Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

"Η γεωργία πολίτας αρίστους και ευνουστάτους παρέχεσθαι δοκεί τω κοινώ"

Όταν αναφερόμαστε στους γεωργούς πρέπει να αισθανόμαστε απέραντο σεβασμό και αγάπη.
Πόσο δε μάλλον η Πολιτεία.
Είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε στους αρχαίους μας σοφούς, οι οποίοι με θαυμαστή σοφία και αλήθεια έδωσαν υπέροχα γνωμικά υψηλής διανόησης.




Λέει ο Πλάτων για τη γεωργία:
"Η γεωργία πολίτας αρίστους και ευνουστάτους παρέχεσθαι δοκεί τω κοινώ" δηλ. φαίνεται ότι η γεωργία παρέχει εις την Πολιτείαν τους πλέον γενναίους και σώφρονας πολίτας. 

Και ο Αριστοτέλης: 
"Το πλείστον γένος των ανθρώπων από της γής ζη και των ημέρων καρπών". Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται από την γην και τους ήμερους καρπούς. Ο δε Ξενοφών στα Οικονομικά παρέχει πολύτιμα διδάγματα περί της γεωργίας.

Και ο Σωκράτης: 
"Κάλλιστον τε και άριστον και ήδιστον από γεωργίας βίον ποιείσθαι". Το να ζη κανείς από την γεωργίαν είναι το ωραιότερον, το καλύτερον και το πλέον ευχάριστο.

Και συμπληρώνει ο Αριστοτέλης: 
"Βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστίν, όπου ζη το πλήθος από γεωργίας ή νομής". Καλύτερη πόλις είναι η γεωργική, όπου οι κάτοικοι ζουν με την γεωργίαν ή την κτηνοτροφίαν.

Ο άνθρωπος προτού συγκροτήσει τις πρώτες κοινωνίες τρέφονταν με τους καρπούς της Γης και το κυνήγι. Αλλά και σήμερα όσο κι αν η εκβιομηχάνιση και μετάλλαξη των προϊόντων θέλει ν' απομακρύνει τον άνθρωπο από τη γεωργία και την κτηνοτροφία η γη - μάνα αποτελεί την πηγή της ζωής.

Παράδοξες αντιφάσεις της ζωής, ή νέοι κανόνες επιβίωσης του ανθρώπου;  

Φυσικά με τον όρο γεωργία συμπεριλαμβάνονται και άλλα συναφή επαγγέλματα, όπως η κτηνοτροφία, η αλιεία, η υλοτομία, τα οποία αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες και προβλήματα με τους γνήσιους αγρότες. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει προσφέρει πολλά μηχανικά μέσα και εργαλεία που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την παραγωγή.

Σήμερα η γεωργία διαθέτει σύγχρονα μέσα καλλιέργειας.
Το ξύλινο άροτρο έχει αντικατασταθεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα, που απαλλάσσουν τον γεωργό από κόπο και χρόνο και έχει εξαφανιστεί ο θεσμός του "δικαιώματος" (καταβολή μέρους της παραγωγής προς ενοίκιο). Η παραγωγή αυξάνεται με τον περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών, με αξιοποίηση των φυσικών συντελεστών και με τον προσφορότερο συνδυασμό τεχνικής κατάρτισης.
Η γεωργική παραγωγή είναι αιχμάλωτη των φυσικών στοιχείων και σχεδόν απροστάτευτη από τις θεομηνίες.

Η Πολιτεία προσπαθεί με δυσκολία, ν΄αποζημιώνει τους αγρότες από τις καταστροφές.
Αυτό, όμως, είναι φυσικό να επιβαρύνει το σύνολο του λαού και τον κρατικό προϋπολογισμό. Επόμενο είναι να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και η αγροτική πολιτική, για την προστασία των γεωργικών προϊόντων, πολλές φορές, να γίνεται ανεπαρκής, ελλιπής και να φαίνεται άδικη. Συνεπώς, το αγροτικό πρόβλημα σε δύσκολους καιρούς, ανταγωνισμούς, θεομηνίες, είναι σχεδόν άλυτο.

Βλέπουμε συχνά τις διαμαρτυρίες αγροτών, όχι μόνον της χώρας μας, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που ως έσχατο μέσο εκβιασμού της Πολιτείας για την καθόλου προστασία τους, χρησιμοποιούν το κλείσιμο των εθνικών οδών, δημιουργώντας έτσι άλλα προβλήματα, μεγαλύτερα ίσως. Βλέπετε, οι αγρότες δεν έχουν το όπλο της απεργίας, όπως όλες οι άλλες κοινωνικές τάξεις.
Το κλείσιμο των εθνικών δρόμων, θεωρούμε ότι είναι αθέμιτο, γιατί έτσι οι αγρότες έρχονται σε σύγκρουση με όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις. Θα πρέπει λοιπόν, όλοι να δεχτούν μια ισορροπία λογικής, μέσα από διάλογο, σύνεση και ορθολογισμό.

Ανέκαθεν οι αγρότες είναι αδικημένοι.
Πολλά αγροτικά προϊόντα στήριξαν σε δύσκολες εποχές, την εθνική μας οικονομία, όπως ο καπνός, το βαμβάκι, η σταφίδα, κ.α. σε εποχές που έλειπε η σημερινή τεχνολογία, και οι αγρότες ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται στα χωράφια από τα βαθειά χαράματα ως αργά το βράδυ.

Και όχι μόνο αυτό.
Ήταν όμηροι, των Τραπεζών με τα υπέρογκα και παράλογα, ληστρικά επιτόκια!
Χρεωμένοι όλο το χρόνο αναγκάζονταν πολλές φορές να πέσουν στα χέρια τοκογλύφων, για καλύτερα, αλλά δυστυχώς χειρότερα, με αποτέλεσμα να χάσουν ακόμα και την ελάχιστη περιουσία τους.

Εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της συρρίκνωσης του αγροτικού επαγγέλματος.
Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρείται ωφελιμότερη η εντατική καλλιέργεια και όχι η εκτατική, ή καλύτερα πιο συμφέρουσα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως συγκριτικά με άλλες εποχές οι αγρότες βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς βέβαια να λείπουν οι δύσκολες στιγμές, που οφείλονται σε αστάθμητους παράγοντες.
Το μόνιμο άγχος τους είναι το αβέβαιον.
Η οργή των καιρικών φαινομένων και η διεθνής η συγκυρία του ανταγωνισμού.

Τα τελευταία χρόνια, έχει προστεθεί το μέγα πρόβλημα των φυτοφαρμάκων.
Το νόμισμα με τις δυο όψεις.
Τα φυτοφάρμακα απάλλαξαν τη βασανιστική και εξουθενωτική ταλαιπωρία του σκαψίματος και άλλων προβλημάτων αφ' ενός και αφ' ετέρου δημιούργησαν σοβαρότερα προβλήματα που άπτονται άμεσα της υγείας και επι πλέον επιβαρύνουν το οικολογικό σύστημα με τα δραστικά δηλητήρια, που καταστρέφουν κάθε ίχνος ελαφριάς χλωρίδας και μολύνουν επικίνδυνα το υπέδαφος και κατ' επέκταση τον υδροφόρο ορίζοντα. Η οικολογική καλλιέργεια προς το παρόν είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Ο αγρότης αντιμέτωπος με τα καιρικά φαινόμενα, το κρύο, τη βροχή, το χαλάζι, τον αέρα, το χιόνι, την ξηρασία, τον παγετό, μάχεται για την επιβίωσή του. Είναι ο κορμός του Έθνους, πάντα παρών στις εθνικές περιπέτειες και στους αγώνες της πατρίδας. Χρειάζεται και επιβάλλεται μια καλύτερη μεταχείριση από την Πολιτεία.

Και για να θυμηθούμε τον Ξενοφώντα η γεωργία είναι "μήτηρ και τροφός" του Έθνους μας.
Μην προσφέρετε καμία πίκρα στους αγρότες.
Είναι άδικο.
Αλλά και οι αγρότες πρέπει να έχουν έντιμους εκπροσώπους.

Γιώργος Χριστοδουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής