Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού μόνο καλοδεχούμενο δεν ήταν για τους αγρότες της περιοχής μας

Το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού τις τελευταίες ημέρες μόνο καλοδεχούμενο δεν ήταν για τους αγρότες του της περιοχής μας καθώς οι βροχοπτώσεις και το χαλάζι δημιούργησαν προβλήματα στους καλλιεργητές.
Οι αγρότες του Καρδιτσιώτικου κάμπου, μετά τους τραγικούς χειρισμούς στη διαχείριση των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα, τον Αύγουστο απευθυνόντουσαν στον…Ύψιστο προκειμένου να βρέξει και να σωθούν οι καλλιέργειες.
Τελικά οι βροχές δεν ήρθαν τις ημέρες που ο κάμπος και κυρίως οι βαμβακοκαλλιέργειες «διψούσαν». Απεναντίας οι βροχές και το χαλάζι ήρθε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις αμβακοφυτείες καθώς το διάστημα αυτό θα κριθεί η ποιότητα του βαμβακιού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα που οι βροχές συνοδεύτηκαν από χαλάζι, οι παραγωγοί έζησαν την εξής τραγική κατάσταση:
Τον Αύγουστο είδαν ένα μέρος της καλλιέργειας να «καίγεται» λόγω έλλειψης ποτιστικού νερού και τώρα την εναπομείνασα βαμβακοπαραγωγή να καταστρέφεται από το χαλάζι!
Τουτέστιν, μια χρονιά πραγματικά χαμένη και κυρίως με μεγάλο οικονομικό άνοιγμα.

Τιμή βαμβακιού
Ενθαρρυντικά όμως είναι τα τελευταία μηνύματα αναφορικά με την τιμή του σύσπορου βαμβακιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διεθνής τιμή του σύσπορου τα τελευταία 24ωρα έκανε ένα “βήμα” προς τα επάνω και κινήθηκε στα 43 λεπτά.
Ωστόσο χθες επέστρεψε στη «βάση» των 42.
Ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των εκκοκκιστών πιθανώς να λειτουργήσει υπέρ των αγροτών αλλά τα περιθώρια μεγάλων διακυμάνσεων στενεύουν. Με αφετηρία τα 43 λεπτά το κιλό οι βαμβακοκαλλιεργητές με όπλο μια καλή παραγωγή μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς οι τιμές μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 46-47 λεπτά μέσα στην περίοδο συγκομιδής η οποία θα αρχίσει σύντομα καιρού επιτρέποντος.
Πάντως η φετινή παραγωγή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο Νομό Καρδίτσας.
Στη σπορά βάμβακος καταγράφηκε ένα “άνοιγμα” ενός μηνός μεταξύ παραγωγών διαφόρων περιοχών, ενώ κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν σε επανασπορά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στο στάδιο της συγκομιδής θα υπάρχει χρονική απόκλιση μεταξύ των παραγωγών, γεγονός που ενδέχεται να διαφοροποιήσει τις τιμές.

Με ανοιχτή τιμή μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς αλλά και να υπάρχουν σαφή στοιχεία για την ποιότητα του προϊόντος που θα παραδοθεί στα εκκοκιστήρια ξεκίνησε η συγκομιδή στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής