Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η Πρώτη Κυρία της Ελλάδας Περιστέρα Μπαζιάνα με καταγωγή απο τούς Σοφάδες Καρδίτσας

Αναζητώντας πληροφορίες γι' αυτήν στο Διαδίκτυο, διαπιστώνεις πως της έχει προσδώσει διάφορους χαρακτηρισμούς και κλισέ: «πιστή Πηνελόπη», «ήρεμη δύναμη» και «πηγή έμπνευσης» του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κι όσο περισσότερο ψάχνεις ανάμεσα σε ενίοτε αφελή κλισέ και χρήσιμες πληροφορίες, το βέβαιο είναι πως η Περιστέρα Μπέτυ Μπαζιάνα, όπως κι εκείνος, δεν χωρούν στα στερεότυπα που μέχρι τώρα είχαμε μάθει.
Σε αντίθεση με τις πρώτες κυρίες που γνωρίζουμε, δεν κάνει κοσμικές εμφανίσεις, δεν διακρίνεται για το κομψό ντύσιμό της, ούτε για το επιμελημένο στιλ και την εικόνα της.

Εμεινε πιστή στο ίδιο στυλ από τότε που την πρωτοσυναντήσαμε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος κατέβαινε υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας το 2006. Εκτοτε την είδαμε σε εμφανίσεις που ίσως μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Το πρώτο που προκαλεί απορία αλλά και θαυμασμό γι' αυτήν είναι το ερώτημα: πώς το πετυχαίνει;
Πώς κατάφερε σε μια χώρα που αγαπά την κλειδαρότρυπα να μην έχουμε ακούσει ούτε τον...ήχο της φωνής της;
Πώς κατάφερε να κρατηθεί εντελώς έξω από τη δημοσιότητα μέσα σε μια χρονική περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας σκαρφάλωνε από την θέση ενός υποψήφιου δημάρχου στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας και της νέας δύναμης της Αριστεράς στην Ευρώπη;
Τελικά πόσοι στην οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα και της Περιστέρας Μπαζιάνα είναι... Χάρι Πότερ;


Η μαχητική ΚΝίτισα και ο έρωτας της ζωής της 
Η διακριτικότητα που είναι ίσως το πρώτο ακλόνητο δεδομένο που έχουμε από αυτήν σήμερα, προφανώς δεν ήταν το χαρακτηριστικό της στα μαθητικά και τα φοιτητικά της χρόνια. Υπήρξε δυναμική φωνή της ΚΝΕ, κι αυτό ήταν το πρώτο που μοιράστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η σχέση τους άνθισε, όταν ήταν κι οι δυο 17άρηδες στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, μέσα από την κοινή αγάπη τους για την ΚΝΕ και τους κοινωνικούς αγώνες, σε εποχές που και οι δύο ονειρεύονταν να αλλάξουν τον κόσμο.
Τα ενδιαφέροντα τους ήταν κοινά ακόμα και στο αντικείμενο των σπουδών τους, καθώς και οι δύο προτίμησαν το Πολυτεχνείο. Εκείνη πέρασε στο Πολυτεχνείο στην Πάτρα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ο σημερινός πρωθυπουργός τότε σπούδαζε στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα.
Στην Πάτρα η φοιτήτρια Μπαζιάνα παρέμεινε ενεργή, μαχητική και δραστήρια στο φοιτητικό κίνημα, κι όταν η ΚΝΕ έληξε και γι' αυτήν και ξεκίνησε η νέα περίοδος στον Συνασπισμό, παρέμεινε μαχητική, μέχρι που ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να ανέρχεται στο κόμμα. Κάπου εκεί, η μαχητική Μπέτυ έκανε ένα βήμα πίσω. Οπως στους πρόσφατους πανηγυρισμούς για την εκλογή του στην θέση του πρωθυπουργού. Ηταν παρούσα εκεί, παρούσα στο ξεκίνημα, παρούσα και σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τότε που ένας πρόεδρος 15μελούς έδινε συνεντεύξεις για το μαθητικό κίνημα.


Η φοιτήτρια που τα έβαλε με το Πανεπιστήμιο
Στο βιογραφικό της θα βρεις παντού να αναφέρεται η φράση «κόρη βιοπαλαιστών».
Προέρχεται από μια οικογένεια των Σοφάδων της Καρδίτσας που είχε παράδοση στην Αριστερά, στην οποία εντάχθηκε και η ίδια από το σχολείο. Κι ως μέλος της ΚΝΕ ανήκε στα πιο μαχητικά, το ίδιο αργότερα στο Συνασπισμό.
Η σιωπηλή και πάντα διακριτική Μπέτυ Μπαζιάνα που βλέπουμε σήμερα, όταν έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο στην Πάτρα, είχε ξεκινήσει μεγάλο αγώνα, προσφεύγοντας το 2003 στη Δικαιοσύνη εναντίον καθηγητή της, τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και υπεξαίρεσε αμοιβές της (σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΤΕ).
Παρά την αδιαλλαξία του πανεπιστημίου απέναντί της και την υποστήριξη που προσέφερε στον καθηγητή, επέμεινε μέχρι που δικαιώθηκε στο δικαστήριο, σε μια πολυσυζητημένη υπόθεση, η οποία άνοιξε ένα ολόκληρο ζήτημα σχετικά με το πώς λειτουργούν κάποια πράγματα στα Πανεπιστήμια. Δικηγόρος της σε εκείνη την υπόθεση ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες της, είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης κάτι που ποτέ δεν δέχτηκε ο καθηγητής της. Η ιστορία -που εντάσσεται στο παρελθόν περασμένων δεκαετιών απλώς δείχνει ότι η ήσυχη και διακριτική Μπέτυ Μπαζιάνα δεν μένει απαθής όταν νιώθει ότι θίγεται το δίκιο της.


Μια παραδοσιακή σύντροφος και μητέρα
Από το προσκήνιο των αγώνων, αλλά κι από την καριέρα της ως ηλεκτρολόγος μηχανικός αποτραβήχτηκε όταν χρειάστηκε να στηρίξει τη σταδιοδρομία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια να μεγαλώσει τα παιδιά της ο πρώτος γεννήθηκε το 2010, ο δεύτερος το '12.
Το προσωπικό της δίκιο, τα «θέλω» και οι «επιδιώξεις» των τελευταίων χρόνων δείχνουν απόλυτα ταυτισμένες με αυτές της οικογένειας. Με την ανάγκη κάλυψης ενός νέου ρόλου όχι μόνο για εκείνην, αλλά και για την Ελλάδα: αυτόν της συντρόφου του πρώτου πρωθυπουργού της Αριστεράς στην ιστορία.
Οχι, η λέξη σύντροφος δεν είναι τυχαία.
Μπορεί να είναι μαζί από παιδιά, όμως δεν έχουν κάνει γάμο, αλλά έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Κατά τα άλλα δίνουν την εικόνα μιας μάλλον παραδοσιακής οικογένειας 40άρηδων.
Οταν δεν είναι σπίτι με τα παιδιά, προτιμούν το σινεμά, το θέατρο ή ένα απλό δείπνο με φίλους. Αγαπά την ελληνική μουσική και τον Θάνο Μικρούτσικο. Οι γιοι της είναι η μεγάλη αδυναμία της, τους διοργανώνει παραδοσιακά πάρτι γενεθλίων με καραγκιόζη, τούρτα και τα κλασικά τους πηγαίνει βόλτες και παίζει μαζί τους ως παραδοσιακή μαμά ενίοτε τη βοηθά και η πεθερά της.

Για τις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού αγαπάει την Αίγινα.
Μόνιμο καλοκαιρινό στέκι των τελευταίων χρόνων είναι επίσης το Ρέθυμνο, η περιοχή Ροδάκινο, όπου η οικογένεια τα τελευταία χρόνια έκανε διακοπές. Εκεί είχε γίνει κι ένα περιστατικό που είχε γραφτεί παλιότερα στο «Εθνος», σύμφωνα με το οποίο διαπληκτίστηκε με φωτογράφο που προσπαθούσε να βγάλει φωτογραφία αυτήν και τα παιδιά της, την ώρα που έκαναν μπάνιο.
«Αυτό που κάνεις είναι βρώμικο» του είπε κι εκείνος σχολίασε ότι βρόμικη δουλειά είναι αυτή του σκουπιδιάρη.
«Ο σκουπιδιάρης κάνει έντιμη δουλειά» ήταν η απάντηση της σημερινής -κατά το κλισέ- «πρώτης κυρίας», η οποία δεν μιλάει συχνά αλλά όταν το κάνει...

http://www.thetoc.gr/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες και το σημαντικότερο, χωρίς γάμο και με δυο παιδιά αβάπτιστα. Συνεχίστε...

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες να το κάνεις με έντονη γραφή εννοώ. Να το βλέπουμε.

Το ότι πρωθυπουργικό ζεύγος στην Ελλάδα έγινε ένα ζευγάρι Κνίτες αποτελεί ιστορικό κόλαφο για το ελληνικό αστικό, πολιτικό σύστημα. Πολλώ δε μάλλον που και οι δυο κοινωνικά προέρχονται από την αστική τάξη.
Όμως δεν έρχονται να κυβερνήσουν ως εκπρόσωποι της. Αλλά ως εκπρόσωποι των εσχάτης χαμηλότητας μικροαστών και λούμπεν που επιδιώκουν λυσσαλέα να γίνουν μεγαλοαστοί λεηλατώντας το Δημόσιο Ταμείο. Αυτών ακριβώς που συγκροτούν στην Ελλάδα τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

«Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει».

Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Σήμερα, 7 χρόνια από την κοίμηση του.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής