Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το παζάρι της Λάρισας πιστό στο ραντεβού του Σεπτέμβρη ανοίγει σήμερα...

Το Παζάρι της Λάρισας, που η φήμη του ξεπερνά τα όρια της περιοχής και αγκαλιάζει το σύνολο της χώρας ως μία από τις μεγαλύτερες εμποροπανήγυρεις, έρχεται και πάλι πιστό στο ραντεβού του την τελευταία εβδομάδα αυτού του μήνα για να βάλει τη δική του πινελιά στη ζωή μας.

Από σήμερα 24 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου η καρδιά της πόλης θα χτυπά στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, όπου 1200 έμποροι θα απλώσουν την πραμάτεια τους και θα περιμένουν πολίτες κάθε ηλικίας.

Ποιος μπορεί, αλήθεια, να μετρήσει με ακρίβεια πόσοι θα βρεθούν στους χώρους του Παζαριού από τη Θεσσαλία και τις γειτονικές περιφέρειες;
Σίγουρα πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι πέρα από τα ψώνια και την διασκέδασή τους θα χαρούν μυρωδιές από το παρελθόν της πόλης.

Με το πέρασμα των χρόνων το Παζάρι της Λάρισας απώλεσε τη ζωοπανήγυρη, διατηρώντας όμως αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της μεγάλης εμποροπανήγυρης, ενώ σημειώθηκε και μείωση του χρόνου διεξαγωγής του από τις 15 στις 8 ημέρες. Μία από τις μεγάλες κρίσεις στην πορεία του Παζαριού αποτέλεσε η αναγκαία μετακόμισή του σε περιοχές εκτός Λάρισας (στη Γιάννουλη και τη Φαλάνη), καθώς αποφασίστηκε η συνολική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής Αλκαζάρ, ενώ είχε ξεκινήσει και η οξύτατη κριτική από την πλευρά των εμπόρων της Λάρισας με καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος τους. Ο τεμαχισμός του Παζαριού και η απόστασή του από τον πυρήνα της πόλης οδήγησαν σε πρόσκαιρη μείωση της προσέλευσης των πολιτών, αλλά και σε πτώση της συνολικής δραστηριότητάς του.

Λίγο μετά την αρχή της νέας Χιλιετίας αποφασίστηκε η ένωση και η μετεγκατάσταση του Παζαριού της Λάρισας στους χώρους της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης, όπου και φέτος αναμένεται να παρατηρηθεί το αδιαχώρητο από εμπόρους και επισκέπτες.
Πέρα από τα πάσης φύσεως εμπορεύματα που διατίθενται, το προϊόν που χαρακτηρίζει όσο λίγα το Παζάρι είναι ο χαλβάς Φαρσάλων. Παράλληλα, πολλές είναι οι επιλογές για τους μερακλήδες, οι οποίοι μπορούν να γευτούν τα ψητά στα κάρβουνα σε κάποια από τις υπαίθριες ταβέρνες, ενώ την καρδιά των μικρών επισκεπτών θα κερδίσει ολοκληρωτικά το μεγάλο λούνα πάρκ.

Αναμφίβολα το Παζάρι της Λάρισας αποτελεί στοιχείο της συλλογικής μνήμης, αλλά και της λαϊκής μας παράδοσης. Έρχεται από μακριά και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να φιλοξενεί στους χώρους του επισκέπτες που μ’ αυτόν τον τρόπο έρχονται σ’ επαφή με ένα ιδιότυπο άρωμα Ανατολής που αναβλύζει στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής