Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Λαϊκή συνέλευση αγροτών και ενημέρωση του Δήμου για τον νέο Κανονισμό Αρδευσης

Πολύωρη λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθές το βράδυ της Πέμπτης 2 Απριλίου στο Δημαρχείο στην τοπική κοινότητα Ιτέας.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι, αλλά και πολλοί αγρότες κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής.

Παρουσιάστηκε ο νέος Κανονισμός Αρδευσης ο οποίος ψηφίστηκε τελικά απο όλους.

Τα θέματα ιδιαιτέρως σημαντικά και προβλήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τους αγρότες χωριανούς όλο το καλοκαίρι στήν αρδευτική περίοδο. Όλοι τους μίλησαν σε έντονο τόνο για αδικίες και μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την περσυνή περίοδο.
Το ένα είναι ότι όλο το καλοκαίρι τα χωράφια κάποιων συγχωριανών μας δεν ποτίστηκαν με το ανάλογο νερό λόγω έλλειψης, κατά συνέπεια να έχουν χαμηλή παραγωγή και το δεύτερο εμφανίστηκαν κρούσματα σαμποτάζ μεταξύ των παραγωγών.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Σακκελαρίου στήν ομιλία του τόνισε την ανάγκη συνειδητοποίησης πλέον όλων των αγροτών οτι τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο αν κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Πρέπει, συνέχισε, να μπεί ενα τέλος σε κάθε άνομη πράξη και αναρχία απο εδώ και πέρα. Η Δημοτική αρχή θα κάνει οτι είναι δυνατόν για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Η ευχή όλων είναι στην αμέσως επόμενη αρδευτική περίοδο να υπάρχει όσο νερό χρειάζεται για όλους χωρίς προβλήματα και μεμψιμοιρίες.

Στην συνέλευση επίσης παρευρέθηκαν:
Οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Τζέλλας και Αντώνης Λωρίδας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Κοντοβάϊος και Θοδωρής Σδόγγος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ιτέας Βαγγέλης Λύτρας, και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βασίλης Γιαννάκος.


Ο Νέος Κανονισμός Αρδευσης....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         Παλαμάς 17/03/2015
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ
Α) Καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Δ.Σ. που αφορούν Κανονισμούς Άρδευσης, του Δήμου μας.
Β) Καταρτίζει τον Κανονισμό λειτουργίας του Δικτύου Άρδευσης, στα επόμενα άρθρα

ΑΡΘΡΟ 1ο
Στο δίκτυο άρδευσης του Δήμου μας υπάγονται όλες οι Δημοτικές αρδευτικές γεωτρήσεις, τα αρδευτικά αντλιοστάσια που είναι κατασκευασμένα σε κανάλια ή ποτάμια, οι ηλεκτρικές παροχές που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για άρδευση των κτημάτων τους, τα αρδευτικά κανάλια, καθώς επίσης και οι αποθηκευτικοί χώροι που δημιουργούμε με την κατασκευή ημιμόνιμων ή πρόχειρων χωμάτινων φραγμάτων στους ποταμούς που υπάρχουν στα όρια του Δήμου μας. 

ΑΡΘΡΟ 2ο
Καθορίζει την αρδευτική περίοδο από την1η Απριλίου έως την 31η Αυγούστου έκαστου έτους (5 μήνες), και την εφαρμογή των άρθρων του παρόντος κανονισμού στο ανωτέρω διάστημα.

ΑΡΘΡΟ 3ο
Κάθε παραγωγός για να κάνει χρήση του αρδευτικού δικτύου πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλει δήλωση στο Δήμο μας όπου ανήκει το αγροτεμάχιο που πρόκειται να αρδευτεί. Στη δήλωση να αναφέρεται ο αριθμός του τεμαχίου που θα αρδευτεί και η έκτασή του. Υποχρεωτικά θα συνυποβάλλεται η δήλωση ΟΣΔΕ του τρέχοντος έτους.  

ΑΡΘΡΟ 4ο
Με απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου  και του αντίστοιχου Τοπικού Συμβουλίου θα τοιχοκολλείται  ονομαστική κατάσταση αυτών που μέχρι την 15η Απριλίου έκαστου έτους  έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει το σύνολο των βεβαιωθέντων οφειλών προς το Δήμο και οι οποίοι  αποκτούν δικαίωμα άρδευσης, προκειμένου να λάβουν γνώση.

ΑΡΘΡΟ 5ο
Όλοι οι παραγωγοί θα αρδεύουν τα κτήματά τους με απευθείας σύνδεση από κανάλι ή γεώτρηση ή ποτάμι. Απαγορεύεται η μετάγγιση νερού από δεύτερο αντλητικό συγκρότημα.

ΑΡΘΡΟ 6ο
Ο Χρόνος έναρξης ή λήξης των ποτισμάτων, θα γνωστοποιείται από το Δήμο με ανακοινώσεις (μεγαφωνικές – έντυπες) απευθείας από τους Αντιδημάρχους ή από τους Προέδρους των Τ.Κ.  και θα τηρείται υποχρεωτικά από όλους.
Σε περίοδο αιχμής (1/7-10/8) και όταν κρίνεται αναγκαίο, το πότισμα θα σταματά κάθε εβδομάδα  το  Σάββατο 6 π.μ. και θα αρχίζει την Δευτέρα 6 π.μ. .
Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 €. 
Σε περίπτωση υποτροπής θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 €.

ΑΡΘΡΟ 7ο
Για κάθε πότισμα (νερό) θα μεσολαβεί νεκρά περίοδος τουλάχιστον δέκα (10) ημερών σε κάθε περίπτωση (Γεώτρηση-κανάλι κ.λ.π.) και οφείλουν όλοι να τηρούν τη σειρά.

ΑΡΘΡΟ 8ο
Η διάρκεια ποτίσματος δεν θα ξεπερνά τα παρακάτω όρια.
Για όσους χρησιμοποιούν μπέκ για πότισμα, η αλλαγή γραμμής άρδευσης θα γίνεται μετά από 12 μέτρα και η διάρκεια της αλλαγής θα είναι 3 ώρες σε μπέκ κάθε δεύτερης σωλήνας και 1,5 ώρα σε μπέκ κάθε σωλήνας με ακροφύσια έως 7 mm.
Σε καλλιέργειες τεύτλων και κηπευτικών αυξάνεται η διάρκεια κατά μία ώρα και μισή αντίστοιχα.
Για όσους έχουν αυτόματα ποτιστικά συγκροτήματα με εκτοξευτήρα  (καρούλι με κανόνι) το ανώτερο μέχρι 4 λεπτά της ώρας το μέτρο.
Για όσους έχουν πολυμπέκ (Ράμπα) θα ποτίζουν το ανώτερο μέχρι 3,5 λεπτά το μέτρο και τα ακροφύσια του πολυμπέκ δεν θα είναι μεγαλύτερα των 7 mm. Και με πίεση έως 4 ατμ.
Για όσους χρησιμοποιούν σταγόνες το πότισμα θα διαρκεί 24 συνεχόμενες ώρες για κάθε στάση και τα στρέμματα θα είναι ανάλογα με τη δυνατότητα του αντλητικού και της απόστασης της πηγής λήψης νερού από το κτήμα με πίεση έως 3 ατμ για το απλό λάστιχο και 3,8 ατμ για το αυτορυθμιζόμενο).
Σε καλλιέργειες τεύτλων για όσους χρησιμοποιούν σταγόνες τα όρια αυξάνονται κατά  6 ώρες επιπλέον σε κάθε στήσιμο.
Σε περίοδο αιχμής θα χρησιμοποιείται  από τον παραγωγό (Ένα μέλος από κάθε οικογένεια που μένουν στο ίδιο σπίτι και έχουν πρώτο βαθμό συγγένειας με κοινή οικονομία ή έχουν κοινή καλλιέργεια) ένα και μόνο αντλητικό συγκρότημα και με ένα καρούλι τόσο για το ίδιο αγροτεμάχιο όσο για άλλο αγροτεμάχιο που βρίσκεται ναι μεν σε διαφορετική θέση αλλά ανήκει στο ίδιο αρδευτικό δίκτυο (από μία πηγή παροχέτευσης νερού στο δίκτυο).

ΑΡΘΡΟ 9ο
Απαγορεύονται οι αυθαίρετες παρεμβάσεις τόσο στα αρδευτικά δίκτυα (κανάλια, θυροφράγματα κ.λπ.) όσο και στα αντλητικά συγκροτήματα και τις ηλεκτρικές παρόχθιες παροχές του Δήμου.

ΑΡΘΡΟ 10ο
Όσοι έχουν ιδιωτικές γεωτρήσεις πλησίον του δικτύου θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τις γεωτρήσεις τους και από το δίκτυο του Δήμου θα ποτίζουν τα στρέμματα που δεν καλύπτονται από τη γεώτρησή τους.
Όσοι έχουν αρδευτικές γεωτρήσεις στα Διοικητικά όρια του αγροκτήματος του Δήμου, δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δικτύου άρδευσης του Δήμου στην περιοχή αυτή και να χρησιμοποιήσουν την ιδιωτική γεώτρηση για άρδευσης κτημάτων που ευρίσκονται εκτός των ορίων του Δήμου.

ΑΡΘΡΟ 11ο
Τα στρέμματα που αρδεύονται από κάθε δημοτική γεώτρηση είναι συγκεκριμένα και ανάλογα με τη δυναμικότητα της και την αντίστοιχη άδεια χρήσης νερού και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αρδευτούν επιπλέον στρέμματα είτε αυτά ποτίζονται από αρδευτικές γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ είτε από ιδιωτικές γεωτρήσεις.

ΑΡΘΡΟ 12ο
Στον παρόντα κανονισμό υπάγονται τόσο τα αγροκτήματα, που βρίσκονται εντός της Διοικητικής περιφέρειας του Δήμου, καθώς επίσης και αγροκτήματα που ανήκουν σε άλλο Δήμο αλλά αρδεύονται από τα δίκτυα του Δήμου μας.

ΑΡΘΡΟ 13ο
Απαγορεύεται: 
α) η ρήψη νερού στους αγροτικούς δρόμους, 
β) οι αυθαίρετες τομές στους αγροτικούς δρόμους  και 
γ) η έξοδος  των αγροτικών μηχανημάτων στους δρόμους και η εναπόθεση χωμάτων κατά την διάρκεια του οργώματος  και των υπόλοιπων καλλιεργητικών εργασιών.

ΑΡΘΡΟ 14ο
Απαγορεύεται η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στους αγροτικούς δρόμους από την τοποθέτηση αγροτικών μηχανημάτων (καρούλια, τρακτέρ κ.λ.π.).

ΑΡΘΡΟ 15ο
Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση των δημοτικών παροχών ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να καταθέτουν :
Α) Αίτηση για έγκριση του αιτήματός τους από το Δημοτικό Συμβούλιο ως 30 Απριλίου κάθε έτους. Στην αίτηση θα αναφέρεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής (Υ), η υποπαροχή, ο τύπος του ηλεκτρομοτέρ που θα χρησιμοποιήσουν (ιπποδύναμη) και η συνολική έκταση που θα αρδεύσουν από κάθε παροχή αναλυτικά. Σε περίπτωση που δηλωθούν περισσότερα στρέμματα από τις δυνατότητες της παροχής το Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφασή του θα καθορίζει τα στρέμματα που θα αρδεύσει κάθε παραγωγός.

Β)Υπεύθυνη δήλωση (Ν.1599/86) στην οποία θα αποδέχονται τα παρακάτω:
α) Να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι όλα τα έξοδα που θα απαιτηθούν για την σύνδεση.
β) Να καταβάλλουν ή να ρυθμίσουν το σύνολο των ήδη βεβαιωθέντων οφειλών τους προς τον Δήμο, μέχρι 15η Απριλίου έκαστου έτους, διαφορετικά στερούνται δικαιώματος χρήσης της ηλεκτρικής παροχής.
 γ) Να παραδώσουν στο Δήμο τις εγκαταστάσεις στην κατάσταση που θα τις παραλαμβάνουν (σε λειτουργία και χωρίς καμία φθορά).
 δ) Οι χρήστες θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της παροχής.
 ε)  Όλες οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών θα γίνονται από ηλεκτρολόγο του Δήμου. Tο αντίστοιχο κόστος (υλικά και εργασία) θα τους επιβαρύνει ανταποδοτικά.
 στ) Να καταβάλουν τα  ανταποδοτικά τέλη κατανάλωσης ρεύματος, τα οποία θα προσδιορίζονται από τις ώρες που κατανάλωσε κάθε χρήστης - όπως αυτές θα καταγράφονται και θα υπογράφονται από τους ίδιους στα ειδικά μπλόκ - σε συνάρτηση με τον τύπο του ηλεκτρομοτέρ που χρησιμοποίησε (ιπποδύναμη).
 ζ) Κατά την περίοδο λειτουργίας περιμετρικά και σε απόσταση 10 μέτρων ο χώρος να είναι καθαρός προς αποφυγή πυρκαγιών
 η) Να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του Αντιδημάρχου – Προέδρου Τ.Σ. και του υδρονομέα
 θ) Να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν με το τέλος της αρδευτικής περιόδου το κλειδί του ωρομετρητή.
  ι) Να καταγράφουν αναλυτικά στο μπλοκ των ωρών κατανάλωσης ρεύματος κάθε ποτίσματος τις ατομικές ώρες τους και τέλος.
ια) Θα είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για οτιδήποτε συμβεί.
ιβ) Σε όσους παρεμβαίνουν αυθαίρετα στο παρόχθιο (μετρητές) για λόγους κλοπής, θα επιβάλλεται πρόστιμο 500€ . Σε περίπτωση υποτροπής θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 €.

ΑΡΘΡΟ 16ο
Όσοι κάνουν χρήση των δημοτικών παρόχθιων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και των
δημοτικών αρδευτικών γεωτρήσεων θα χρεώνονται με το αντίστοιχο ανταποδοτικό
τέλος ήτοι, τον λογαριασμό της ΔΕΗ και το κόστος συντήρησης και επισκευής βλαβών
(υλικά και εργασία).

ΑΡΘΡΟ 17ο
Απαγορεύεται να συνδέεται η ηλεκτρική παροχή του παρόχθιου με ιδιωτική αρδευτική
γεώτρηση.

ΑΡΘΡΟ 18ο
Δεν επιτρέπεται κατά την διάρκεια της άρδευσης να βρέχεται η παροχή ηλεκτρικού
ρεύματος και το δίκτυο της ΔΕΗ  από τους αυτόματους ποτιστές (καρούλια) ή τα μπεκ 
της τεχνητής βροχής.

ΑΡΘΡΟ 19ο
Για επιμέρους θέματα που αφορούν ειδικές τοπικές συνθήκες μπορούν τα Τοπικά 
Συμβούλια, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την επιτροπή άρδευσης, με
αποφάσεις τους να καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων τους. 

ΑΡΘΡΟ 20ο
Για κάθε παραβίαση των παραπάνω άρθρων του παρόντος κανονισμού θα επιβάλλεται
πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθορίζει με απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής