Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Συμμετοχή δυο μαθητριών της Ιτέας στην Ημερίδα Μαθητικού Κινηματογράφου

Οι προβληματισμοί των νέων μέσα από τις ταινίες τους

Οι αγωνίες, οι προβληματισμοί, οι απογοητεύσεις μέσα από τις ταινίες των νέων ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την ημερίδα Μαθητικού Κινηματογράφου που διοργάνωσε χθες το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών.

Στο θέμα αναφέρθηκε η ψυχολόγος Ολυμπία Καλαμπαλίκη, μέσω της οποίας επιχιερήθηκε η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων των μαθητών και σύνδεσή τους με την εκάστοτε πραγματικότητα.

Το λόγο όμως πήραν και οι δημιουργοί, όπου κινηματογραφικές ομάδες μαθητών με τους συντονιστές καθηγητές τους αναφέρθηκαν στον ενθουσιασμό, τις δυσκολίες, την επόμενη κινηματογραφική τους δουλειά.

Η ημερίδα έκλεισε με την προβολή μαθητικών ταινιών.
2ο «Κάνε Άλμα», «Πίσω από 2 ζωές»., «Μυρτώ και Ζωή», «Ονειρεύομαι, δεν υποχωρώ, ζω», «Το μικρό σπίτι», «Εν πλω στο όνειρο», «Ο νόμος του Μέρφυ», «Junk food Santa», «Η ζωή μια ρόδα», «Κι όμως ακόμα ονειρεύομαι», «Διάφανος», «Αυτή που είμαι», «Αλφαβήτα», «Δώσε μου λίγο Ουρανό»., «Φοβού τους Ξένους?»,»Αυτή είναι η ζωή σου», «Η άλλη όψη».

Την ημερίδα εκπροσώπησαν απο το σχολείο της Ιτέας οι μαθήτριες Ντινοπούλου Γεωργία και Μαρία Κελεπούρη

Η εισήγηση των κοριτσιών:

Η δημιουργία μίας ταινίας ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για μας. Πραγματικά δεν είχαμε ασχοληθεί ξανά αλλά αυτό ήταν το στοιχείο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Είχαμε θέληση και πείσμα να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία που μας γίνονταν εμπόδιο. Για παράδειγμα το γεγονός ότι ζούμε σε μικρή περιοχή συνεπάγεται την περιορισμένη επαφή μας με την τέχνη. Ωστόσο μπορούμε να πούμε πως ενδιαφερθήκαμε αρκετά ώστε να αποζημιωθούμε για την δουλειά μας με τα ευχάριστα σχόλια που λάβαμε. Παρά τις δυσκολίες όπως την συγγραφή σεναρίου μέχρι την ψηφιακή επεξεργασία και τις ελάχιστες διαφωνίες το αποτέλεσμα ήταν το προσδοκώμενο. Το σημαντικότερο όμως για μας ήταν το γεγονός ότι δημιουργήσαμε εξ ολοκλήρου κάτι δικό μας. Επίσης, συνεργαστήκαμε μεταξύ μας και είχαμε ομαδικότητα με αποτέλεσμα να κυλήσει ομαλά η διαδικασία δημιουργίας της ταινίας. 
Θελήσαμε λοιπόν να προβάλλουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλη έκταση στη σημερινή εποχή, αυτό του σχολικού εκφοβισμού. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό και εμείς μέσα από μία καλλιτεχνική αναζήτηση επιδιώξαμε να τονίσουμε την αρνητική μας στάση απέναντι σε αυτό αλλά και να δείξουμε την εναλλαγή των συμπεριφορών των εφήβων κατά την διαδικασία της κοινωνικοποίησης είτε καταλαμβάνουν την θέση του θύτη είτε του θύματος. 
Γενικότερα βελτιωθήκαμε από αυτή την προσπάθειά μας καθώς ήταν κάτι απόλυτα ξεχωριστό και εξαιρετικό. Όσον αφορά τα μελλοντικά  μας σχέδια επιδιώκουμε να τονίσουμε ένα επίκαιρο ζήτημα της εποχής μας που σχετίζεται με την μετανάστευση αλλά και τον ρατσισμό!

 Ντινοπούλου Γεωργία - Μαρία Κελεπούρη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής