Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Απάντηση ΔΗΚΕΠΑ για το Μουσείο Ιτέας

Το "Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας", ναι είναι υπόθεση όλων μας και με υπευθυνότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται απο όλους μας. Ένα αξιόλογο κέντρο Πολιτισμού που βρίσκεται στην Ιτέα και ανήκει στο Δήμο του Παλαμά. Ενδιαφέρθηκαν και δούλεψαν πολλοί είναι αλήθεια έως σήμερα γι'αυτό, αγωνιούν ακόμα περισσότεροι. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε κανένας να δώσει έως σήμερα λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του.
Η Δημοτική Αρχή μας, όχι μόνο δεν το ξέχασε, αλλά εδώ και καιρό προσπαθεί να βρει λύση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ορθής λειτουργίας και προβολής του, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και βάση μνήμης για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας. Με διάθεση ενημέρωσης των συμπολιτών μας και όχι αντιπαλότητας επί των σχετικών δημοσιευμάτων που εκδόθηκαν, επουδενί απολογιστική, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Πρέπει να γνωρίζουμε τα πραγματικά στοιχεία και συνθήκες, προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε στη σωστή βάση για το "Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας".
Αναφέρουμε λοιπόν ότι δεν είναι "Μουσείο" όπως ορίζει ο Νόμος, ούτε μπορεί να γίνει "Μουσείο" γιατί δεν πληροί τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Κατασκευάστηκε ως "Εκθεσιακός χώρος" για την προστασία και αξιοποίηση στοιχείων της Αγροτικής κληρονομιάς στο Δ.Δ.Ιτέας του Δήμου Φύλλου, από τον πρώην Δήμο Φύλλου και με χρηματοδότηση από το Γ'Κ.Π.Σ.

Τα εκθέματα του προσφέρθηκαν από τους κατοίκους και "στήθηκε" για να λειτουργήσει ανοιχτά στο κοινό. Όμως, αναζητείται ακόμα ο τρόπος.
Πρέπει να υπάρξουν αδειοδοτήσεις που δεν λήφθηκαν, αλλά και συνεργασίες, για να αντιμετωπιστεί η συνεχής λειτουργία του. Λίγα χρόνια πριν, το "άνοιγμα" του και η παρουσία σε αυτό "υπαλλήλων" οδήγησε σε πρόστιμο προς το Δήμο για την μη ασφαλιστική τακτοποίηση τους.
Ακόμα το πληρώνουμε.

Το θέμα του προσωπικού για την λειτουργία του, δεν λύθηκε σε καιρούς που δεν υπήρχαν περιορισμοί προσλήψεων όπως σήμερα, το ίδιο και η εξεύρεση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων που απαιτεί. Σήμερα η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε εξεύρεση της βέλτιστης λύσης που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικη και μόνιμη λειτουργία του "Εκθετηριου" χωρίς προβλήματα.
Και σας διαβεβαιώνουμε ότι γνωρίζουμε τί πρέπει να γίνει και ήδη κινούμαστε σχετικά.
Χωρίς ανακοινώσεις όμως για κατανάλωση...Μόνο με δουλειά.

Παράλληλα, κινητοποιούμε και προβάλλουμε το χώρο, με όσα μέσα διαθέτουμε.
Η πρόσφατη Προβολή του Δήμου Παλαμά σε αφιέρωμα περιοδικού εφημερίδας για την περιοχή της Καρδίτσας, συμπεριέλαβε το Εκθετήριο ή "Μουσείο", γιατί πραγματικά πρέπει να προβληθεί και να μην μένει "κενό" γράμμα...Για να το γνωρίσει ο κόσμος.
Ναι, θέλουμε ανάπτυξη και τουρισμό, το χρειάζεται ο τόπος.
Η προβολή του τόπου μας είναι απαραίτητη. Και σαφώς δεν μένουμε σε αυτήν μόνο, αλλά ενεργούμε παράλληλα. Και θέλουμε δίπλα μας τον καθέναν που μπορεί να συνεισφέρει θετικά.

Θα εκλάβουμε λοιπόν τα δημοσιεύματα και τα σχόλια για το ζήτημα, ως διάθεση συμβολής και συνεργασίας, για να μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει ο τόπος αυτός.
Σας ευχαριστούμε.

Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ
   Φωτεινή Καραϊσκου 

9 σχόλια:

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Κυρία πρόεδρε κλείνετε το κείμενό σας με την εξής φράση
"Και θέλουμε δίπλα μας καθέναν που μπορεί να συνεισφέρει θετικά και όχι μόνο να σχολιάζει χωρίς μάλιστα να γνωρίζει. Θα εκλάβουμε λοιπόν τα δημοσιεύματα για το ζήτημα, ως διάθεση συμβολής και συνεργασίας".
Θέλω να σας ενημερώσω ότι αν και όταν γίνονται κινήσεις που αφορούν άμεσα τους κατοίκους μια περιοχής καλό είναι να ενημερώνονται κι αυτοί από το Δήμο άμεσα. Κι όταν συγκεντρώνονται οι φορείς σε ανοιχτή συνεδρίαση (κατόπιν προσκλήσεως των υπευθύνων) δεν πάνε εκεί για να σχολιάσουν. Πάνε εκεί με καλή διάθεση για βοήθεια και συζήτηση. Γνωρίζετε πολύ καλά πολλούς ανθρώπους απο την Ιτέα και δεν νομίζω ότι μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι είναι απέναντι απο κανέναν. Αντίθετα είναι απέναντι απο τα προβλήματα και είναι όλοι μαζί. Σας παρακαλώ κρατήστε αυτό το τελευταίο. Όλοι μας την πρόοδο επιθυμούμε και όχι την ρήξη. Είναι κακό να μας παρουσιάζετε ως σχολιαστές....Εμείς ως Πολιτιστικός σύλλογος επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μια συνεδρίαση με παρόντες όλο το Δημοτικό συμβούλιο και με επιστημονικό προσωπικό από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με μοναδικό θέμα το Μουσείο.

ΤΣΙΩΡΑΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Τελικά και με την απάντηση της προέδρου του ΔΗΚΕΠΑ νομίζω ότι όλοι καταλάβατε τι πρέπει να κάνουμε .
Γίνεται ποιο επίκαιρη η πρόταση που έκανα πάλι στο ΙΤΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στις 24/11/2014 που έλεγε «Μήπως πρέπει μόνοι μας να προστατεύσουμε την "περιουσία μας" γιατί μάλλον τίποτα δεν πρέπει να περιμένουμε από άλλους. Προτείνω να δημιουργήσουμε σύλλογο φίλων "Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας" με σκοπό την ανάδειξη του αλλά και την δημιουργία δράσεων μέσα από την ομάδα φίλων.»
Το να λέμε σας θέλουμε δίπλα μας κλπ όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά κοιμίζει και μπερδεύει περισσότερο. Τονίζω πως πρέπει μόνοι μας να βρούμε τον τρόπο αξιοποίησης και να το υποδείξουμε στους φορείς. Μην μπερδεύουμε τα ΚΑΠΗ με το χώρο προσφοράς δημιουργίας και ανάπτυξης που είναι ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου . Όχι όπως το υποβαθμίζουν σαν εκθετήριο (τι αλλάζει;).
Συμφωνώ με όλους όσους υποστηρίζουν την αξιοποίηση και πάω ένα βήμα παραπέρα
πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα που το έχουμε ανακαινίσει το θέμα με αφορμή την
λαϊκή συνέλευση στην ΙΤΕΑ την 27/2/2015. Είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα ενισχύει την προσπάθεια στο ότι ο δημιουργός του (Αντώνης Αναστασόπουλος) έχει καταγράψει τις ιδέες του και έχει τις ίδιες σκέψεις.
Ας συγκεντρωθούμε και μόνο η φαντασία μας είναι εμπόδιο στο πόσες δράσεις μπορούμε ν’ αναπτύξουμε στο χώρο.

Σ.Σπυρόπουλος είπε...

Διαβάζω: "Σήμερα η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε εξεύρεση της βέλτιστης λύσης που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική και μόνιμη λειτουργία του "Εκθετηρίου" χωρίς προβλήματα."

.........

Ποιες λύσεις εξετάζονται από τη Δημοτική Αρχή; Μπορείτε να μας πείτε οτι εξετάζονται 1, 2, 3, 4...10 λύσεις και που τελικά προσανατολίζεται η διοίκηση του Δήμου;

Να ξέρουμε τι σχεδιάζει ο Δήμος Παλαμά για την Ιτέα και σε ποιο πλαίσιο. Ίσως να κατατεθούν κι άλλες προτάσεις. Διάλογος.

Επίσης αντιλαμβάνομαι πως θέλετε να καταστήστε σαφές μέσα από το γραπτό σας, οτι ο χώρος είναι "Εκθετήριο" και όχι "Μουσείο".

Σωστά.

Ας πάμε όμως στην ουσία.

Με όποιο τίτλο τελικά και να αδειοδοτηθεί, πρέπει να γίνει απολύτως λειτουργικό και να επιτελέσει για την περιοχή μας το σκοπό τον οποίο οραματιστήκαμε οι δωρητές του με την ίδρυσή του.

Μα, ίσως ορθώς επιμένετε πως δεν είναι Μουσείο, αλλά Εκθετήριο, γιατί εκεί μέσα εκτίθεται ένα κομμάτι από τη ζωντανή προσωπική ιστορία όλων μας. Στις εκθεσιακές μυλόπετρες του χώρου, συνθλίβεται το μίζερο παρόν, και σμιλεύεται η Ιστορία μας. Αυτή που δεν παραδίνεται στην καθημερινή σύμβαση.

Εκεί εκτίθεται η πάντα ζώσα Ψυχή μας, όσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από τον τόπο μας.

Οφείλουν λοιπόν οι εφήμεροι διαχειριστές του Δήμου να προσεγγίζουν το θέμα με απόλυτο σεβασμό και ξεκάθαρες κουβέντες, παρουσιάζοντας τους πυλώνες ενός ολιστικού και βιώσιμου σχεδίου ανάπτυξης για τον πρώην Δήμο Φύλλου. Έτσι απλά.

(Στηρίζουμε απόλυτα την προσπάθεια του ΕΜΣΙ για την πλήρη λειτουργία και αξιοποίηση του χώρου)

Παύλος Σαμαράς είπε...

Αχιλλέα προφανώς εννοείς την ανάρτηση του facebook γιατί στο κείμενο της Ιτέας δεν υπάρχει η φράση που λες..."Και θέλουμε δίπλα μας καθέναν που μπορεί να συνεισφέρει θετικά και όχι μόνο να σχολιάζει χωρίς μάλιστα να γνωρίζει."

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Εφόσον πλέον έχει αφαιρεθεί η φράση από το κείμενο παρακαλώ όπως σβηστεί και το δικό μου σχόλιο διότι φαίνεται σαν να μιλάω μόνος μου.

καραισκου Φωτεινή είπε...

Κ. ΤΣΙΩΡΑ εντελώς τυχαία διάβασα τα όσα αναγράφεται με κάποιους συγχωριανούς σας. Στο άκουσμα του ονόματος σας μου ανέφεραν τα εξής: Την θέα σας στους συγχωριανούς κάθε Πάσχα και την διάλυση της ομάδας Α.Ο. Αχιλλεύς Συκεων. Αν λοιπόν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την οδό, όπως τονίζεται, " μόνοι μας θα πρέπει να βρούμε τρόπους αξιοποίησης και να τους υποδείξουμε", θα σας συμβούλευα, με βάση τα ανωτέρω που μου ανέφεραν: Α) συχνότερες επισκέψεις στα μέρη σας και Β) να προβείτε σε εύστοχες προτάσεις- κινήσεις ώστε να μην χρεωθητε μια ακόμη "διάλυση". Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι σας θέλουμε συνοδοιπόρο μας, με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Σ.Σπυρόπουλος είπε...

Τώρα κ. Καραΐσκου, εκεί που πάτε να διαμορφώσετε ένα πνεύμα συνεργασίας με όλους τους δημότες, βρήκατε να πείτε - ή καλύτερα να μας μεταφέρετε όσα ακούσατε από τους συγχωριανούς του κ. Τσιώρα για τη συχνότητα των επισκέψεων στο χωρίο του;
Αν είναι δυνατόν!
Τουλάχιστον ως θεσμικός παράγοντας που είστε θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να μην κοινοποιήσετε αυτή την πληροφορία (όχι τουλάχιστον μονομερώς). Δεν ωφελεί πουθενά, παρά μόνο να πλήξει τον κ. Τσιώρα (unfair play).
Μην αντιμετωπίζεται την αγάπη του καθενός για τον τόπο του απ' αυτό τον παράγοντα;
Δεν υποδεικνύω, αλλά θα ήταν χρήσιμο να βάλετε ένα όριο στην πολιτική σκέψη και περισσότερη κρίση.
Τώρα τα επιμέρους δεν τα γνωρίζω, αλλά προς Θεού, μη διαχωρίζετε έτσι τους ανθρώπους.
(Πάντα φιλικά. Δε γνωρίζω τον κ. Τσίωρα, αλλά ούτε και εσάς. Επίσης δεν είμαι ο δικηγόρος κανενός. Απλός σχολιαστής είμαι).
Τέλος, έχω να κάνω μια ερώτηση: Μπορείτε να μας ενημερώσετε ποιες λύσεις εξετάζονται από την τωρινή διοίκηση του Δήμου για την έναρξη της λειτουργίας του Εκθετηρίου και ποιο το στρατηγικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα αυτής, αλλά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής (Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, αρχαιολογικός χώρος Συκεών κλπ);
Επίσης στην εποχή που ζούμε η ταχύτητα στο παραγόμενο έργο έχει μέγιστη σημασία.

Καραισκου Φωτεινή είπε...

Τα λόγια μου ως προς τον κ. ΤΣΙΩΡΑ είχαν συμβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα και επουδενι να τον θίξουν προσωπικά. Αν και εφόσον θεωρήθηκε το σχόλιο μου ότι έπληξε αυτόν, παρακαλώ για την διαγραφή του. Σχετικά με την ενημέρωση σύντομα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση δημοτών- φορέων με μοναδικό θέμα συζήτησης το "Μουσείο".

ΤΣΙΩΡΑΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Ωραία φάση όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα αρχίζουν οι χαρακτηρισμοί και οι συμβουλές. Να δώσω και εγώ μία συμβουλή (αν και λάθος να δίνουμε συμβουλές). Όταν είσαι πρόσωπο Δημόσιο και διεκδικείς ρόλους πρέπει να λες προτάσεις και θέσεις αλλά και σε ποιο Χρονικό Ορίζοντα θα πραγματοποιηθούν . Δεν θ’ απαντήσω στ’ άλλα γιατί δέχομαι την εκ των υστέρων τηλεφωνική εξήγηση προς εμέ . Απλώς μόνο την άλλη φορά να είσαι ποιο ενημερωμένη και προσεκτική και πάντοτε στο θέμα. Καλή η προσπάθεια αλλά θέλουμε και καλό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής