Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Αποκαλυπτήρια μνημείου στα Βούναινα

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Βουναίνων του δήμου Κιλελέρ διοργανώνει την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 -κατά την οποία εορτάζει ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης- τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου του Εθνομάρτυρα Αγίου, στην ομώνυμη πλατεία στην είσοδο του χωριού.
Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, απ’ όπου εν πομπή, με τη συνοδεία την φιλαρμονικής του δήμου Τυρνάβου, μέλη του Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές της Καππαδοκίας, βαστώντας την εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου, θα μεταβούν στο χώρο του Μνημείου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που πραγματοποιήθηκε με χορηγία του υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, θα γίνουν από το συγχωριανό μας βουλευτή και π. υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, που επιδεικνύει άσβεστο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής.

Το μνημείο του Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 βρήκε μαρτυρικό θάνατο αρνούμενος να εγκαταλείψει το ελληνορθόδοξο ποίμνιό του, φιλοτέχνησε ο συγχωριανός μας γλύπτης κ. Χρήστος Μαουσίδης.

Μαζί με τον δεσπότη, της άλλοτε αποκαλούμενης γκιαούρ Ιζμίρ/άπιστης Σμύρνης -λόγω της πλειοψηφίας των Ρωμιών κατοίκων της- σφαγιάστηκαν και 50 συγχωριανοί μας από το Υδατοπέδιον/Σουλούτζοβα της Καππαδοκίας.

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων και την επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες από τους τσέτες συγχωριανούς μας -που δεν γνώρισαν ποτέ τη νέα πατρίδα- θα προσφερθεί από τις γυναίκες-μέλη του Συλλόγου καφές και γλυκίσματα στο ανακαινισμένο λιθόκτιστο Διδακτήριο των Βουναίνων, που ανεγέρθη το 1929 από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής