με επέκταση δραστηριοτήτων στη Β. Φθιώτιδα και τον Παλαμά.

Αν και είναι σχετικά νωρίς για αναφορά σε συγκεκριµένες τιµές παραλαβής του συσπόρου βάµβακος από τα εκκοκκιστήρια, είναι σαφές ότι το ελληνικό βαµβάκι, ένα από τα σηµαντικότερα εξαγώγιµα αγροτικά προϊόντα της χώρας µας, έχει δυναµώσει τη θέση του και το όνοµά του διεθνώς. Παραμένουμε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που το παράγουμε και σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία ορθώνει τείχη προστατευτισμού στις εισαγωγές, προκειμένου να διασφαλιστεί από την ύφεση και τον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο (εμπορευμάτων με τα εμπάργκο και νομισμάτων), η ελληνική παραγωγή ενός στρατηγικού για τη βιομηχανία προϊόντος είναι σημαντική. Αυτός είναι και ο λόγος που και στη νέα ΚΑΠ, το προϊόν θα εξακολουθήσει να έχει χωριστό φάκελο για συνδεδεμένη με την παραγωγή ενίσχυση.

Στα 45 λεπτά η τιμή

Στο θέμα των τιμών οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν αυτή την περίοδο το σύσπορο, αφού το εκκοκκισμένο από τα 93 σεντς τη λίμπρα στις αρχές Μαρτίου, κατρακύλησε στα διεθνή χρηματιστήρια (Λίβερπουλ και Νέα Υόρκη) στα 63 σεντς σήμερα και φυσικά η μικρή άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, το ευνοεί ελάχιστα. Ο λόγος της μείωσης των τιμών, σχετίζεται με την Κίνα , το μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και καταναλωτή (για τα κλωστήριά της) βαμβακερών ινών, που τα προηγούμενα χρόνια αποθεματοποιούσε και φέτος δείχνει να περιορίζει τις εισαγωγές της. Από την άλλη αρκετοί Έλληνες εκκοκκιστές, βλέποντας το Μάρτιο τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές και τις πτωτικές τάσεις για το επόμενο διάστημα, προέβησαν σε προπωλήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που σε δύο τρεις εβδομάδες με την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου και της συλλογής του, το βαμβάκι θα ξεκινήσει με τιμές πάνω από τα 42 λεπτά το κιλό, με τάση προς τα 45 λεπτά, διότι διαφορετικά η αντιστοίχιση τιμών σύσπορου με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές εκκοκκισμένου, δεν θα δικαιολογούσε τιμές πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό για το σύσπορο. Ο ανταγωνισμός λοιπόν αλλά και η διάθεση για ανάληψη επιχειρηματικών ρίσκων των εκκοκκιστών, λειτουργεί προς όφελος των παραγωγών, αν και οι ίδιοι έχοντας πέρυσι απολαύσει τιμές πάνω από τα 50 λεπτά, δείχνουν αυτή την περίοδο δυσαρεστημένοι…

Η συμβολαιακή γεωργία

Aπό την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων εκκοκκιστών Απόστολος Δοντάς, υπενθυμίζει ότι αν είχε υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων και όχι καχυποψία, αν δηλαδή είχε προχωρήσει και στον τομέα του βάμβακος η συμβολαιακή γεωργία, όπως συμβαίνει με όλα τα εμπορεύσιμα προϊόντα στις προηγμένες χώρες του κόσμου, τώρα θα ήταν ωφελημένοι και οι εκκοκκιστές, αλλά και οι παραγωγοί. Και εξηγείται: Τον Απρίλιο που αρχίζει η σπορά αν είχε δηλωθεί η πρόθεση καλλιέργειας και είχαν υπογραφτεί συμβόλαια, η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού, βρισκόταν στα 93 σεντς τη λίμπρα, άρα θα μπορούσαν και οι εκκοκκιστές να εγγυηθούν τιμές, μέσω της πώλησης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στα 55 λεπτά το κιλό, ενώ με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές, μόλις και μετά βίας υπερβαίνουμε τα 40 λεπτά και αυτό λόγω της ανόδου του δολαρίου έναντι του ευρώ...

Το βαμβάκι είναι ένα προϊόν µε σαφή και αναγνωρίσιµα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις ξηροθερµικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού και αναµένεται να παρουσιάσει µεγάλες στρεµµατικές αποδόσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία έχουν καλλιεργηθεί 2,7 εκατ. στρέµµατα περίπου με βαμβάκι, δηλαδή µμεγαλύτερη έκταση σε σχέση µε τις αµέσως προηγούµενες χρονιές.

Οι ανακατατάξεις

Επιχειρηματικά ο κλάδος του βάµβακος υφίσταται σηµαντικές ανακατατάξεις µε τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια να έχουν χάσει πολύτιµο έδαφος και τις υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου να ενισχύουν περαιτέρω τη θέση τους.

Να τονισθεί ότι µετά τα δύο εκκοκκιστήρια της ΕΑΣ Λάρισας που την τελευταία τριετία διαχειρίζονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις των Καραγιώργου και Μάρκου, φέτος στις αναδιαρθρώσεις που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνονται η αλλαγή διοίκησης στο εκκοκκιστήριο Μουζάκη στην Πασχαλίτσα Καρδίτσας, το οποίο πέρασε από τους αδελφούς Καραγιώργου στις επιχειρήσεις Σκλαπάνη, µε τους πρώτους να αναπληρώνουν το όποιο κενό, αναλαμβάνοντας, µετά του Ακκά, τη λειτουργία µιας ακόµα µονάδας στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο Ερμήτσι (προέρχεται από τον Πολύζο και είχε περάσει στη διαχείριση Λεβεντάκη) την οποία µέχρι πρόσφατα διαχειρίζονταν η οµάδα γεωπόνων «ΚΑΡΠΟΣ». Η επέκταση των Αφών Μάρκου στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στη Φαρκαδόνα, όπου αγόρασαν το εκκοκκιστήριο της ΔΑΚΑΡ και του Απόστολου Δοντά επίσης στα Τρίκαλα, στη γέφυρα του Πηνειού στα πρώην εκκοκκιστήρια Παλαιολόγου και φυσικά του Ηλία Καλόγηρου στα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια της ΕΑΣ Καρδίτσας στη Ματαράγκα…

Στα ενδιαφέροντα της φετινής σεζόν είναι επίσης και η «επεκτατική» διάθεση που δείχνει η ΕΑΣ Τρικάλων, µε τη διοίκηση της οποίας, µετά το συμβιβασμό στην εµπορική διαμάχη µε τους αδελφούς Μάρκου, αναλαμβάνει να λειτουργήσει φέτος και τη Μονάδα της ΕΑΣ Λαµίας στο Νέο Μοναστήρι της περιοχής ∆οµοκού, αλλά και στον Παλαμά στα πρώην εκκοκκιστήρια Τσιπλάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής