Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Έκτακτο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων προς βαμβακοκαλλιεργητές του Ν. Καρδίτσας

Μετά τους τελευταίους επιτόπιους ελέγχους από γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας, στις 04/08/2015 & 06/08/2015 σε βαμβακοφυτείες του νομού μας, στις οποίες έχει εγκατασταθεί δίκτυο φερομονικών παγίδων από την Υπηρεσία μας, και τις δειγματοληψίες φυτικών οργάνων (νεαρών φύλλων, χτενιών, ανθέων και καρυδιών) διαπιστώθηκαν πληθυσμοί  προνυμφών πράσινου σκουληκιού, κυρίως σε ανοιχτά άνθη, πάνω από το όριο επέμβασης, που είναι τέσσερις (4) ζωντανές προνύμφες μήκους μέχρι ένα (1) εκατοστό ανά εκατό  (100) φυτά επιλεγμένα τυχαία από την έκταση της φυτείας ή μία (1) προνύμφη στα φυτά ενάμιση μέτρου επί της γραμμής.

Κατόπιν των ανωτέρω, συστήνεται  στους βαμβακοπαραγωγούς να προβούν άμεσα στον έλεγχο των φυτείων τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες  και να προβούν σε ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, μόνον εάν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών πάνω από το όριο επέμβασης.

Για το πράσινο σκουλήκι οι χημικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ηλίου καθότι αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και η αποτελεσματικότητα πολλών εντομοκτόνων και είναι πιο αποτελεσματικές όταν γίνονται στο πρώτο ή στο δεύτερο στάδιο της προνύμφης ( μήκος έως 1 εκατοστό).

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις χωρίς έλεγχο της πυκνότητας του επιβλαβούς εντόμου και την διαπίστωση του παραπάνω ορίου, διότι άστοχοι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και οικονομικότητας αυτής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Οι παραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.

Κατά τα άλλα ισχύει το από 3/08/2015 δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων της υπηρεσίας μας

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
Δημήτριος Β. Κωστής
Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής