Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ιωσήφ Χρουμπ: Πληροφορίες για τον Αιμορραγικό πυρετό EBOLA

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ιογενή λοίμωξη.
Η νόσος προσβάλει ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (πιθήκους,γορίλες, χιμπατζήδες).
Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συγχρόνως στο Σουδάν.
Το Φεβρουάριο του 2014 ανακοινώθηκε επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής.
Ύστερα από μία ύφεση τον Απρίλιο 2014, νέα κρούσματα και θάνατοι από αιμορραγικό πυρετό Έμπολα συνέχισαν να καταγράφονται.
Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου είχαν αναφερθεί  6.263 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 2.917 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου.

Μετάδοση

Ο ιός χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα ιδιαίτερα κατά την οξεία φάση της νόσου και κυρίως κατά τη διάρκεια αιμορραγικών εκδηλώσεων.
Η μετάδοση γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής με αίμα, εκκρίσεις,άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ασθενών ή νεκρών σωμάτων είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα.
Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής για διάστημα έως και 7 εβδομάδες μετά την ανάρρωση εάν αυτή καταστεί εφικτή.
Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο και μέσω επαφής με ζώντα ή νεκρά μολυσμένα ζώα όπως πίθηκοι, χιμπατζήδες, αντιλόπες και νυχτερίδες.
Ο ιός δε μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σταδίου επώασης .

Συμπτώματα

Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού, μυαλγιών αδυναμίας,κεφαλαλγίας πονόλαιμο
Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση εμέτων,διαρροιών, εξανθήματα νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως όμως είναι 8-10 ημέρες.

Υπάρχει θεραπεία ή για τον Έμπολα εμβόλιο;

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντι-ιική θεραπεία.
Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και συμπτωματική.
Μέχρι στιγμής γίνονται έρευνες και προσπάθειες από την επιστημονική κοινότητα με αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά στην εύρεση εμβολίου και θεραπείας. Η θνητότητα κυμαίνεται από 50-90%

Ποιος ο κίνδυνος να μολυνθώ από τον ιό;

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό είναι εξαιρετικά χαμηλός , εκτός εάν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ενός νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου . Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον ιό Έμπολα ανταλλάσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα .Ο ιός δεν μεταδίδετε με το τσίμπημα κουνουπιού.

Μέτρα προστασίας από τον ιό Έμπολα

Ο ιός Ebola σκοτώνετε εύκολα με καλό πλύσιμο με σαπούνι , χλωρίνη , τα συνήθη αντισηπτικά/απολυμαντικά ή το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο. Το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία με κοινό απορρυπαντικό είναι ικανό να εξουδετερώσει τον ιό.
Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.
Σε περίπτωση που έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρα όπως η Γουινέα, η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Νιγηρία όπου παρουσιάσθηκαν κρούσματα της νόσου και εμφανίσετε πυρετό , ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις ,διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μετά την επιστροφή σας από τις χώρες αυτές

Ή
έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου καθώς και αν είχατε χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενή που έχει αναρρώσει από αιμορραγικό πυρετό.

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιδημία της νόσου μέχρι σήμερα.
Καθώς η επιδημία εξελίσσεται , οι χώρες ενδέχεται να τροποποιηθούν και δυστυχώς εκδηλώθηκαν κρούσματα σε γειτονική χώρα.

ΧΡΟΥΜΠ ΙΩΣΗΦ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ Κ.Υ ΠΑΛΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής