Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας είναι υπόθεση όλων μας...

Είναι κρίμα...
Δακρύζει κανείς όταν το επισκεφθεί και αντικρύσει τα Ιστορικά ευρύματα της περιοχής μας, δεί τις φωτογραφίες των προγόνων μας και διαβάσει το βιβλίο των επισκεπτών του.

Το Λαογραφικό Αγροτικό Μουσείο Ιτέας που είναι μια από τις αξιόλογες δομές πολιτισμού και που αξίζει να δεις στην περιοχή μας,...εξακολουθεί να παραμένει ερμητικά κλειστό.

Ναι! φίλες και φίλοι, το στολίδι της περιοχής μας και του Θεσσαλικού κάμπου είναι ΚΛΕΙΣΤΟ!!!
Μάλιστα, παρόλο που είναι κλειστό εντούτοις έρχονται και το επισκέπτονται διάφορα γκρούπ και Σχολεία απο όλη την Ελλάδα σε πείσμα των καιρών και των υπευθύνων.

Χρειάζεται να κάνει ουκ ολίγα τηλέφωνα (και την φιλότιμη προσπάθεια ανθρώπων που το συντηρούν μόνοι τους χωρίς την βοήθεια του Δήμου) για να το ανοίξει κάποιος και να το δουν τα παιδιά και οι επισκέπτες.

Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν ακόμα Κουτσιαριώτες που δεν έχουν μπει ποτέ μέσα.
Είμαι επίσης σίγουρος πως πολλοί δεν ξέρουν τι φιλοξενεί το εσωτερικό του.
Κανείς δεν το προβάλει, και λίγοι αναφέρονται γι αυτό.
Και όμως είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής και κατ΄επέκταση της Θεσσαλίας, απλά δεν θέλουμε να το πιστέψουμε και να το στηρίξουμε όπως του αξίζει.

Δεν είναι κρίμα;;;
Δεν θα έπρεπε να λειτουργεί και να είναι επισκέψιμο με μέρες και ώρες λειτουργίας;;;
Ένα Μουσείο με τόσα εκθέματα;;;
Εκθέματα που έχουν δώσει γονείς και παππούδες μας με αγάπη και εμπιστοσύνη για να γίνει και να λειτουργήσει, και ξοδεύοντας ουκ ολίγα χρήματα για να φτιαχτεί.

Και εμείς όμως ως τοπική κοινωνία έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης που βλέπουμε να το βγάζουν σε απόσυρση και δεν μιλάει κανένας τόσα χρόνια. Και αυτοί οι λίγοι που μιλούν ακόμα περιμένουν τη στιγμή που θα βαρεθούν και θα τα παρατήσουν.
Είμαστε άξιοι της τύχης μας!
Μετά θέλουμε ανάπτυξη και τουρισμό...ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ !!!

Η Ιτέα στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρέπει να ανανεώνει συνέχεια το πρόσωπο της και να δημιουργεί με νέες αξίες και περιεχόμενο στην καθημερινή ζωή.
Η επίσκεψη ή το πέρασμα ή η διαμονή οποιουδήποτε ανθρώπου σε κάθε εκδήλωση και γιορτή του χωριού μας (Φεστιβάλ Ενιππέα, Κούλουμα, Γιορτή Πίτας κ.α.) μπορεί να συνδυαστεί και με την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο μας, ή ακόμα και στα μνημεία της ευρύτερης περιοχής μας!
Επιτέλους πρέπει να το καταλάβουμε!!!

Η αξιοποίηση του Ιστορικού μας ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ αποτελεί πλέον μονόδρομο.
Οι πιο ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ είναι αυτές που έχουν σχέση με την ανάδειξη του ιστορικού μας πλούτου, γιατί είναι Έργα που αναβαθμίζουν την περιοχή μας γενικότερα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, πράγματα που έχουμε απόλυτη ανάγκη σήμερα για να αντιμετωπιστούν δύσκολα προβλήματα όπως αυτά της ανεργίας των νέων και την υποστήριξη των μικρομεσαίων και των αγροτών, πέρα από λαϊκισμούς και αναξιόπιστους πειραματισμούς απο την εκάστοτε Δημοτική αρχή.

Ο πολιτισμός μας περνάει σήμερα κρίση.
Κρίση φαινομενικά οικονομική, αλλά πρωτίστως κρίση πνευματική, κρίση πολιτισμού.
Δεν έχω να προτείνω άλλη θεραπεία από την επιστροφή στην Ιστορική κληρονομιά μας.
Ο πολιτισμός επίσης δεν κληρονομείται.
Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή.
Αν αυτή η μεταβίβαση διακοπεί για έναν αιώνα, ο πολιτισμός θα πεθάνει, θα ξαναγίνουμε άγριοι.

Το Μουσείο Ιτέας είναι υπόθεση που αφορά ΟΛΟΥΣ μας.
Με σεβασμό και υπευθυνότητα οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια αναδειξής του.

Κλείνοντας, ελπίζω και εύχομαι να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες που μας αναλογούν και να
γίνει ένα νέο πραγματικό ξεκίνημα - διάλογος αυτή τη φορά...και οχι μόνο στα χαρτιά...!

      Με τιμή
Παύλος Σαμαράς



10 σχόλια:

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Πολύ όμορφο το κείμενό σου φίλε μου και νομίζω ότι δεν υπάρχει "κουτσιαριώτης" που να διαφωνεί. Περίμενα όμως να κάνεις μερικές προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι να μείνεις σε απλές διαπιστώσεις.

Τακτικός Αναγνώστης είπε...

Ένα θέμα, που δεν ξέρω πως αντιμετωπίζεται, είναι αυτό της ασφάλειας των εκθεμάτων από πιθανή διάρρηξη του χώρου. Υπάρχει κάποια μέριμνα; Ή είναι απλά κλειδωμένες οι πόρτες με μια απλή κλειδαριά;
Επίσης και αυτά που είναι στον περιβάλλονται χώρο. Πολλά, εύκολα μετακινούνται. Τι γίνεται αν κάποιος αποφασίσει σε ένα βράδυ να τα φορτώσει;
Επίσης τα εκθέματα είναι καταγεγραμμένα ένα προς ένα και φωτογραφημένα;
Δεν τα γνωρίζω αυτά πως αντιμετωπίζονται. Αν μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Φίλε Βαγγέλη το θέμα του Μουσείου είναι μεγάλο και χρειάζεται να γνώσεις τις οποίες για να είμαι ηλικρινής δεν έχω. Υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα, αλλα κι αυτοί μετρημένοι στα δάχτυλα.
Η προτασή μου και όλων μας θέλω να πιστεύω είναι η κεντρική μια, να ανοιξει και να λειτουργήσει με οτι αυτό συνεπάγεται. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση όλα τα άλλα είναι αναλώσιμα.....

Σ.Σπυρόπουλος είπε...

Ο τόπος μας, το χωριό μας συλλογικά, ρημάζει. Χρειάζεται μια δυναμική δράση λοιπόν από όλους. Η Δημοτική Αρχή, είναι ο μόνος φορέας που μπορεί το πρόβλημα της περιοχής να το αναδείξει, να διεκδικήσει λύσεις και να σχεδιάσει το μέλλον του τόπου σε όλα τα επίπεδα. Όλοι αυτοί που υπηρετούν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κάποιοι από μας. Εδώ μένουν. Να διεκδικήσουν λοιπόν τα πάντα. Θα πετύχουν πολλά. Να τρέξουν παντού για να καταστήσουν πραγματικά βιώσιμο τον τόπο. Να μην κάνουν λοιπόν ότι δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα (αναφέρω πρόχειρα τον καλλωπισμό και την καθαριότητα των δημοσίων χώρων).
Τώρα, εμείς, «οι άλλοι», ας γίνουμε ακόμα πιο ενεργοί.
Είναι ανάγκη να οριοθετηθεί ένα τολμηρό και αισιόδοξο σχέδιο ανάπτυξης για τον πρώην Δήμο Φύλλου. Να μελετήσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας, να τα καταγράψουμε, να σχεδιάσουμε πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό και μακροχρόνια βιώσιμο τρόπο. Να αρχίσουμε μετά με γοργό βήμα να υλοποιούμε τα μέρη του σχεδίου.
Για παράδειγμα: τι θέλουμε να πουλήσουμε; Πολιτισμό; Καταγραφή όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής και εκπόνηση προγράμματος αξιοποίησης και εφαρμογής. Υπάρχουν ιστορικής αξίας Ιεροί Ναοί με μοναδική διακόσμηση και κειμήλια που αξίζει να διαφημιστούν. Υπάρχει η ναυαρχίδα του Πολιτισμού στην περιοχή μας, το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΤΕΑΣ που σκουριάζει. Με σωστό σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσει σταδιακά ένα μεγάλο κομμάτι βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Ας απευθυνθεί ο Δήμος σε ιδιωτικές εταιρείες, που ειδικεύονται σε μελέτες διαχείρισης και αξιολόγησης προγραμμάτων, μελέτες τουρισμού καθώς και μελέτες σκοπιμότητας, αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά καθώς και περιφερειακά σχέδια επενδύσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης του ευρύτερου περιβάλλοντος (οικονομικό, κοινωνικό, φυσικό και ανθρωπογενές).
Αυτό δεν είναι δύσκολο. Όρεξη και μεράκι χρειάζεται από όλους. Ας το καταλάβουμε. Ας αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας, ας τα αξιοποιήσουμε, ας παράγουμε πλούτο από τον πλούτο της περιοχής μας. Τόσα χρόνια δεν το έχουμε δοκιμάσει. Ας το τολμήσουμε έστω μια φορά.
Αλλά, εμείς που λειτουργούμε διαχρονικά με γνώμονα το ατομικό συμφέρον, μπορούμε κάποια στιγμή να λειτουργήσουμε για το συλλογικό καλό; Αμφιβάλλω κάπως. Αλλά πρέπει όμως. Έστω να συναντηθούν πολλά ατομικά συμφέροντα μαζί. Αλλιώς μπορούμε να πάθουμε πολύ χειρότερα.

Αχιλλεας Μπαλαντινας είπε...

Πολυ μεγαλη κουβεντα το μουσειο μας. Στολιδι του καμπου το αναφερουμε ολοι μας. Εγω προχτες στην ανοιχτη συνεδριαση το ονομασα αλλιως, σκληρη λεξη, το ξερω, δεν θα την επαναλαβω αλλα στολιδι χωρις φωτα, χωρις λειτου ργι α, χωρις συντηρηση, χωρις επισκεπτες, χωρις προσωπικο;; Μα λλον με κατι αλλ
ο μοιαζει κι οχι με στολιδι.Ας βαλουμε τα πραγματα με τη σειρα. Πολυ σωστη η ανοιχτη συνεδριαση των υπευθυνων καιμπραβο τους και πολυ καλες οι τοποθετησεις των παροντων. Με σκεψη και προβληματισμο για το μελλον του τοπου. Καθε αρχη και δυσκολη. Κι αρχη για να γινει χρειαζεται πολιτικη βουληση πανω απο ολα. Το μουσειο ανηκει στον Δημο. Αρα απο κει θα ξεκινησουμε. Πρωτα βηματα η αναγνωριση του απο την πολιτεια και η αδεια λειτουργιας του. Βασικο και κυριο. Αν χρειαζεται μελετη και τι ειδους μελετη για την αδεια του μονο ο Δημος μπορει να μεριμνησει. Απο κει ξεκινανε ολα. Χωρις αυτα δεν μπορουμε να μιλαμε ουτε για χρηματοδοτηση ουτε για προγραμματα ουτε για στολιδι. Εχουμε πει ολοι μας και το ξερουμε ολοι μας πολυ καλα οτι ειναι μοχλος αναπτυξης για την περιοχη. Θα μπορουσα να αναφερω πολλα παραδειγματα αλλα δεν νομιζω οτι χρειαζεται, νομιζω οτι εχετε παρατηρησει ολοι την επισκεψιμοτητα του στο Φεστιβαλ Ενιπεα. Φανταστειτε το αυτο σχεδον καθε βδομαδα. Δεν θελω να επεκταθω περισσοτερο διοτι τα εχουν γραψει κι οι προλαλησαντες. Το θεμα ειναι οτι το πρωτο μικρο βημα εγινε προχτες στη συνεδριαση με ανοιχτο και σοβαρο διαλογο. Εμεις ως συλλογος προτειναμε να ξαναγινει αμμεσα μμια ακομη ανοιχτη συνεδριαση με μοναδικο θεμα αυτη τη φορα το Μουσειο και παροντες ολο το Δημοτικο συμβουλιο με το Δημαρχο και με προσωπικο απο το Πανεπιστημιο Θεσσαλιας ετσι ωστε να αρχισει το νημα της αδειοδοτησης και λειτουργιας του Μουσειου μας νομιμα και οπως προβλεπετε απο την νομοθεσια. Ολα τα υπολοιπα δλδ καραγκουνικο χωριο, αναπλασεις εξωτερικου, εσωτερικου χωρου μπορουν να γινουν και στην πορεια μεσα απο προγραμματα, αρκει να υπαρχει και η μελετη φυσικα.

a.anastasopoylos@gmail.com είπε...

Πέρασαν χρόνια, χάθηκαν εξασφαλισμένοι πόροι για την κατασκευή παραδοσιακού οικισμού, έτρεξαν στη συνέχεια αρκετά προγράμματα που δεν αξιοποιήθηκαν και κάθε φορά που μιλάμε για ανάδειξη και αξιοποίηση του Αγροτικού Μουσείου το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι η ανανέωση της διαπίστωσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο .
Το πρόσφατο ορθό σου Παύλο και η σωστή σου ερώτηση αγαπητέ Βαγγέλη ας αποτελέσουν την αφετηρία έναρξης ουσιαστικού διαλόγου με θέμα την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του Αγροτικού μας Μουσείου. Όσο για την αξία του και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή, διαπιστώνονται με ένα απλό ξεφύλλισμα των σελίδων του βιβλίου των επισκεπτών που υπάρχει σε ειδική θέση του Μουσείου.
Σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας, και ενόψει του νέου ΕΣΠΑ επιβάλλεται να κινηθούμε με γνώση και σχέδιο για την χρηματοδότηση και εκτέλεση εκείνων των έργων που απαιτούνται για την ανάδειξη του. Να μην αφήσουμε άλλη ευκαιρία να πάει χαμένη.
Για το σκοπό αυτό εδώ και καιρό γίνεται λόγος για δημιουργία Συλλόγου φίλων αγροτικού Μουσείου Ιτέας με στόχο τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Στην προσπάθεια αυτή θα είμαι παρόν, για ευνόητους λόγους, ως απλός στρατιώτης και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Ας αρχίσουμε λοιπόν τον διάλογο αξίζει τον κόπο.
Έπονται και οι προτάσεις



Αντώνης Αναστασόπουλος

Ανώνυμος είπε...

μα πανω απ ολα να μην υπαρχουν κομματικα και προσωπικα συμφεροντα αρκει ολοι μας πλεον να σκεφτουμε αυτον τον ερημο δικο μας τόπο και να μην ειναι το μουσειο σαν <>!!!

Ανώνυμος είπε...

σαν την καλαμια στον καμπο!!!

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Μακάρι να γίνει αυτό Παύλο. Για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ είμαι γνώστης του θέματος και δεν έχω καμία πρόταση να κάνω. Όμως πολύ φοβάμαι μην έρθει καμία πρόταση να το λειτουργήσει ιδιώτης σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει για οτιδήποτε έχει το χαρακτήρα του "δημόσιου" στη χώρα μας.

ΤΣΙΩΡΑΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Τελικά και με την απάντηση της προέδρου του ΔΗΚΕΠΑ νομίζω ότι όλοι καταλάβατε τι πρέπει να κάνουμε .
Γίνεται ποιο επίκαιρη η πρόταση που έκανα πάλι στο ΙΤΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στις 24/11/2014 που έλεγε «Μήπως πρέπει μόνοι μας να προστατεύσουμε την "περιουσία μας" γιατί μάλλον τίποτα δεν πρέπει να περιμένουμε από άλλους. Προτείνω να δημιουργήσουμε σύλλογο φίλων "Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας" με σκοπό την ανάδειξη του αλλά και την δημιουργία δράσεων μέσα από την ομάδα φίλων.»
Το να λέμε σας θέλουμε δίπλα μας κλπ όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά κοιμίζει και μπερδεύει περισσότερο. Τονίζω πως πρέπει μόνοι μας να βρούμε τον τρόπο αξιοποίησης και να το υποδείξουμε στους φορείς. Μην μπερδεύουμε τα ΚΑΠΗ με το χώρο προσφοράς δημιουργίας και ανάπτυξης που είναι ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου . Όχι όπως το υποβαθμίζουν σαν εκθετήριο (τι αλλάζει;).
Συμφωνώ με όλους όσους υποστηρίζουν την αξιοποίηση και πάω ένα βήμα παραπέρα
πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα που το έχουμε ανακαινίσει το θέμα με αφορμή την
λαϊκή συνέλευση στην ΙΤΕΑ την 27/2/2015. Είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα ενισχύει την προσπάθεια στο ότι ο δημιουργός του (Αντώνης Αναστασόπουλος) έχει καταγράψει τις ιδέες του και έχει τις ίδιες σκέψεις.
Ας συγκεντρωθούμε και μόνο η φαντασία μας είναι εμπόδιο στο πόσες δράσεις μπορούμε ν’ αναπτύξουμε στο χώρο.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής