Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλαμά για τον ΕΝΦΙΑ

Το Δημοτικό Συμβουλίου Παλαμά, ομόφωνα, αποφάσισε να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:
Πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο νόμος για τον "Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων" (ΕΝΦΙΑ), που φορολογεί την ακίνητη περιουσία.

Με τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», όχι μόνο μονιμοποιείται ο τάχα «έκτακτος» φόρος του ΕΕΤΗΔΕ, που μέχρι τώρα ερχόταν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας τηn κατοικία, αλλά πλέον επεκτείνεται και στα χωράφια, τα οικόπεδα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κυριολεκτικά σε κάθε σπιθαμή γης ασχέτως αν αποκτούν ή όχι κάποιο εισόδημα από αυτή.

Επί πλέον επιβάλλει την φορολόγηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, που στην πράξη σημαίνει μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων, με άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά τους, με στόχο να τους οδηγήσουν στην αναγκαστική επιβολή τελών και φόρων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά – υπηρεσιακά έξοδα, στη λειτουργία των κοινωνικών δομών κ.λ.π.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί μέρος του «πλεονάσματος» για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα απόδειξη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ανάκαμψη, προϋποθέτουν τη μονιμοποίηση των φόρων για κάθε οικογένεια. Από 500 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωναν για το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2009, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων θα κληθεί να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση, με τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ, τις επιμέρους βελτιώσεις και διορθώσεις δεν αλλάζει την ουσία του φόρου που πλήττει τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα.
Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια να συνδεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την είσπραξη του ΕΝ.Φ.Ι.Α.  για να μειωθούν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών.
Δεν θα δεχτούμε ως δήμος να παίξουμε το ρόλο «Δούρειου Ίππου» για την εφαρμογή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά ζητάει:
1) την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της οικογένειας.
2) Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη.  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η νεα δημοτικη αρχη μας περναει για αμερικανακια

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής